650
(φωτ. αρχείου) | Lefteris Partsalis / SOOC

Εισαγγελική παρέμβαση για τα Εξάρχεια – «Eπέμβαση» αναρχικών κατά εμπόρων ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 14:57
(φωτ. αρχείου)
|Lefteris Partsalis / SOOC

Εισαγγελική παρέμβαση για τα Εξάρχεια – «Eπέμβαση» αναρχικών κατά εμπόρων ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 14:57

Το τελευταίο επεισόδιο με αναρχικούς που επιχείρησαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να εκκαθαρίσουν, όπως ισχυρίζονται, την πλατεία των Εξαρχείων και τους γύρω δρόμους από τους εμπόρους ναρκωτικών, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της παραβατικότητας στην περιοχή. Αστυνομία δεν υπάρχει, νόμος δεν υπάρχει, παρά μόνο αυτός που επιβάλλεται από αυτόκλητους σερίφηδες.

Αυτό το εφιαλτικό πλαίσιο ανομίας ήρθαν να αναδείξουν με επιστολή τους 400 κάτοικοι αυτής της παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. Σε αυτήν την επιστολή προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο οι πολίτες καταγγέλλουν αμέτρητες αξιόποινες πράξεις, αλλά και την αδράνεια των Αρχών. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, αυτές οι καταγγελίες τελούν υπό εισαγγελική διερεύνηση.

Με αφορμή την επιστολή, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε στις 9 Μαρτίου τη διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας με στόχο να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποιους έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.

Η επιστολή προς τον κ. Ζαγοραίο υπογράφεται από περίπου 400 Εξαρχειώτες οι οποίοι αναφέρονται σε «γκετοποίηση της περιοχής», εκεί που «ισχύει απαγόρευση εισόδου της αστυνομίας», όπως γράφουν, υποβάθμιση των περιουσιών τους και συνεχής διάπραξη αδικημάτων, όπως εμπόριο ναρκωτικών, εμπρησμοί, δολοφονίες, ληστείες, πορνεία και άλλα.

«Καταδρομική επέμβαση»

Ολα αυτά ενώ ομάδα αναρχικών το βράδυ της Δευτέρας εκδίωξε, ασκώντας σε κάποιες περιπτώσεις και σωματική βία, εμπόρους ναρκωτικών από την πλατεία Εξαρχείων, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι σε ιστοσελίδα με αντιεξουσιαστική ύλη.

Στο κείμενο που ανήρτησαν ανέφεραν ότι «τη Δευτέρα 30/4 το βράδυ, περίπου 60 σύντροφοι και συντρόφισσες έκαναν καταδρομική επέμβαση στην πλατεία ενάντια στις μαφίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απελευθερωμένη ζώνη των Εξαρχείων.

»Μετά από τις δηλώσεις που έκαναν, τύπου “πάμε στα Εξάρχεια γιατί οι μπάτσοι εκεί κυνηγάνε μόνο τους αναρχικούς και μας αφήνουν ήσυχους”, τις απόπειρες βιασμού, τις επιθέσεις σε κόσμο, τα σπασίματα, τις κλοπές, αποφασίστηκε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εκδιωχτούν από την περιοχή.

»Η προσπάθεια εκδίωξης των μαφιόζων ξεκίνησε από τη Βαλτετσίου, μέσα στην πλατεία που εκδιωχτήκαν 4-5 γνωστοί dealers. Ακολούθως εκδιώχθηκαν άλλοι 2 dealers από Θεμιστοκλέους, άλλοι 3 στον πεζόδρομο πάνω από την Τσαμαδού και άλλοι 2 στην Καλλιδρομίου.

»Οπου χρειάστηκε, ασκήθηκε σωματική βία γιατί οι περισσότεροι από τους ναρκεμπόρους ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, ο ένας κιόλας τόλμησε να το βγάλει και απείλησε τους/τις συντρόφους/συντρόφισσες.

»Συνολικά κάηκαν όλα τα τσιγαράδικα και το εμπόρευμαα τους και 60 γραμμάρια φούντα όπως και τα τετράδια που σημείωναν τις αγοροπωλησίες τους. Επίσης ανάμεσα στα τσιγάρα βρέθηκαν και έτοιμες ιατρικές συνταγές για ναρκωτικά χάπια.

»Αυτή ήταν μια πρώτη απάντηση σε όσους έχουν μεταφέρει και καλύπτουν τις μαφίες στην περιοχή των Εξαρχείων για να δρουν και επιτίθενται ανεξέλεγκτα με σκοπό την (εκ νέου) υποβάθμιση της περιοχής για να κερδοσκοπήσουν οι ιδιοκτήτες με το airbnb, όπως και όσοι τρίβουν προκαταβολικά τα χέρια τους, ενώ φαντασιώνονται τα υπερκέρδη με την υποτιθέμενη κατασκευή του “σταθμού του μετρό”».

20160607151528_img_72271465304153
Το σημείο όπου είχε δολοφονηθεί το 2016 αιγύπτιος έμπορος ναρκωτικών, στον πεζόδρομο της οδού Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια (Menelaos Myrillas / SOOC)
Τι υποστηρίζουν οι κάτοικοι

Στο τρισέλιδο έγγραφο των «απεγνωσμένων κατοίκων» γίνεται λόγος για ασυδοσία και βαρβαρότητα που ξεπερνάει κάθε όριο της ανθρώπινης λογικής.

Οι κάτοικοι θεωρούν πως υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο, ώστε τα Εξάρχεια να καταστούν βάση, καταφύγιο και ορμητήριο ανομίας, με σκοπό την απομάκρυνση των παρανόμων από άλλες περιοχές».

Στην αναφορά τους καταγράφονται τουλάχιστον 22 αξιόποινες πράξεις, οι οποίες τελούνται διαρκώς στα Εξάρχεια και καθιστούν τη ζωή στην περιοχή αφόρητη. Ακόμη υπενθυμίζουν ότι η περιοχή γειτνιάζει με σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία, η Εθνική Βιβλιοθήκη, αλλά και με υπουργεία.

Οι κάτοικοι αναφέρονται στα «σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από τις έκνομες δραστηριότητες», στην «πολιτοφυλακή» που υποκαθιστά την ΕΛ.ΑΣ., στους δυσβάσταχτους φόρους-δημοτικά τέλη-ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν «χωρίς ανταπόδοση από την Πολιτεία». Οι απαντήσεις των απλών αστυνομικών οργάνων, όταν καλούνται, συνοψίζονται στην κλασική πλέον φράση «αν μας λύνανε τα χέρια, μέσα σε λίγες ημέρες θα είχαμε επιβάλει σταθερά τη νομιμότητα στα Εξάρχεια».

Στην έκκλησή τους προς τον εισαγγελέα τονίζουν ότι θα κοινοποιηθεί σε ΜΜΕ, σε διεθνή φόρα, οργανισμούς και λόμπι και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...