390
Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου: ο Ντόναλντ Τουσκ διαβάζει τη δήλωσή του περί Brexit | REUTERS/Toby Melville

ΕΕ προς Μέι για Brexit: «Να αποδεχθεί η Βουλή σας τη συμφωνία, και βλέπουμε…»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 20:54
Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου: ο Ντόναλντ Τουσκ διαβάζει τη δήλωσή του περί Brexit
|REUTERS/Toby Melville

ΕΕ προς Μέι για Brexit: «Να αποδεχθεί η Βουλή σας τη συμφωνία, και βλέπουμε…»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 20:54

Η 20ή Μαρτίου, παραμονή της εαρινής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η οποία με το «καλημέρα» θα απασχοληθεί με το Brexit) και απέχουσα μόλις λίγες ημέρες από την περιβόητη «29η Μαρτίου της Αποχωρήσεως», φάνηκε από νωρίς ότι θα ήταν μία δημοσιογραφικά κεφάτη ημέρα.

Διότι ξεκίνησε με τις πληροφορίες για τη μικρή παράταση που θα ζητούσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και με το συνεπαγόμενο ερώτημα αν σε μια τέτοια περίπτωση θα της έκαναν το χατίρι οι Βρυξέλλες.

Συνεχίστηκε, δε, ακατάσχετη, με δύο ειδήσεις: η πρώτη ήταν ότι η Μέι ζήτησε εγγράφως παράταση έως τις 30 Ιουνίου και η δεύτερη ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τής τηλεφώνησε αμέσως για να της πει ότι η χώρα της πρέπει να αποχωρήσει έως τις 23 Μαΐου, διότι αλλιώς τα πράγματα μπερδεύονται επάνω στις ευρωεκλογές.

Βαθύτερα μέσα στο σώμα της ίδιας ευδιάθετης ημέρας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θεωρεί κάποια βραχεία χρονικά παράταση του Brexit πιθανή, όμως υπό συγκεκριμένους όρους. Και αυτοί οι «συγκεκριμένοι όροι» είναι ο εξής ένας: η βρετανική Βουλή πρέπει πρώτα να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τη συνομολόγησε με την Ενωση η Μέι, και κατόπιν θα δοθεί η (όποια) παράταση.

«Πιστεύω ότι μια σύντομη παράταση είναι πιθανή, όμως αυτή η εξέλιξη εξαρτάται από την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων» ήταν η δήλωση του Τουσκ – με μία «υποσημείωση»: η ημερομηνία της πρότασης Μέι, είπε, «εγείρει σειρά ερωτημάτων νομικής και πολιτικής φύσεως».

Στο Twitter, δε, έγραψε τα ακόλουθα: «Παρ’ ότι η ελπίδα για τελική επιτυχία μπορεί να φαίνεται αδύναμη, ακόμη και απατηλή, παρ’ ότι η κόπωση του Brexit γίνεται όλο και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση – μέχρι την τελευταία στιγμή».

Κατόπιν όλων αυτών το Brexit θα συζητηθεί από τις 4 το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) μέχρι τις 8 το βράδυ περίπου και αμέσως μετά θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τους Γιούνκερ και Τουσκ. Στη συζήτηση η Μέι θα έχει ήδη παρουσιάσει τη βρετανική θέση για την παράταση που ζητεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Μέι δήλωσε σε βρετανούς δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει να ζητήσει από το Κοινοβούλιο της πατρίδας της να ψηφίσει και τρίτη φορά για τη συμφωνία του Brexit την οποία οι βουλευτές του την καταψήφισαν δις. Ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...