250
Ο Κάρατζιτς στο Εφετείο του ΟΗΕ, την Τετάρτη το πρωί | Reuters

Ισόβια στον Κάρατζιτς από το Εφετείο του ΟΗΕ για την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 17:04
Ο Κάρατζιτς στο Εφετείο του ΟΗΕ, την Τετάρτη το πρωί
|Reuters

Ισόβια στον Κάρατζιτς από το Εφετείο του ΟΗΕ για την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 17:04

Το Εφετείο του ΟΗΕ αύξησε σε ισόβια την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ποινή που του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό ήταν υπερβολικά ελαφριά, καθώς έκρινε πως ο Κάρατζιτς προχώρησε εσκεμμένα στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Μετά από έφεση που είχε ασκήσει ο Κάρατζιτς, το δικαστήριο έκρινε ότι ο πρώην ηγέτης προχώρησε εσκεμμένα στη «γενοκτονία» και αύξησε την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη, αναφέροντας ότι η φυλάκιση 40 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως είναι πολύ ήπια λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των εγκλημάτων και το βάρος της ευθύνης του.

O 73χρονος Κάρατζιτς άκουσε ανέκφραστος την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Αντίθετα, οι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Τον Μάρτιο του 2016, ο 73χρονος Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία, για 10 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για γενοκτονία.

Μια γυναίκα μπροστά στο Μνημείο για τους νεκρούς της Σρεμπρένιτσα, στο Ποτοκάρι

Στις 11 Ιουλίου του 1995, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προχώρησαν στη σφαγή 8.000 αρρένων αμάχων μουσουλμάνων σε αυτή την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας που κυριαρχούσε το σερβικό στοιχείο.

Όσοι δεν εκτελέστηκαν, φορτώθηκαν σε λεωφορεία και στάλθηκαν σε περιοχές που κρατούσαν ακόμα οι Βόσνιοι, ενώ αρκετοί ακόμη εκτελέστηκαν και τις επόμενες ημέρες, πενήντα χιλιόμετρα βόρεια της Σρεμπρένιτσα, στα σύνορα με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...