568
Παιχνίδι του φακού με την αίθουσα της Ολομέλειας... | Theodore Manolopoulos / SOOC

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα του 4ου Μνημονίου

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2017, 20:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/05/17, 23:01
Παιχνίδι του φακού με την αίθουσα της Ολομέλειας...
|Theodore Manolopoulos / SOOC

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα του 4ου Μνημονίου

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2017, 20:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/05/17, 23:01

Η αρχική εκτίμηση (που υπήρχε από την Παρασκευή) ήταν ότι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με μέτρα και αντίμετρα αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συνθέτουν το «πακέτο» του τετάρτου Μνημονίου, θα γινόταν στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου. Ομως μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό κάτι σχετικό. Ακόμα και το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 6 το απόγευμα ανέφερε πως «πήρε το δρόμο για τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο». Τελικά, έπρεπε να φτάσουμε λίγο μετά τις 10 το βράδυ για να κατατεθεί στη Βουλή το ογκώδες πακέτο του νομοσχεδίου και του συνοδευτικού υλικού.

Μέχρι τότε, ήταν γνωστή μόνο για γενική περιγραφή του τι περιέχεται (του «λογαριασμού» για τους έλληνες πολίτες με άλλα λόγια) και της ήδη γνωστής διαδικασίας μέχρι την ψήφιση. Δηλαδή των επόμενων ημερών σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης για τα μέτρα που αυτονόητα ανοίγει με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση (pdf) και το νομοσχέδιο (pdf), όπως κατατέθηκαν στη Βουλή

Την ώρα όμως που η ελληνική Βουλή θα συζητά και θα καλείται να εγκρίνει τα μέτρα, στο παρασκήνιο θα συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, παρά τις σημαντικές διαφορές μετά του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής πλευράς –κυρίως του Βερολίνου- για τον χρόνο και τον τρόπο της απομείωσης.

Στόχος είναι να έχει υπάρξει απτή πρόοδος ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου στο οποίο αναμένονται αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα. Αυτές, με τη σειρά τους και αν ευοδωθούν οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς, θα ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ακόμα ίσως και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Σειρά μέτρων φορολογικού περιεχομένου, για τις εισφορές, για επιδόματα, συντάξεις και μισθούς περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται το Σάββατο, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προγραμματισμό για τον οποίο έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα.

Πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 4,5 δισ ευρώ, ως το 2019. Ωστόσο το νομοσχέδιο περιέχει και τα αντίμετρα για τα οποία  υπάρχει μόνο ένα γενικό περίγραμμα.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

– την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

– την μείωση του ορίου για το αφορολόγητο, ένα μέτρο για το οποίο οι Θεσμοί πίεζαν εδώ και καιρό για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης Ο υπουργός Οικονομικών Ευκείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε, μιλώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η βάση για το αφορολόγητο για τον άγαμο θα είναι τελικά στα 6.250 ευρώ

– Περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, σε επιδόματα και στα ειδικά μισθολόγια

– αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2018 και το 2019

– σε ένα αμεσότερο μέτρο, ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια θα ανέλθει στο 24% από 13% από 1ης Ιουλίου 2017.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει καμία αναφορά  που να συνδέει με οποιοδήποτε τρόπο την ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων με το χρέος.

Η διαδικασία

Την Δευτέρα και την Τρίτη το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής – Εμπορίου) ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθεί και στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την νύχτα της Πέμπτης με την ονομαστική ψηφοφορία, τα οποία αναμένεται να έχουν μόνο τη στήριξη της κυβέρνησης. Νωρίτερα, θα τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η ΝΔ, δια του αρχηγού της, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τα ψηφίσει, ενώ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν αρνητική στάση. Υπάρχει πάντως έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο, οπότε, είτε στις επιτροπές είτε στην Ολομέλεια, θα τοποθετηθεί μεγάλος αριθμός βουλευτών

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...