571
Ο Αρτ Πολ, ο άνθρωπος που σχεδίασε το πιο διάσημο κουνελάκι όλων των εποχών |

Το κουνελάκι του Playboy έχασε τον μπαμπά του

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 13:50
Ο Αρτ Πολ, ο άνθρωπος που σχεδίασε το πιο διάσημο κουνελάκι όλων των εποχών
|

Το κουνελάκι του Playboy έχασε τον μπαμπά του

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 13:50

«Σχεδίασα το πρώτο λογότυπο του Playboy μέσα σε λίγα λεπτά. Αν ήξερα πόσο διάσημο θα γινόταν, μπορεί να είχα περισσότερο άγχος, να μου έπαιρνε περισσότερο χρόνο να το σχεδιάσω, και τότε σίγουρα δεν θα έβγαινε εξίσου καλό» είχε πει σε μια συνέντευξή του, το 1994, ο Αρτ Πολ, ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του θρυλικού περιοδικού και ο άνθρωπος που σχεδίασε το διάσημο κουνελάκι και σήμα-κατατεθέν της αυτοκρατορίας του Χιου Χέφνερ.

Ο Αρτ Πολ πέθανε σε ηλικία 93 ετών από πνευμονία, αφήνοντας πίσω μια μεγάλη ιστορία στις αμερικανικές εκδόσεις και ένα λογότυπο-σύμβολο, από τα πιο αναγνωρίσιμα όλων των εποχών.

playboy
Το κουνελάκι του Playboy, έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα λογότυπα όλων των εποχών

Οπως αναφέρει το αφιέρωμα της Washington Post,  το 1953 ο Χιου Χέφνερ γυρόφερνε την ιδέα για ένα νέο ανδρικό περιοδικό και προσέγγισε τον Αρτ Πολ, ο οποίος τότε εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της εικονογράφησης και του καλλιτεχνικού σχεδιασμού περιοδικών. Ο Χέφνερ αναζητούσε ένα λιτό και απέριττο σχέδιο, που θα αποτυπωνόταν άμεσα στη συνείδηση του αναγνώστη.

Ο Πολ σχεδίασε το πρώτο εξώφυλλο του Playboy με πρωταγωνίστρια -ποια άλλη;- τη Μέριλιν Μονρόε, που χαιρετούσε τα πλήθη κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης φορώντας ένα ρούχο με βαθύ ντεκολτέ.

«Ο Πολ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εμβληματικό ασπρόμαυρο εξώφυλλο με ένα κατακόκκινο λογότυπο» είχε γράψει ο Χέφνερ σε επετειακό τεύχος του περιοδικού, το 1994. Και συνεχίζοντας τα εγκωμιαστικά του λόγια, «αυτό ήταν μόνο το πρώτο παράδειγμα του πώς ο Πολ μπορούσε να πάρει απλές εικόνες και με την καλλιτεχνική του ευφυΐα έκανε τόσο το περιεχόμενο του περιοδικού όσο και τα εξώφυλλά του να είναι πρωτοποριακά και ενδιαφέροντα».

playboy-cover
Το πρώτο τεύχος του Playboy, υπογεγραμμένο από τον Χιου Χέφνερ, με τη Μέριλιν Μονροέ να πρωταγωνιστεί. Ο Αρτ Πολ ευθύνεται και για αυτό το ιστορικό εξώφυλλο

Ο Αρτ Πολ ήταν λοιπόν ο πρώτος άνθρωπος που προσελήφθη από τον Χέφνερ. Σχεδίασε τον πίνακα περιεχομένων του Playboy, τη χωροταξία των άρθρων και των θεμάτων σε κάθε του σελίδα και ήταν και υπεύθυνος για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της πρώτης γυμνής φωτογραφίας που φιλοξενήθηκε στο εσωτερικό του: η Μέριλιν Μονρόε, πάνω σε ένα κόκκινο, μεταξωτό σεντόνι.

«Το μοναδικό πράγμα που με κάλυπτε ήταν η μουσική από το ραδιόφωνο» (I had nothing on, but the radio) είχε αργότερα δηλώσει η ίδια, με το γνωστό, πικάντικό της χιούμορ.

Οταν ο Χέφνερ αποφάσισε ότι το νέο του περιοδικό θα έπρεπε να έχει ένα άκρως αναγνωρίσιμο λογότυπο, για κάποιον ανεξήγητο λόγο το μυαλό του πήγε σε έναν λαγό. Μοιράστηκε την ιδέα αυτή με τον Πολ, ο οποίος σε λιγότερο από μία ώρα είχε έτοιμο το διάσημο σήμερα κουνελάκι που «ποζάρει» προφίλ φορώντας παπιγιόν. Αυτό το κομψό σηματάκι έμελλε να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή στα ανδρικά περιοδικά, περνώντας πλέον από την ωμή πορνογραφία στη φιλήδονη φινέτσα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Αρτ Πολ κέρδισε πολλά βραβεία εικονογράφησης και design και δεν ξεχνούσε ποτέ να αναγνωρίσει ότι όσα είχε καταφέρει τα χρωστούσε στην απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία που του είχε δώσει ο φίλος του, Χιου, από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Το εμβληματικό κουνελάκι βρισκόταν πλέον παντού. Κοσμούσε ακόμα και την ουρά του ιδιωτικού τζετ του Χέφνερ, καθώς και αναρίθμητα προϊόντα που «έσκιζαν» στο εμπόριο. Ηταν τόσο διάσημο και αναγνωρίσιμο, που φάκελοι αλληλογραφίας μόνο με αυτό πάνω έβρισκαν τον δρόμο τους στα γραφεία του Playboy στο Σικάγο, χωρίς να αναγράφεται κανένα άλλο στοιχείο της διεύθυνσης.

Το κουνελάκι πενθεί πλέον για τον θάνατο του ευρηματικού μπαμπά του, Αρτ Πολ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...