523
Σκηνή από την ταινία «Η Ποντικοπαγίδα του Μίκι», όπου πρωταγωνιστεί ένας δολοφόνος με τη μάσκα του διάσημου ποντικού, όπως εμφανιζόταν στην ταινία του 1928, «Steamboat Willie» | MM Trap

Ελεύθερος πια, ο Μίκι Μάους πρωταγωνιστεί σε ταινίες τρόμου!

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 14:15
Σκηνή από την ταινία «Η Ποντικοπαγίδα του Μίκι», όπου πρωταγωνιστεί ένας δολοφόνος με τη μάσκα του διάσημου ποντικού, όπως εμφανιζόταν στην ταινία του 1928, «Steamboat Willie»
|MM Trap

Ελεύθερος πια, ο Μίκι Μάους πρωταγωνιστεί σε ταινίες τρόμου!

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 14:15

Εκ πρώτης όψεως δείχνει σίγουρα ανατρεπτικό, αλλά ύστερα από λίγη σκέψη φαντάζει έως και ευφυές. Εδώ και έναν αιώνα ο χαρακτήρας του Μίκι Μάους ήταν η προσωποποίηση του καλόβολου, χαρούμενου και καλοπροαίρετου πρωταγωνιστή. Από τη στιγμή που η Ντίσνεϊ έχασε τα αποκλειστικά δικαιώματά του, γιατί ο Μίκι να μη γίνει πρωταγωνιστής σε ταινία τρόμου;

Ο παμπόνηρος ποντικός θα εμφανισθεί σύντομα στις οθόνες μας ως δολοφόνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση για την πρώτη ταινία δράσης –όχι κινουμένων σχεδίων– με πρωταγωνιστή τον Μίκι Μάους, μια ημέρα μετά την είσοδο μιας πρώιμης έκδοσης της μασκότ της Ντίσνεϊ στη δημόσια σφαίρα του κινηματογράφου.

Η Ντίσνεϊ αγωνίστηκε για χρόνια για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του πιο διάσημου χαρακτήρα που εφηύρε ο ιδρυτής της, και ήταν διαβόητη για την επιβολή αυτών των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Οι Times του Λονδίνου μας υπενθυμίζουν ότι η εταιρία κάποτε ανάγκασε ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας στη Φλόριντα να αφαιρέσει μια μη εξουσιοδοτημένη τοιχογραφία της Μίνι Μάους.

Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου, η έκδοση του Μίκι Μάους που εμφανίστηκε στη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του 1928 «Steamboat Willie» έγινε διαθέσιμη για δημόσια χρήση. Και οι παραγωγοί που καιροφυλακτούσαν, δεν έχασαν χρόνο για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον διαθέσιμο, πλέον, χαρακτήρα.

Ηδη κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ για την επερχόμενη ταινία τρόμου «Η Ποντικοπαγίδα του Μίκι», στην οποία ο δολοφόνος φορά μια μάσκα που θυμίζει εκείνη του Μίκι στο «Steamboat Willie». Η ταινία ακολουθεί μια ομάδα φίλων που γιορτάζουν ένα πάρτι για τα 21α γενέθλιά τους σε μια στοά ψυχαγωγίας για να ανακαλύψουν ότι τους καταδιώκουν. «Το ποντίκι είναι ελεύθερο», προειδοποιεί το τρέιλερ.

Ο Τζέιμι Μπέιλι, σκηνοθέτης της ταινίας, αποκαλύπτει: «Θέλαμε απλώς να διασκεδάσουμε με όλα αυτά. Εννοώ με την ιδέα ότι ο Μίκυ Μάους του “Steamboat Willie” δολοφονεί ανθρώπους. Ακούγεται γελοίο, αλλά το επεξεργαστήκαμε και διασκεδάσαμε κάνοντας το – και νομίζω ότι φαίνεται».

Η ταινία θρίλερ «Η Ποντικοπαγίδα του Μίκι» αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, ενώ ένα άλλο άτιτλο πρότζεκτ ταινίας που συνδυάζει τον τρόμο με την κωμωδία θα φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Στίβεν ΛαΜόρτ, ο οποίος στο παρελθόν έχει γυρίσει μια παρωδία του καλικάντζαρου Γκριντς.

Η ταινία του ΛαΜόρτ θα έχει πρωταγωνιστή ένα σαδιστικό ποντίκι που τρομοκρατεί μια ομάδα επιβατών πορθμείων, σύμφωνα με το κινηματογραφικό περιοδικό Variety. Η παραγωγή του φιλμ αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή άνοιξη. Ο σκηνοθέτης λέει ότι μαζί με τους παραγωγούς του συνεργάζονται με δικηγόρους ώστε να αποφύγουν τα αντίποινα του περίφημου νομικού τμήματος της Ντίσνεϊ.

Παρότι το «Steamboat Willie» έχει εισέλθει στη δημόσια σφαίρα, οι μεταγενέστερες απεικονίσεις του Μίκυ Μάους παραμένουν υπό τα πνευματικά δικαιώματα της Ντίσνεϊ, και οποιαδήποτε παραβίασή τους είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει δικαστικές προσφυγές.

«Κάνουμε τη δέουσα επιμέλειά μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρχει αμφιβολία, ή σύγχυση σχετικά με το τι κάνουμε», λέει ο ΛαΜόρτ στο Variety. «Αυτή είναι η δική μας εκδοχή ενός χαρακτήρα που ανήκει πλέον στη δημόσια σφαίρα. Είναι μια τρομακτική, συναρπαστική διαδρομή με καρδιά και χιούμορ, βασισμένη σε αυτόν τον χαρακτήρα που όλοι γνωρίζουν».

Ο Μίκυ Μάους δεν είναι ο πρώτος αγαπημένος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που δέχεται τη μετάλλαξη μιας ταινίας τρόμου. Λίγο μετά τη λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων του δημοφιλούς στα παιδιά αρκουδιού Winnie-the-Pooh πέρυσι, ο χαρακτήρας του εμφανίστηκε στην ταινία slasher «Blood and Honey» (Αίμα και Μέλι).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...