323
28 Μαρτίου 2017: Η Τερέζα Μέι υπογράφει την επιστολή με το αίτημα ενεργοποίησης της διαδικασίας εξόδου - Ερχεται η ώρα για την επιστολή παράτασης | Christopher Furlong/Pool via REUTERS/File Photo

Ετοιμη να ζητήσει μικρή παράταση για το Brexit η Τερέζα Μέι – θα την δώσει η ΕΕ;

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 10:20
28 Μαρτίου 2017: Η Τερέζα Μέι υπογράφει την επιστολή με το αίτημα ενεργοποίησης της διαδικασίας εξόδου - Ερχεται η ώρα για την επιστολή παράτασης
|Christopher Furlong/Pool via REUTERS/File Photo

Ετοιμη να ζητήσει μικρή παράταση για το Brexit η Τερέζα Μέι – θα την δώσει η ΕΕ;

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 10:20

Αναβολή στην ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ –αλλά όχι πολύ μεγάλης διάρκειας- ετοιμάζεται να ζητήσει η Τερέζα Μέι από τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή, με το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι πόσο θα είναι αυτό το διάστημα. Και βέβαια αν θα δοθεί το «πράσινο φως» και αν αυτό θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τα βρετανικά μέσα επισημαίνουν ότι η ημερομηνία εξόδου λογικά δεν θα μετατεθεί πέρα από τις 30 Ιουνίου – τρεις μήνες μετά την αρχική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

Η Τερέζα Μέι μετρά ήδη δύο μεγάλες κοινοβουλευτικές ήττες με την απόρριψη των σχεδίων της από τη Βουλή. Οπως και μία βαριά θεσμική ήττα από την αιφνιδιαστική, αλλά καίριας σημασίας, άρνηση του (υπερκομματικού) προέδρου του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου να επιτρέψει και τρίτη ψηφοφορία χωρίς να έχει αλλάξει σημαντικά το σχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Η Ντάουνινγκ Στριτ σε δήλωσή της επισημαίνει ότι συμμερίζεται τον εκνευρισμό της κοινής γνώμης για την αδυναμία του Κοινοβουλίου να πάρει μια απόφαση για το πώς θα γίνει η έξοδος. Ωστόσο δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό για την άρση του αδιεξόδου.

Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, έχουν θέσει έναν σαφή όρο, δια του βασικού διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Το Λονδίνο, τόνισε, πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια πώς θα αξιοποιήσει την παράταση. Προειδοποίησε δε ο Μισέλ Μπαρνιέ τους βρετανούς βουλευτές ότι ψηφίζοντας κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία δεν θα την αποτρέψουν.

Απαιτείται φυσικά η σύμφωνη γνώμη και των 27 κρατών μελών για την παράταση της ημερομηνίας εξόδου, σε διαφορετική περίπτωση και αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, στις 29 Μαρτίου η Βρετανία θα βρεθεί εκτός ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία.

Αρκεί η παρουσία και η επιστολή της πρωθυπουργού; Πιθανόν όχι, όπως υπονόησε την Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Δεν αποκλείεται, γράφει από την πλευρά του το BBC, οι αποφάσεις να ληφθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στις 28 Μαρτίου, ελάχιστες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...