207
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Θέμα… αρμοδιότητας ο αφορισμός Μητσοτάκη, Χαρδαλιά, Κεραμέως για την Ιερά Σύνοδο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2020, 16:40
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Θέμα… αρμοδιότητας ο αφορισμός Μητσοτάκη, Χαρδαλιά, Κεραμέως για την Ιερά Σύνοδο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2020, 16:40

Μόνο η Ολομέλεια των Μητροπολιτών έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό βρήκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος, απαντώντας έτσι στους χειρισμούς του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιου.

Καμία καταδίκη δηλαδή στον συγκεκριμένο ιερά από τη ΔΙΣ. Για την Εκκλησία, η πράξη αφορισμού από άμβωνος του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, είναι προβληματική μόνο επί της αρμοδιότητας.

Ανέφερε σε σχετική της διακοίνωση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

«Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

»Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη. Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News