335
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου σε δηλώσεις κατά την υποδοχή του Μάικ Πομπέο στο Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου | Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS/File Photo

Μυστική επίσκεψη Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 12:04
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου σε δηλώσεις κατά την υποδοχή του Μάικ Πομπέο στο Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου
|Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS/File Photo

Μυστική επίσκεψη Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 12:04

Μια εντυπωσιακή συνάντηση, που πάντως εντάσσεται στο κλίμα έντονης κινητικότητας στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, όταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη μυστικά στη Σαουδική Αραβία για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη επίσκεψη ισραηλνού αξιωματούχου -και μάλιστα του πρωθυπουργού- στη χώρα, η οποία διατηρεί εχθρικές σχέσεις με το Ισραήλ. Εστω και ανεπίσημη και υπό άκρα μυστικότητα, είναι ένα δείγμα ότι οι δύο χώρες ίσως είναι κοντά σε μια ιστορικής σημασίας εξομάλυνση.

Την επίσκεψη «πρόδωσαν» οι εφαρμογές για την παρακολούθηση των πτήσεων, όπως έγραψε ο Αβι Σαρφ της Haaretz.

Ενα λίαρ τζετ που είχε χρησιμοποιήσει ο Νετανιάχου στο παρελθόν εντοπίστηκε να κάνει ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο ταξίδι από το Ισραήλ στην πόλη Νέομ που χτίζει η Σαουδική Αραβία στην Ερυθρά Θάλασσα. Εμεινε εκεί πέντε ώρες πριν επιστρέψει στο Ισραήλ νωρίς τη Δευτέρα.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη μέχρι πρότινος δεν είχαν άδεια να πετάξουν πάνω από τη Σαουδική Αραβία γιατί οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο Γιόσι Κόεν, επικεφαλής της Μοσάντ, συνόδευε τον Νετανιάχου. Ο υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπένι Γκαντς φέρεται να μην γνώριζε για το μυστικό ταξίδι, ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα.

Ο αμερικανός υπουργός, που βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, προσπαθεί να πείσει το Ριάντ να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, και να αποκτήσει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια προσέγγιση η οποία βασίζεται κυρίως στην κοινή ανησυχία των χωρών για το Ιράν.

Μέχρι στιγμής το Ριάντ έχει αρνηθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους. Ομως οι Σαουδάραβες επιτρέπουν πλέον σε ισραηλινά αεροσκάφη να περνούν από τον εναέριο χώρο τους προκειμένου να φτάσουν σε άλλους προορισμούς στην περιοχή του Κόλπου ή την Ασία.

Πάντως οι τόνοι από την πλευρά των Σαουδαράβων έχουν πέσει σε ό,τι αφορά Ισραήλ. Για πρώτη φορά μάλιστα έγινε πρόσφατα λόγος για εξομάλυνση, αν και όχι άνευ όρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...