727
Γερμανός στρατιώτης ενώ επιβιβάζεται στο τουρκικό φορτηγό πλοίο | Τwitter/ @EUNAVFOR_MED

Νέο τουρκικό μπλόκο στην «Ειρήνη»: Ο Ερντογάν εμπόδισε νηοψία από γερμανική φρεγάτα

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 12:46
Γερμανός στρατιώτης ενώ επιβιβάζεται στο τουρκικό φορτηγό πλοίο
|Τwitter/ @EUNAVFOR_MED

Νέο τουρκικό μπλόκο στην «Ειρήνη»: Ο Ερντογάν εμπόδισε νηοψία από γερμανική φρεγάτα

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 12:46

Περίπου πέντε μήνες μετά το «λοκάρισμα» της γαλλικής φρεγάτας «Courbet» (εδώ) από τουρκικά πολεμικά που συνόδευαν το έμφορτο με όπλα για τη Λιβύη τουρκικό φορτηγό «Cirkin», η Αγκυρα εμπόδισε ξανά γερμανική –αυτή τη φορά– φρεγάτα της ευρωπαϊκής αποστολής «Irini» να ελέγξει ύποπτο τουρκικό πλοίο που κατευθυνόταν στο λιμάνι της Μισράτα.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, η γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.

Η Τουρκία, γράφει το Der Spiegel, δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στη Λιβύη

Η νηοψία ωστόσο απετράπη και πάλι (όπως είχε γίνει και με το «Cirkin») κατόπιν έντονης διαμαρτυρίας της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία διεμήνυσε σε όλους του τόνους ότι δεν δίνει την έγκρισή της.

Σύμφωνα πάντα με το Der Spiegel, χαρακτηριστικό της τουρκικής παρέμβασης –σε μία ακόμη επίδειξη προκλητικής περιφρόνησης για την επιχείρηση της ΕΕ– ήταν το γεγονός ότι Γερμανοί είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι.

Οπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η Τουρκία «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα. Η επιχείρηση “Irini” ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς τη συνεργασία της Αγκυρας».

Διαφορετική οπως ήταν επόμενο, ήταν η τουρκική εκδοχή του περιστατικού, με επίσημο πρακτορείο Anadolu, να υποστηρίζει ότι το «Rosaline-A» δεν μετέφερε τίποτα ύποπτο, παρά μόνο μπογιές και μπισκότα.

Οπως αναφέρετται, γερμανική φρεγάτα, η οποία έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Irini, σταμάτησε την Κυριακή το βράδυ, στα ανοικτά της Πελοποννήσου, το τουρκικό πλοίο, ενώ κατευθυνόταν προς το λιβυκό λιμάνι Μισράτα.

Το δίκτυο NTV μετέδωσε πλάνα από την επέμβαση των γερμανών στρατιωτών που κατέβηκαν με σχοινιά από ελικόπτερο στο τουρκικό πλοίο και στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο της γέφυρας.

Οι γερμανοί στρατιώτες ερεύνησαν το πλοίο όλη τη νύxτα, αλλά δεν βρήκαν παρά μπισκότα και μπογιά, υποστήριξε το Anadolu, σύμφωνα με το οποίο το πλοίο μετέφερε «ανθρωπιστικό υλικό».

Το τουρκικό φορτηγό συνέχισε τον πλού του το πρωί της Δευτέρας, αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο,  το γερμανικό υπουργείο Αμυνας ωστόσο, διευκρίνισε ότι η νηοψία διεκόπη  καθώς η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για παραβίαση του  διεθνούς Δικαίου (!) δεδομένου, όπως αναφέρεται, ότι οι Γερμανοί δεν περίμεναν να πάρουν πρώτα την άδεια της Τουρκίας για να επιβιβαστούν στο πλοίο!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή αποστολή «Ιrini» δεν είναι αμερόληπτη, μόνο και μόνο επειδή ο διοικητής της είναι Ελληνας (σ.σ. ο αρχιπλοίαρχος Θεόδωρος Μικρόπουλος ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο τα ηνία της ναυτικής επιχείρησης από τον ιταλό Φάμπιο Αγκοστίνι), ενώ δεν έχει την έγκριση του ΝΑΤΟ, καθώς διεξάγεται αποκλειστικά από την ΕΕ.

Οι Τούρκοι επικαλούνται μάλιστα το Δίκαιο της Θάλασσας ( το οποίο δεν έχουν υπογράψει), για να υπογραμμίσουν ότι απαιτείται η συγκατάθεση του κράτους σημαίας προκειμένου το στρατιωτικό προσωπικό των δυνάμεων της επιχείρησης «Irini» να επιβιβαστεί στο πλοίο και να το ελέγξει.

Σε νεότερη ενημέρωση από τη διοίκηση της επιχείρησης «Irini», αναφέρεται ότι ο έλεγχος έγινε χωρίς να βρεθεί κάτι το ύποπτο στο φορτίο του πλοίου. Ολα έγιναν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζεται, ενώ διευκρινίζεται ότι πριν από την επέμβαση στο τουρκικό φορτηγό ζητήθηκε η συγκατάθεση του κράτους σημαίας χωρίς ωστόσο να υπάρξει απάντηση.

Οι γερμανοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο «Rosaline A» περίπου 160 ναυτικά μίλια βόρεια του λιμένος της Βεγγάζης και όπως σημειώνεται, κατά την επιβίβασή τους τόσο ο πλοίαρχος, όσο και τα μέλη του πληρώματος ήταν συνεργάσιμοι.

Οταν το κράτος σημαίας κατέστησε σαφές ότι αρνείται να δώσει άδεια για τον έλεγχο του πλοίου, η έρευνα σταμάτησε. Κατά τη διάρκειά της δεν βρέθηκαν παράνομα-ύποπτα υλικά και επετράπη στο πλοίο να συνεχίσει τον πλου του καταλήγει η ανακοίνωση.

Κοινή δήλωση κατά της Τουρκίας

Σε κοινή τους δήλωση εν τω μεταξύ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία προειδοποίησαν με κυρώσεις όσους εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο, ο οποίος έχει ως στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτκού Διαλόγου και τις άλλες οδούς της διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να λεηλατούν τους κρατικούς πόρους ή που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή», ανέφεραν στη δήλωσή τους οι Τέσσερις με πρώτο μεταξύ των αποδεκτών, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...