573
Από την τελευταία δημόσια, προ αρκετών ημερών, εμφάνιση του Κιμ Γιόνγκ ουν: έκτοτε τελεί... εξαφανισμένος | Reuters

Εδώ ο Κιμ, εκεί ο Κιμ, πού εξαφανίστηκε ο Κιμ (Γιονγκ ουν);

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 15:09
Από την τελευταία δημόσια, προ αρκετών ημερών, εμφάνιση του Κιμ Γιόνγκ ουν: έκτοτε τελεί... εξαφανισμένος
|Reuters

Εδώ ο Κιμ, εκεί ο Κιμ, πού εξαφανίστηκε ο Κιμ (Γιονγκ ουν);

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 15:09

H 15η Απριλίου είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Βόρειας Κορέας, η Ημέρα του Ήλιου, μια ημέρα που η ασιατική χώρα γιορτάζει τα γενέθλια του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του νυν δικτάτορα.

Στο παρελθόν κατά τη διάρκεια αυτής της εορτής έχουν διεξαχθεί μαζικές στρατιωτικές παρελάσεις ή ακόμα εκτοξεύσεις δορυφόρων, ωστόσο φέτος όχι μόνο οι εορτασμοί ήταν απείρως πιο περιορισμένοι, αλλά επίσης εκτυλίχθηκαν χωρίς να εμφανιστεί δημόσια ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι που όπως σημειώνει το CNN, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν ανέφεραν την παρουσία του Κιμ στους εορτασμούς για την Ημέρα του Ήλιου την Τετάρτη.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ανέφερε ότι «ανώτεροι αξιωματούχοι» πραγματοποίησαν τη συνήθη επίσκεψη στο Παλάτι Κουμσουσάν στην Πιονγκγιάνγκ, στο μαυσωλείο δηλαδή όπου βρίσκονται οι σοροί του Κιμ Ιλ Σουνγκ και του διαδόχου και γιου του, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ως προς το τι πρέπει να υποθέσουν σχετικά με τη φερόμενη απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τα ΜΜΕ στη χώρα δεν είναι ανεξάρτητα, γεγονός που δημιουργεί ένα κενό όσον αφορά στην πληροφόρηση για την ηγεσία.

Ο Ντουιγεόν Κιμ, ανώτερος σύμβουλος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων για τη Βορειοανατολική Ασία, σχολίασε ότι ήταν «άνευ προηγουμένου για αυτόν (σ.σ.: τον Κιμ Γιονγκ Ουν) να παραλείψει να υποβάλει τα σέβη του» στη μνήμη του παππού του.

«Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, εμφανιζόταν πάντα σε αυτές τις πιο σημαντικές ημέρες για τη Βόρεια Κορέα. Είναι μέχρι στιγμής άγνωστο αν απέτισε φόρο τιμής πριν από τους άλλους», δήλωσε.

«Τέτοιες υψηλές απουσίες από σημαντικές γιορτές στο παρελθόν ενδέχεται να προμήνυαν σημαντικές αλλαγές, αλλά ίσως και να μην σημαίνουν τίποτα», σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.

Το CNN υπενθυμίζει χαρακτηριστικά ότι την απουσία του Κιμ Γιονγκ Ιλ από την παρέλαση της 60ης επετείου της Βόρειας Κορέας το 2008, ακολούθησαν φήμες ότι ήταν σε κακή κατάσταση η υγεία του.

Αργότερα, αποδείχθηκε ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, μετά το οποίο η υγεία του συνέχισε να επιδεινώνεται μέχρι τον θάνατό του στα τέλη του 2011.

Από την άλλη, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα το 2014 για περισσότερο από ένα μήνα γεγονός που προκάλεσε επίσης εικασίες για την υγεία του.

Τελικά, εμφανίστηκε κρατώντας ένα μπαστούνι, και μέρες αργότερα οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας ανέφεραν ότι αφαίρεσε μία κύστη από τον αστράγαλό του.

Ο Τζον Ντελούρι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Σεούλ, τόνισε ότι είναι εύκολο να οδηγηθεί κανείς σε λάθος συμπεράσματα σχετικά με την απουσία του Κιμ.

Όπως τονίζει το CNN, η απουσία θα μπορούσε να οφείλεται στην πανδημία του κορονοϊού.

Αν και η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναφέρει καμία περίπτωση εντός των συνόρων της -ισχυρισμός τον οποίο ειδικοί της δημόσιας Υγείας τον χαρακτηρίζουν απίθανο- η Πιονγκγιάνγκ έλαβε σοβαρά υπόψιν της την πανδημία.

Η χώρα έκλεισε γρήγορα τα σύνορά της σε τουρίστες και έθεσε σε καραντίνα τους ξένους διπλωμάτες οι οποίοι τελικά έφυγαν.

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης πρόβαλαν αρκετές προειδοποιήσεις και αναφορές σχετικά με τη σημασία της σωστής υγιεινής τον Φεβρουάριο, ενώ μετέφεραν και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του ιού.

Οπότε ο περιορισμός των εορτασμών που διοργανώθηκαν για την Ημέρα του Ήλιου θα μπορούσε να ήταν μια συνετή κίνηση για να τονιστεί η ανάγκη της κοινωνικής απόστασης και να αποφευχθεί η εξάπλωση.

Η απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν από τους εορτασμούς θα μπορούσε επίσης να ήταν ένας τρόπος να προστατευθεί ο νεαρός ηγέτης από μία πιθανή έκθεση στον Covid-19.

«Νομίζω ότι είναι σοβαρή η πιθανότητα η απουσία του Κιμ να σχετίζεται με την ασφάλειά του [λόγω της πανδημίας]», καταλήγει ο Ντελούρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...