471
Η προκλητική καθυστέρηση στην προσέλευση του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη για τη συνεδρίαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης | INTIMEnews

«Πέρασε» στη Βουλή η κρατικοδίαιτη «Ανάπλαση Α.Ε.» του Φλαμπουράρη

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 13:39
Η προκλητική καθυστέρηση στην προσέλευση του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη για τη συνεδρίαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης
|INTIMEnews

«Πέρασε» στη Βουλή η κρατικοδίαιτη «Ανάπλαση Α.Ε.» του Φλαμπουράρη

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 13:39

Υπό καταιγισμό αντιδράσεων και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έγινε δεκτό επί της αρχής του, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός ακόμα κρατικού φορέα, αυτή τη φορά για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας.

Η «Ανάπλαση Α.Ε.», όπως θα ονομάζεται η νέα ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, θα έχει ως αντικείμενο τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων στην Αθήνα «προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη στις γειτονιές του Κέντρου». Κατά προτεραιότητα, οι πρώτες παρεμβάσεις αφορούν τις περιοχές του ιστορικού εμπορικού τριγώνου, το τμήμα της Πειραιώς που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στόχος της και αποστολή της θα είναι, επίσης, η αξιοποίηση των δεκάδων εγκαταλειμμένων, κενών ή ανενεργών κτιρίων του Δημοσίου στο κέντρο της Αθήνας.

Στις οικονομικού ενδιαφέροντος πτυχές του εγχειρήματος, η  Ανάπλαση Α.Ε. θα μπορεί να επιχορηγείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να δέχεται δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, χορηγίες και ενισχύσεις ιδιωτών, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου και με σύμβαση μίσθωσης έργου και έμμισθης εντολής. Ευκαιρία, δηλαδή, για μερικές ακόμα τοποθετήσεις ημετέρων…

Το νομοσχέδιο για την κρατική εταιρεία υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη καταψήφισε η αντιπολίτευση. Κατά τη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι, λόγω και της καθυστέρησης στην έναρξη της συνεδρίασης εξαιτίας του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη που «έστησε» τα μέλη της επιτροπής.

Η 45λεπτη καθυστέρηση στην έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη, που χαρακτήρισε ως «εξόχως προσβλητικό για τους βουλευτές, οι υπουργοί να προσέρχονται με τεράστια καθυστέρηση».

Τη συμπεριφορά του υπουργού καυτηρίασε και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι εκ μέρους της ΝΔ δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή τη συμπεριφορά» παρατήρησε η πρώην υπουργός, τονίζοντας πως οι  βουλευτές «δεν είναι αργόσχολοι».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, θέλησε να ζητήσει συγγνώμη, αποδίδοντάς την καθυστέρηση σε κακή συνεννόηση του γραφείου του με το προεδρείο της επιτροπής.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο υπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα που να αφαιρείται από τον δήμο Αθηναίων και πηγαίνει στη νέα αρχή», ενώ κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιμένει σε μια τακτική στρέβλωσης σε ο,τιδήποτε κάνει η κυβέρνηση.

«Υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο αστικών παρεμβάσεων που υπεγράφη το 2014», παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το αντίστοιχο για την απλή αναλογική, ετοιμάζει μια παρέμβαση για να διαλύσει και να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την Αυτοδιοίκηση.

Του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε προσωπικά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης επισημαίνοντας ότι κύριο έργο της ανώνυμης εταιρείας που αναλαμβάνει την ανάπλαση της Αθήνας, είναι να «συντονίσει τα ασυντόνιστα».

Από την πλευρά τους, οι εισηγητές των κομμάτων επέμειναν ότι αφαιρούνται αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και ότι «καπελώνεται» ο δήμος Αθηναίων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...