641
Στις 29 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ψηφοφορία, στο βρετανικό κοινοβούλιο (φωτογραφία) το νέο σχέδιο της κυβέρνησης Μέι για το Brexit | REUTERS

Πέντε τροπολογίες κατέθεσαν οι Εργατικοί για το Brexit – Αγωνία για τη δεύτερη ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2019, 13:40
Στις 29 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ψηφοφορία, στο βρετανικό κοινοβούλιο (φωτογραφία) το νέο σχέδιο της κυβέρνησης Μέι για το Brexit
|REUTERS

Πέντε τροπολογίες κατέθεσαν οι Εργατικοί για το Brexit – Αγωνία για τη δεύτερη ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2019, 13:40

Eξι τροπολογίες κατατέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο νέο σχέδιο που παρουσίασε στο κοινοβούλιο για το Brexit η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με πιο χαρακτηριστικές αυτή του Εργατικού Κόμματος και της βουλευτή του, Ιβέτ Κούπερ, οι οποίες φαίνεται πως έχουν σημαντική υποστήριξη από το κοινοβούλιο.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν δίνει, στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ψηφίσουν εναλλακτικά σχέδια από την συμφωνία της Μέι, όπως η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης σκέφτεται επίσημα το ενδεχόμενο αυτό, αν και η πρόταση κατατέθηκε με τρόπο που δεν δεσμεύει την ηγεσία του κόμματος. Συγκεκριμένα, προτείνει, οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν εάν θέλουν το δημοψήφισμα και επίσης εάν θέλουν το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για το Brexit.

«Η τροπολογία επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίσουν επιλογές που βάζουν τέλος στο αδιέξοδο του Brexit και εμποδίζουν το χάος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Hρθε η στιγμή, το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών να έρθει στο προσκήνιο, κρατώντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής ενός δημοψηφίσματος» είπε ο Κόρμπιν.

Από την άλλη, η πρόταση της Ιβέτ Κούπερ, αν γίνει αποδεκτή, μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να παρατείνει το άρθρο 50, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την έξοδο, πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ προειδοποίησε ότι η Βρετανία ίσως να μην πάρει την έγκριση της ΕΕ για την παράταση της ημερομηνίας εξόδου, καθώς μία τέτοια απόφαση δεν είναι μονομερής. Οπως ανέφερε στο BBC Radio 4, υπάρχει ανησυχία από τις Βρυξέλλες για την παράταση και τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο για τις ευρωεκλογές.

Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπέν κατέθεσε επίσης τροπολογία για τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν «ενδεικτικές ψηφοφορίες» γύρω από τις διάφορες επιλογές για το Brexit.

Τροπολογία κατέθεσε και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ (την οποία υπογράφουν επτά βουλευτές των Τόρις και θα μπορούσε να περάσει με την υποστήριξη των Εργατικών), που προβλέπει ότι οι προτάσεις των βουλευτών για τις επιλογές γύρω από το Brexit θα έχουν προτεραιότητα στον κοινοβουλευτικό χρόνο.

Τέλος, τροπολογίες κατέθεσαν οι βουλευτές των Εργατικών Λίζα Νάντι και Στέλλα Κρίσι, ζητώντας συνέλευση πολιτών και η πρόεδρος της επιτροπής επιχειρηματικότητας (βουλευτής των Εργατικών), Ρέιτσελ Ριβς, για την παράταση του άρθρου 50.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit (29 Ιανουαρίου), αναμένεται να κατατεθούν και άλλες τροπολογίες.

ΕΕ προς Μέι: Διευκρινίστε τις προθέσεις σας»

Εκκληση να «διευκρινίσει» τις προθέσεις της «το συντομότερο δυνατό» απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βρετανική κυβέρνηση, σε συνέχεια της χθεσινής ομιλίας της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε πως η ΕΕ παρακολουθεί τις «εν εξελίξει διαδικασίες» και καλεί την πρωθυπουργό να «διευκρινίσει τις προθέσεις της το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πούμε από τις Βρυξέλλες, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από το Λονδίνο», πρόσθεσε.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς -όπως και όλη η ΕΕ- περιμένει τις διευκρινίσεις της Τερέζα Μέι

Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της κ. Μέι ότι θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες προκειμένου να επαναφέρει το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι «η συμφωνία αποχώρησης που είναι στο τραπέζι δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση. Ειλικρινά, έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά τα έχουμε ξαναζήσει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε, έχουμε εξαντλήσει όλα τα επιχειρήματα» τόνισε ο εκπρόσωπος.

Λαγκάρντ: «Brexit χωρίς συμφωνία, το χειρότερο σενάριο»

Brexit χωρίς συμφωνία είναι «προφανώς το χειρότερο σενάριο», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στο CNBC και τόνισε ότι το Brexit δημιουργεί αβεβαιότητα για την Ευρώπη και τη Βρετανία,

Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τον Νοέμβριο ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα κόστιζε στη Βρετανία το 6% του ΑΕΠ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλά σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, στο Νταβός της Ελβετίας, ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...