442
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | Reuters

ΕΕ κατά Τραμπ: Ο κορoνοϊός απαιτεί συνεργασία, όχι μονομερή δράση

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 17:38
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
|Reuters

ΕΕ κατά Τραμπ: Ο κορoνοϊός απαιτεί συνεργασία, όχι μονομερή δράση

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 17:38

Εντόνως ενοχλημένη είναι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει όλα τα ταξίδια από 26 χώρες της Ευρώπης –εξαιρείται η Μεγάλη Βρετανία– προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «μονομερείς ενέργειες» από την πλευρά των ΗΠΑ και αποδοκιμάζοντας την απόφαση του αμερικανού προέδρου.

«Ο κορονοϊός είναι μία παγκόσμια κρίση που δεν περιορίζεται σε μία ήπειρο και απαιτεί συνεργασία αντί για μονομερείς ενέργειες. Η ΕΕ αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη απαγόρευση μονομερώς και χωρίς διαβουλεύσεις. Η ΕΕ έχει λάβει ισχυρά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού» αναφέρουν οι δύο ηγέτες στη λιτή ανακοίνωσή τους.

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα είχε προϊδεάσει νωρίτερα ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ούτε ενημέρωσε ούτε συντονίστηκε με την ΕΕ.

Ο Τραμπ σημείωσε στο διάγγελμά του πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως ουδείς αξιωματούχος της ΕΕ γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο Ρεπουμπλικανός, το βράδυ της Τετάρτης, επεσήμανε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στο διάγγελμά του, τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), ο Τραμπ ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για 30 ημέρες, από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Τραμπ διευκρίνισε ωστόσο ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν, δεν αφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, για τις επόμενες 30 ημέρες» είπε ο Ρεπουμπλικανός από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Πενς: Στην Ευρώπη το κέντρο του κορονοϊού

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την Πέμπτη τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στα ταξίδια από 26 ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι το κέντρο του κορονοϊού μετατοπίστηκε από την Ασία στην Ευρώπη.

Ο Μάικ Πενς δήλωσε επίσης ότι αναμένονται χιλιάδες περισσότερα κρούσματα του Covid-19 στις ΗΠΑ και ότι οι περιορισμοί στους ευρωπαίους ταξιδιώτες αποτελούν απλώς μέρος της στρατηγικής της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα του.

Ο Πενς σημείωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να εντείνουν την υποβολή σε εξετάσεις και στις 50 αμερικανικές Πολιτείες και αναφέρθηκε στις προσπάθειες εμπορικών εργαστηρίων, στα οποία περιλαμβάνονται τα Laboratory Corporation of America Holdings (LabCorp) και Quest Diagnostics Inc, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...