328
Μέρος της κατοικίας είχε λαξευτεί σε φυσικό βράχο | Ken Dark

Είναι αυτό το σπίτι του Ιησού στη Ναζαρέτ;

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 21:05
Μέρος της κατοικίας είχε λαξευτεί σε φυσικό βράχο
|Ken Dark

Είναι αυτό το σπίτι του Ιησού στη Ναζαρέτ;

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 21:05

Μια καλοδιατηρημένη οικία του 1ου αιώνα, που βρέθηκε στη Ναζαρέτ, μπορεί να είναι η παιδική κατοικία του Ιησού, υποστηρίζει βρετανός αρχαιολόγος.

Στα ερείπια, που βρίσκονται μέσα σε γυναικείο μοναστήρι, είχε τοποθετηθεί μια πινακίδα τον 19ο αιώνα, που έγραφε ότι πρόκειται για ό,τι έχει απομείνει από την κατοικία του Ιωσήφ. Hδη από τη δεκαετία του ’30, οι αρχαιολόγοι είχαν απορρίψει τον ισχυρισμό.

Ωστόσο, ο Κεν Νταρκ έχει διαφορετική άποψη, επισημαίνουν οι Times, την οποία βασίζει σε πολυετείς έρευνες στο σημείο, στο σημερινό βόρειο Ισραήλ.

Aπό τον 4ο αιώνα, περίπου από το 380, πιστευόταν ότι το μοναστήρι χτίστηκε πάνω στην κατοικία όπου μεγάλωσε ο Ιησούς με τον Ιωσήφ και τη Μαρία. Το σπίτι είναι εν μέρει λαξευμένο σε μαλακής σύστασης βράχο και περιλαμβάνει μέρος μιας σπηλιάς.

Ο Νταρκ πιστεύει ότι το καλοφτιαγμένο και αρχικά διώροφο σπίτι πρέπει να κατασκευάστηκε από τεχνίτη, έναν «τέκτονα» όπως είναι η λέξη που χρησιμοποιούν τα Ευαγγέλια για τον Ιωσήφ. Η λέξη δεν σήμαινε μόνο τον ξυλουργό, όπως αποδίδεται συνήθως, αλλά και τον οικοδόμο, προσθέτει.

Τον 4ο αιώνα, όταν ο χριστιανισμός καθιερώθηκε ως επίσημη θρησκεία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατασκευάστηκε στο σημείο εκκλησία. Τον επόμενο αιώνα, όταν ο ο ναός επεκτάθηκε πάνω από την κατοικία και τη σπηλιά, έγινε ο μεγαλύτερος της Ναζαρέτ και πιθανόν ο καθεδρικός της πόλης.

Τα ευρήματα ενός μεγάλου ναού με μάρμαρα και ψηφιδωτά ταιριάζουν σε περιγραφή του 7ου αιώνα για την εκκλησία, λέει ο αρχαιολόγος. Επισημαίνει ακόμη ότι ήταν μία από τις δύο εκκλησίες στην Παλαιστίνη που γνωρίζουμε ότι χτίστηκαν πάνω σε κατοικίες. Καθώς η άλλη βρίσκεται στην Καπερναούμ, η εκκλησία της Ναζαρέτ συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να είναι αυτή πάνω από την κατοικία του Ιησού.

Πάντως, όπως παραδέχεται και ο Νταρκ, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατοικία όντως ήταν του Ιησού – εξάλλου τα σπίτια δεν έφεραν επιγραφές για τους ενοίκους.

Ωστόσο, ο Νταρκ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν και αμφιβολίες ότι δεν ήταν η σωστή κατοικία. Αφετέρου, θεωρεί πιθανό ότι στους τρεις αιώνες που μεσολάβησαν ως το χτίσιμο του ναού δεν είχε ξεχαστεί το ποια ήταν η πραγματική κατοικία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...