505
Η Σουηδία μεταβαίνει γοργά στην απαγκίστρωση από το χάρτινο χρήμα και υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί η e-krona, η ψηφιακή μορφή της κορώνας | YouTube

Είδος προς εξαφάνιση τα μετρητά στη Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 14:06
Η Σουηδία μεταβαίνει γοργά στην απαγκίστρωση από το χάρτινο χρήμα και υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί η e-krona, η ψηφιακή μορφή της κορώνας
|YouTube

Είδος προς εξαφάνιση τα μετρητά στη Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 14:06

Πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφέ της Σουηδίας στα οποία υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν «Δεν δεχόμαστε μετρητά»! Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που δείχνει αποφασισμένη να… εξαφανίσει το χάρτινο χρήμα και η οικονομία της να λειτουργεί με πιστωτικές κάρτες και με ηλεκτρονικές πληρωμές είτε μέσω υπολογιστών είτε μέσω κινητών τηλεφώνων. Η Σουηδία θεωρείται ήδη η χώρα με τη μικρότερη χρήση μετρητών στον πλανήτη. Ακόμη και πολλά μουσεία στη Σουηδία έχουν σταματήσει να δέχονται μετρητά και για να εισέλθει κάποιος πρέπει να χρησιμοποιεί πλαστικό ή ψηφιακό χρήμα.

Ομως ο ρυθμός εξαφάνισης των μετρητών είναι τέτοιος που έχει προκαλέσει ανησυχία στις Αρχές της χώρας. Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας παρακολουθεί στενά την κατάσταση που δημιουργείται και έχει ξεκινήσει να μελετά τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναμένεται τους επόμενους μήνες η Κεντρική Τράπεζα να εκδώσει μια έκθεση για αυτό που συμβαίνει και να κάνει κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πιθανώς να παρέμβει και με κάποια νομοθεσία που θα περιορίζει τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών.

«Αν συνεχίσει να εξαφανίζεται το χάρτινο χρήμα με την ίδια ταχύτητα θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στη διατήρηση των υποδομών διαχείρισης των μετρητών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα σπιράλ θανάτου των μετρητών με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρει ο Ματς Ντιλέν, επικεφαλής μίας ομάδας που έχει συστήσει το Κοινοβούλιο της Σουηδίας για να μελετήσει το ζήτημα και να εκδώσει και αυτή ένα πόρισμα στο οποίο θα υπάρχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Ενα από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει αφορά τα άτομα (κυρίως τρίτης ηλικίας) που είτε δεν χρησιμοποιούν υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ. είτε δεν ξέρουν να τα χειρίζονται τόσο καλά ώστε να κάνουν πληρωμές με αυτές τις συσκευές.

Ενα βίντεο για τη μετάβαση της Σουηδίας σε μια χώρα χωρίς μετρητά

Η ποσότητα των μετρητών που κυκλοφορεί στη Σουηδία έπεσε στο μικρότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Το 2007 είχε σημειωθεί μια σημαντική αύξηση στην ποσότητα των μετρητών που κυκλοφορούσαν στη Σουηδία και δέκα χρόνια μετά η ποσότητα αυτή έχει μειωθεί κατά 40%. Το 2016 και το 2017 τα ποσοστά μείωσης των μετρητών που κυκλοφορούν στη Σουηδία έσπασαν όλα τα σχετικά ρεκόρ.

Πριν από λίγες εβδομάδες παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση της εταιρείας εμπορικών ερευνών και παροχής εμπορικών συμβουλών και υπηρεσιών Insight Intelligence. Σε αυτή την έκθεση αναφέρεται ότι το 36% των Σουηδών δεν χρησιμοποιεί πλέον ποτέ μετρητά ή, στην καλύτερη περίπτωση, χρησιμοποιεί μια-δυο φορές τον χρόνο! Η έκθεση αναφέρει ότι το 2014 το 63% των Σουηδών χρησιμοποιούσε μετρητά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ενώ αυτή τη στιγμή το ποσοστό αυτό θα πέσει στο 25%.

Μια από τις προτάσεις που εξετάζει η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας είναι να δημιουργήσει ένα επίσημο ψηφιακό νόμισμα, την e-κορώνα, που θα λειτουργεί ως συμπληρωματικό των μετρητών, αλλά δεν θα  αντικαταστήσει τη χάρτινη κορώνα που θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και θα υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη για τις ποσοστώσεις ψηφιακού νομίσματος και μετρητών. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι τράπεζες να δίνουν υποχρεωτικά στους πελάτες τους μετρητά στις συναλλαγές που έχουν μαζί τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...