997
Ανατριχιαστική φωτογραφία της επόμενης ημέρας: Το βαγόνι που διαπέρασε κτίσμα του ΟΣΕ | ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS

Εκτροχιασμός έξω από τη Θεσσαλονίκη: Τρεις οι νεκροί, ψάχνουν τα αίτια

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2017, 23:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/05/2017, 16:50
Ανατριχιαστική φωτογραφία της επόμενης ημέρας: Το βαγόνι που διαπέρασε κτίσμα του ΟΣΕ
|ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS

Εκτροχιασμός έξω από τη Θεσσαλονίκη: Τρεις οι νεκροί, ψάχνουν τα αίτια

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2017, 23:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/05/2017, 16:50

Ενα εφιαλτικό Σαββατόβραδο, ένα δύσκολο ξημέρωμα Κυριακής. Ο νεότερος απολογισμός από την τραγωδία στο Αδενδρο, έξω από τη Θεσσαλονίκη, είναι τρεις νεκροί, καθώς ένας από τους σοβαρά τραυματισμένους, ο δεύτερος μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας αμαξοστοιχίας I/C58, κατέληξε.

Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, εκτός από τον μηχανοδηγό, τη ζωή του έχασε ένας επιβάτης και ένας ελεγκτής ο οποίος επιβιβάστηκε στον σταθμό της Λάρισας.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, 16 ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

216986
Το εσωτερικό του τρένουμετά το δυστύχημα (ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS)

«Είναι από τα χειρότερα (δυστυχήματα) που έχουμε δει», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, προσθέτοντας ότι η επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν την τραγωδία θα καταθέσει το πρώτο πόρισμα μέχρι την Παρασκευή.

«Εδώ και 12 χρόνια που λειτουργεί αυτή η γραμμή και δεν έχει συμβεί το παραμικρό», τόνισε ο ίδιος, αλλά ανέφερε ότι γίνονταν έργα τα οποία έπρεπε να τελειώσουν εντός του έτους. Οσο για την επιτρεπόμενη ταχύτητα των 60 χλμ. την ώρα, τόνισε: «Είναι θέμα που ερευνούν οι ειδικοί».

216922
Πλαγιασμένη η αμαξοστοιχία την ημέρα μετά την τραγωδία (ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS)

Η Αστυνομία απέκλεισε τον χώρο του δυστυχήματος, ενώ κλιμάκιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρισκόταν εκεί από τα ξημερώματα, για να διερευνήσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και εμπειρογνώμονες παρέλαβαν τον ταχογράφο της αμαξοστοιχίας.

Παράλληλα είχε αρχίσει επιχείρηση αποκατάστασης της τροφοδοσίας της ηλεκτρικής ενέργειας στις γραμμές καθώς ένας πυλώνας βρισκόταν κάθετα πεσμένος πάνω στις ράγες. Για λόγους ασφαλείας βρισκόταν σε αυξημένη επιφυλακή και κλιμάκιο της πυροσβεστικής, καθώς η μηχανή της αμαξοστοιχίας, η οποία εμβόλισε το κτίριο, διαθέτει πετρελαιοκινητήρα.

216932
Αστυνομικοί και κάτοικοι του χωριού στο σημείο του εκτροχιασμού εξετάζουν το πλαγιασμένο βαγόνι (ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS)

«Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πώς το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι», είπε στο ΑΠΕ, ηλικιωμένη κάτοικος του Αδενδρου, που ζει σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο του εκτροχιασμού.

«Είδα τον χάρο με τα μάτια μου», είπε στο πρακτορείο ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του Αδένδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του. «Ακουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλει στο σπίτι του γείτονά μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Το δυστύχημα ξύπνησε μνήμες από αντίστοιχο περιστατικό που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή το 2005, χωρίς να σημειωθεί καμία απώλεια, όταν εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το ίδιο δρομολόγιο. Στο σημείο ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης.

2017-05-13T224243Z_1213523133_RC13E2C526B0_RTRMADP_3_GREECE-TRAIN
Η μηχανή του τρένου που εκτροχιάστηκε… (ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS)

Το τρένο που εκτροχιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου εκτελούσε το κλασικό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Είχε ξεκινήσει στις 16.18 το απόγευμα από την πρωτεύουσα με 70 επιβάτες και πέντε άτομα προσωπικό. Στις 21.40 και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Αδενδρο, ενώ στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίριο του ΟΣΕ το οποίο και διαπέρασε. Από θαύμα γλίτωσαν δύο άνδρες, αλλοδαποί, που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι και πήδηξαν από το μπαλκόνι όταν είδαν το τρένο να κατευθύνεται προς το μέρος τους!

Αμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας. Αλλα πριν καν φτάσουν οι κρατικοί φορείς στο σημείο έσπευσαν κάτοικοι του Αδενδρου, οι οποίοι με λοστούς και φτυάρια έσπασαν παράθυρα του πλαγιασμένου τρένου για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα. Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε ότι η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών».

Από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για το φόρουμ «Μία ζώνη, Ενας Δρόμος», ενημερώθηκε για το περιστατικό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων, μέσω Twitter.

download
Ανδρες της πυροσβεστικής αναζητούν θύματα και επιζώντες από τον εκτροχιασμό του τρένου

Στο σημείο της τραγωδίας, όπως αποκάλεσε το περιστατικό, έσπευσε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Εχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Οταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα», τόνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε ότι «ποτέ δεν ενημέρωσε ο ΟΣΕ κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο» και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες. Είναι απαραίτητη η ταχύτατη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος», ανέφερε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την άμεση διενέργεια έρευνας «για να φωτιστούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος» ζήτησε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Ανάμεσα σε άλλα ο ίδιος ζήτησε να μάθει γιατί έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνοντας λόγο για τέσσερις νεκρούς (όταν αρχικά, πριν εκπνεύσει ο μηχανοδηγός, είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άτομα) καθώς και για ποιους λόγους αφέθηκαν κάποιοι επιβάτες να εγκαταλείψουν το χώρο με δικά τους μέσα χωρίς να διαπιστωθεί εάν είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών σιδηροδρόμων, ρωτώντας αν είναι αλήθεια ότι στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε συγκεκριμένα σημεία μειώνεται η ταχύτητα των αμαξοστοιχιών και αν αυτό σημαίνει ότι είναι ελλιπής η συντήρηση του δικτύου.

«Πρέπει άμεσα να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μέτρα και τις συνθήκες ασφαλείας» τόνισε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...