307
Η Βαρκελώνη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη | REUTERS/Albert Gea/File Photo

Εκμισθωτής Airbnb στη Βαρκελώνη κερδίζει ως και €37.000 την ημέρα!

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2018, 11:00
Η Βαρκελώνη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη
|REUTERS/Albert Gea/File Photo

Εκμισθωτής Airbnb στη Βαρκελώνη κερδίζει ως και €37.000 την ημέρα!

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2018, 11:00

Την ώρα που όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλο τον κόσμο στρέφονται στην Airbnb για να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν δει αυτή την στροφή εντελώς επαγγελματικά.

Όπως ένας ιδιοκτήτης στην Βαρκελώνη που έχει υπό τον έλεγχό του ούτε λίγο ούτε πολύ 204 διαμερίσματα σε ένα τεράστιο «αποκεντρωμένο» ξενοδοχείο.

Η εκμετάλλευση τους υπολογίζεται ότι του αποφέρει περί τα 37.721 ευρώ την ημέρα κατά τις περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης, σημειώνει ο Guardian.

Αυτοί οι μεγαλοϊδιοκτήτες είναι πάντως εταιρείες εκμισθώσεως και όχι μεμονωμένα πρόσωπα, οι οποίες διαχειρίζονται τα διαμερίσματα για λογαριασμό των πραγματικών ιδιοκτητών με 10%-30% επί των εσόδων.

Η έρευνα του DataHippo την οποία επικαλείται η εφημερίδα, δείχνει ότι οι 10 μεγαλύτεροι host της Airbnb διαθέτουν συνολικά 996 διαμερίσματα. Αλλοι 666 εκμισθωτές διαθέτουν  από πέντε ή περισσότερα ακίνητα και πάνω από 3.600 μεταξύ δύο ή τεσσάρων. Το 76% διαθέτουν μόνο μία κατοικία ο καθένας.

Αν αθροίσουμε τα ενοίκια για τα ακίνητα Airbnb και αυτά από άλλες πλατφόρμες φτάνουμε το 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2014 οι Αρχές της Βαρκελώνης παρείχαν απεριόριστο αριθμό αδειών ενοικίασης αντί 230 ευρώ η μία. Οι ιδιοκτήτες είχαν απλά την υποχρέωση να ειδοποιήσουν για την αλλαγή χρήσης για να τη λάβουν. Σήμερα όμως αυτές οι άδειες  έχουν αγοραία αξία που φτάνει τα 80.000 ευρώ ενώ κατά μεγάλη πλειοψηφία είναι στα χέρια ξενοδοχείων και μεσιτών.

H Airbnb από την πλευρά της διαμαρτύρεται ότι το πάγωμα στη χορήγηση αδειών έφερε την κερδοσκοπία, παρά το ότι αυτό δεν ήταν η πρόθεση των Αρχών.

Βλέπουμε, δηλαδή, μια εικόνα που απέχει από την εξιδανικευμένη της «οικονομίας του διαμοιρασμού» για την οποία τόσο αρέσκονται να μιλούν οι πλατφόρμες αυτού του τύπου. Υπάρχουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες αλλά και οι μικρομεσαίοι της ενοικίασης ενώ την ίδια ώρα η Airbnb αρχίζει να αντιπαρατίθεται ευθέως στις παραδοσιακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...