201
Τα φιαλίδια των mRNA εμβολίων (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Dado Ruvic

EMA: Για ένα μήνα σε απλό ψυγείο να συντηρούνται τα εμβόλια Pfizer και Moderna!

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 17:18
Τα φιαλίδια των mRNA εμβολίων (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Dado Ruvic

EMA: Για ένα μήνα σε απλό ψυγείο να συντηρούνται τα εμβόλια Pfizer και Moderna!

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 17:18

Ακόμη περισσότερη ευελιξία στη μεταφορά και αποθήκευση των εμβολίων που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Pfizer-BioNTech και Moderna, δίνει η νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) μετά από εξέταση νέων δεδομένων, προτείνει να αλλάξουν οι συνθήκες αποθήκευσης των εμβολίων mRNA, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της είναι ασφαλές να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες συντήρησης απλού ψυγείου, δηλαδή από 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου για ένα ολόκληρο μήνα!

Μέχρι σήμερα, τα εμβόλια από τη στιγμή που έβγαιναν από τη βαθιά κατάψυξη (-70 βαθμούς Κελσίου) μπορούσαν να συντηρηθούν μόνο πέντε μέρες σε συντήρηση απλού ψυγείου.

Η αλλαγή εγκρίθηκε μετά από αξιολόγηση πρόσθετων επιστημονικών δεδομένων σε μελέτες σταθερότητας των δύο εμβολίων.

Η αλλαγή στον τρόπο αποθήκευσης αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στην διευκόλυνσης της μεταφοράς του, άρα και στον πιο απλό σχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον τα εμβόλια μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα νησιά ή ορεινές περιοχές της χώρας, ενώ θα μπορούσαν να απλοποιήσουν τους εμβολιασμούς στα ιδιωτικά ιατρεία, να τους επιτρέψουν στα φαρμακεία, και παράλληλα γίνεται πιο απλή η διαδικασία εμβολιασμού κατ’ οίκον.

Οι αλλαγές με τις λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν άμεσα στην ιστοσελίδα της ΕΜΑ, ενώ θα συμπεριληφθούν σύντομα και στα φύλλα οδηγιών των εμβολίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News