230
Διαδήλωση κατά της Airbnb στη Λισαβώνα το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Pedro Nunes

Διαδηλώσεις κατά της Airbnb (και) στην Πορτογαλία

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 16:32
Διαδήλωση κατά της Airbnb στη Λισαβώνα το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Pedro Nunes

Διαδηλώσεις κατά της Airbnb (και) στην Πορτογαλία

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 16:32

Η θερινή τουριστική σεζόν τελειώνει και στην Πορτογαλία και οι διαμαρτυρίες για την επιδημία των διαμερισμάτων που νοικιάζονται μόνο μέσω Airbnb επεκτείνονται και σε αυτή τη χώρα.

Σειρά διαδηλώσεων έγιναν το Σάββατο στη Λισαβώνα, το Πόρτο και άλλες πόλεις με κοινή αφορμή: η πλατφόρμα ενοικιάσεων και οι αγορές από ξένους κάνουν την στεγαστική αγορά απρόσιτη για τους πολίτες.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν ακόμη να μπει ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των ιδιοκτησιών που αποσύρονται από την αγορά για να μετατραπούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στη Λισαβώνα, γράφουν οι Times του Λονδίνου, υπάρχουν 15.000 κατοικίες που διατίθενται σε αυτές τις πλατφόρμες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Jornal de Negocios το ένα τρίτο των διαμερισμάτων στο ιστορικό κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας διατίθενται αποκλειστικά για τους τουρίστες.

Η αύξηση των τιμών που σήμανε η έξοδος της Πορτογαλία από την ύφεση επιδεινώνει και αυτή το φαινόμενο, καθώς μόνο πέρυσι οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 9,2%.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι και αυτές μαγνήτης για ξένους αγοραστές και επενδυτές.

Οι πολίτες χωρών της ΕΕ που αγοράζουν κατοικία στη χώρα και διαμένουν σε αυτή για έξι μήνες δεν πληρώνουν για 10 χρόνια φόρο ούτε για τη σύνταξή τους ούτε για το εισόδημα για την επένδυση. Υπάρχει και η δυνατότητα για χορήγηση υπηκοότητας σε μη ευρωπαίους πολίτες που επενδύουν πάνω από 500.000 ευρώ.

Παρά όμως τις διαδηλώσεις και το διογκούμενο πρόβλημα, η κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταργήσει τα μέτρα, σημειώνουν οι Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...