516
Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής που οργάνωσε «παράσταση διαμαρτυρίας» υπέρ της 37χρονης Ιρανής και του παιδιού της έξω από τον Αρειο Πάγο | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Εισαγγελέας: Να μην εκδοθεί η Σαραρέ Κχαντεμί

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 18:28
Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής που οργάνωσε «παράσταση διαμαρτυρίας» υπέρ της 37χρονης Ιρανής και του παιδιού της έξω από τον Αρειο Πάγο
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Εισαγγελέας: Να μην εκδοθεί η Σαραρέ Κχαντεμί

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 18:28

Τη μη έκδοση της 37χρόνης Ιρανής Σαραρέ Κχαντεμί πρότεινε σήμερα στους δικαστές του 6ου Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας της έδρας, υποστηρίζοντας ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα των ιρανικών Αρχών η ζωή της μπορεί να κινδυνεύσει και να κακοποιηθεί.

Η γυναίκα πέρασε στην Ελλάδα από τα σύνορα του Έβρου, μαζί με την αδελφή της και την κόρη της, ζητώντας άσυλο – σωτηρία.

Έχει δραπετεύσει από ένα γάμο με βίαιη καθημερινότητα και πτυχές κακοποίησης, τόσο στην ίδια όσο και στη μικρή.

Συνελήφθη καθώς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα, με το Ιράν να τη ζητεί πίσω, διατυπώνοντας προς τις ελληνικές αρχές αίτημα έκδοσής της, και την ίδια να εκλιπαρεί το δικό μας «όχι» καθώς ένα τυχόν «ναι», την κάνει να φοβάται ακόμη και για την ίδια της την ύπαρξη.

Με δάκρυα στα μάτια η Σαραρέ Κχαντεμί ενώπιον των αρεοπαγιτών, ζήτησε από τους δικαστές να προστατεύσουν την ίδια και την κόρη της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας και ζητώ την προστασία σας. Αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα 9 της».

Ακόμη, η 37χρόνη, ανέφερε ότι οποιος έχει πολιτική δράση στην πατρίδα της συλλαμβάνεται και εξήγησε ότι η ίδια βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γίνονταν κατά της κυβέρνησης και τις έστελνε σε τηλεοπτικού σταθμούς. Όμως, τόνισε «αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου και όποιος έχει πολιτική δράση συλλαμβάνεται»

Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, τονίζοντας ότι η 37χρονη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει στην πατρίδα της και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Το Ιράν βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής. Σε αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδο του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών. Στο Ιράν υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια και κανονικά. Τα πρώτα δικάζουν πολιτικά αδικήματα. Αποτελούνται από ιερείς και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά δικαστήρια αποτελούνται μόνο από άντρες. Ύπατος άρχοντας σε αυτά είναι ο Εμπραχίμ Ραϊζί. Αυτός έχει ποινικοποιήσει το λειτούργημα του δικηγόρου. Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η Ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών, κυρίως ανηλίκων».

Επίσης, ο κ. Δοξιάδης επισήμανε ότι στο Ιράν η γυναίκα, από 9 χρόνων, θεωρείται υπόλογη απέναντι στο νόμο και η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα και με διάφορους τρόπους, απαγχονισμού, λιθοβολισμού και σταύρωσης.

«Εκτός από τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής», προσέθεσε ο κ. Δοξιάδης και απευθυνόμενος στους αρεοπαγίτες είπε: «Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές».

Έξω από τον Άρειο Πάγο διαδήλωσαν μέλη αντιπροσωπείας του Κινήματος Αλλαγής που οργάνωσε «παράσταση διαμαρτυρίας» υπέρ της 37χρονης και του παιδιού της.

Η αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ αποτελείτο από τη βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Θόδωρο Μαργαρίτη και Παύλο Χρηστίδη, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ζέφη Δημαδάμα, Δημήτρη Οικονόμου, Δημήτρη Στάμου, Τάσο Δαρσινό, Δημήτρη Μάντζο και Βασίλη Χρονόπουλο.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 29 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...