818
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο και το περίφημο ινδικό διαμάντι Koh-i-noor: κοινή διεκδίκηση | CreativeProtagon

Ελλάς – Ινδία Συμμαχία (και) για τα κλεμμένα Γλυπτά

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2023, 14:40
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο και το περίφημο ινδικό διαμάντι Koh-i-noor: κοινή διεκδίκηση
|CreativeProtagon

Ελλάς – Ινδία Συμμαχία (και) για τα κλεμμένα Γλυπτά

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2023, 14:40

Εναν απρόσμενο ισχυρό σύμμαχο φέρεται να βρήκε η Ελλάδα στη μάχη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Η Ινδία ετοιμάζεται να πιέσει τις χώρες-μέλη της G20, την προεδρία της οποίας έχει το Νέο Δελχί, να στηρίξουν τα αιτήματα λιγότερο ισχυρών κρατών για την επιστροφή πολύτιμων αντικειμένων και αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από τα εδάφη τους την εποχή της αποικιοκρατίας.

Η βρετανική Telegraph αποκάλυψε ότι το Νέο Δελχί προετοιμάζει μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία για την ανάκτηση αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου διαμαντιού Koh-i-noor από τη Βρετανία, το οποίο είναι μέρος μιας ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης διάρκειας 200 ετών.

Για να το πετύχει αυτό, η Ινδία έχει επιλέξει να προωθήσει τις προσπάθειες επαναπατρισμού αντικειμένων και άλλων χωρών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας.

Από τη σημαντική της θέση στην G20, η Ινδία θα πιέσει τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο, «σε μια διπλωματική μετατόπιση που θα μπορούσε να ασκήσει αυξημένη πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους θεσμούς που βρίσκονται στο μέσο διαμάχης για αντικείμενα που αποκτήθηκαν στις ημέρες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε η Telegraph.

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στην Ινδία, οι ινδοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να πείσουν τα κράτη-μέλη να υπογράψουν μια συμφωνία που υποστηρίζει την επιστροφή ιστορικών αντικειμένων στους τόπους καταγωγής τους.

Μία διεθνής δέσμευση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις, θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια της Ελλάδας, σημείωσε η βρετανική εφημερίδα.

Αξιωματούχοι στο Νέο Δελχί έχουν επισημάνει ότι η Ινδία θέλει να αναλάβει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στην αποκατάσταση ιστορικών αντικειμένων και είναι έτοιμη «να γίνει η φωνή» για τα κράτη που αγωνίζονται για τέτοιου είδους επιστροφές. Χάρη στη δική της θέση στο παγκόσμιο στερέωμα, η Ινδία μπορεί να ξεκινήσει μια «χιονοστιβάδα» επιστροφών, σημειώνει η Telegraph.

Η Λίλι Παντέγια, γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού της Ινδίας, και επικεφαλής επί των πολιτιστικών θεμάτων της G20, δήλωσε στην Telegraph: «Θα επιδιώξουμε μια συναίνεση μεταξύ των εθνών, και καθώς η G20 είναι το πιο επιδραστικό φόρουμ, θα προσπαθήσουμε για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.  Μπορούμε να είμαστε μια φωνή σε αυτό το τραπέζι για άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα».

Και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, θέλουμε να είμαστε υποστηρικτές του παγκόσμιου Νότου, εκείνων των χωρών που επηρεάζονται τόσο έντονα από ζητήματα που σχετίζονται με την κληρονομιά, όπως η εμπορία αντικειμένων, και που στο παρελθόν ήταν θύματα της πολιτισμικής οικειοποίησης».

Η «προστασία και επιστροφή πολιτιστικών αγαθών» είναι μία από τις τέσσερις πολιτιστικές προτεραιότητες για την Ινδία, καθώς πλησιάζουν οι συνομιλίες της G20 το φθινόπωρο. Μέρος αυτού του σχεδίου είναι η αντιμετώπιση της σύγχρονης παράνομης εμπορίας πολιτισμικών θησαυρών και η επιστροφή αντικειμένων που έχουν κλαπεί σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.

Η Καμπότζη, που επιδιώκει την επιστροφή ιερών αντικειμένων τα οποία διακινήθηκαν λαθραία κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ, είναι μία από αυτές τις χώρες.

Επίσης, η Ινδία, εκτός από το Koh-i-noor, διεκδικεί και ένα άγαλμα του ινδουιστή αγίου Τσαντικεσβάρα που βρίσκεται στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.

Για να ξεπεράσουν τα εμπόδια των εθνικών νομοθεσιών, όπως στην περίπτωση της Βρετανίας, οι ινδοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να θέσουν την εκστρατεία τους σε ένα ευρύτερο ηθικό πλαίσιο, το οποίο θα συμπεριλάβει αντικείμενα τα οποία οι σημερινοί τους κάτοχοι θεωρούν ότι αφαιρέθηκαν νόμιμα την εποχή της αποικιοκρατίας –όπως ισχυρίζονται οι Βρετανοί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα- αλλά υπό συνθήκες εξαναγκασμού από αποικιακή δύναμη.

Η Telegraph σημειώνει ότι σύμφωνα με την Αθήνα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Ελγιν υπό παρόμοιες συνθήκες «αποικιακού εξαναγκασμού» και η Ινδία θα μπορούσε να μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις στις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, τον Σεπτέμβριο.

Η Ινδία μπορεί επίσης να πιέσει την G20 να κάνει μια δήλωση σχετικά με την ανάγκη επαναπατρισμού των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν με αυτόν τον τρόπο, και δεδομένου όλων των αιτημάτων άλλων χωρών για σημαντικά εκθέματα σε βρετανικά μουσεία, η Telegraph προβλέπει ότι θα μια δύσκολη Σύνοδος Κορυφής για τους βρετανούς εκπροσώπους.

Σε περίπτωση που τα υπόλοιπα κράτη συμφωνήσουν –οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις- οι ινδοί αξιωματούχοι εκτιμούν  ότι μπορεί να υπάρξει μια «χιονοστιβάδα» συμφωνιών από χώρες της Δύσης για να επιστρέψουν διεκδικούμενους θησαυρούς.

Ετσι, η Βρετανία κινδυνεύει να απομονωθεί, αν δεν συμφωνήσει, σημείωσε η Telegraph.

Η Παντέγια ελπίζει ότι η Ινδία θα αναλάβει με επιτυχία ηγετικό ρόλο σε αυτό το θέμα: «Θέλουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα, αυτό που θα μπορούσε να δημιουργήσει τη χιονοστιβάδα», δήλωσε.

Οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου εμποδίζουν το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά. Αλλά η Ινδία θα επιδιώξει μια συμφωνία σε ηθική βάση για τον επαναπατρισμό τους, η οποία μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με συγκεκριμένους εθνικούς νόμους.

Η Παντέγια, η οποία πρόσφατα διοργάνωσε έκθεση επαναπατρισμένων ινδικών τεχνουργημάτων τόνισε: «Θα πιέσουμε για να συμφωνήσουμε στις γενικές αρχές υπέρ της αποκατάστασης και του επαναπατρισμού, πέρα από αυτούς τους νόμους. Είναι επίσης μια ευκαιρία για άλλες χώρες να δουν ότι κάνουν το σωστό αναλαμβάνοντας δράση σε αυτόν τον τομέα.

Ελπίζω ότι άλλα έθνη θα καλωσορίσουν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και ότι μπορούμε να επιτύχουμε συναίνεση και να είμαστε “ανοιχτοί” για το παρελθόν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...