370
Ο Βιτένις Αντριουκαΐτις κρατά τη φωτογραφία του Παύλου Πολάκη από συνέντευξη Τύπου του 2016, όπου εμφανίστηκε με τσιγάρο στο στόμα | INTIMENEWS

Εξαλλος ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας για το τσιγάρο του Πολάκη: «Είναι ντροπή»!

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 09:30
Ο Βιτένις Αντριουκαΐτις κρατά τη φωτογραφία του Παύλου Πολάκη από συνέντευξη Τύπου του 2016, όπου εμφανίστηκε με τσιγάρο στο στόμα
|INTIMENEWS

Εξαλλος ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας για το τσιγάρο του Πολάκη: «Είναι ντροπή»!

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 09:30

Την οργισμένη αντίδραση του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων προκάλεσε η γνωστή φωτογραφία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να καπνίζει κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνέντευξης Τύπου.

Ο Βιτένις Αντριουκαΐτις ρωτήθηκε για τη φωτογραφία αυτή από την δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη της «Καθημερινής», στο περιθώριο εκδήλωσης, τη Δευτέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που διοργανώθηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν!», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, κρατώντας φωτογραφία του Πολάκη να καπνίζει σε κλειστό χώρο και μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου.

«Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη. Αν είσαι εθισμένος, είναι ίσως δύσκολο να απεξαρτηθείς, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσεις, ας πάρεις τσίχλες νικοτίνης, ας ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρό και το Κοινοβούλιο της χώρας σας οφείλει να το συζητήσει. Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν καπνίζει ή όχι. Οταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο, πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα. Σήμερα επισκέφθηκα το υπουργείο Υγείας και οι χώροι μύριζαν τσιγάρο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο ευρωπαίος επίτροπος σχολίασε και το γεγονός ότι κανείς από όσους συνάντησε στο υπουργείο δεν φορούσε γραβάτα. «Θεωρούν ότι έτσι πολεμούν την ελίτ; Αυτή είναι πολιτική του δρόμου!» σχολίασε καυστικά.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο λιθουανός επίτροπος μίλησε για τις μάχες που έχουν κερδηθεί για τον περιορισμό του καπνίσματος. «Κατ’ αρχάς σε επίπεδο επιστημονικό, καθώς ουδείς αμφισβητεί ότι ο καπνός είναι δολοφονικός παράγοντας. Είναι σημαντικό όμως να διαχέεται αυτή η γνώση προς την κοινωνία, ώστε οι πολίτες να έχουν επίγνωση των κινδύνων και να προλαμβάνουμε τον καρκίνο».

Ο  Αντριουκαΐτις αναφέρθηκε στις νίκες της νομοθεσίας «απέναντι στα ισχυρά λόμπι των καπνοβιομηχανιών» και τόνισε πόσο επιβλαβής είναι για τις εθνικές οικονομίες η παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων, καθώς μειώνει τα δημόσια έσοδα. «Στις 20 Μαΐου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα ευρωπαϊκό σύστημα εντοπισμού παράνομων προϊόντων καπνού. Παρακάλεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενθαρρύνει την κυβέρνησή σας να υιοθετήσει το σχετικό πρωτόκολλο, να το επικυρώσει και να το θέσει σε εφαρμογή, καθώς θα συμβάλει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και θα έχει επωφελείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News