268
Πινακίδα που αναγράφει «Σταματήστε τον κορονοϊό» στο έρημο κέντρο της πρωτεύουσας Βέρνης | Reuters

«Στα κόκκινα» και η Ελβετία: Πάνω από χίλιοι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 18:25
Πινακίδα που αναγράφει «Σταματήστε τον κορονοϊό» στο έρημο κέντρο της πρωτεύουσας Βέρνης
|Reuters

«Στα κόκκινα» και η Ελβετία: Πάνω από χίλιοι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 18:25

Ο αριθμός των νεκρών από κορoνοϊό στην Ελβετία – μια χώρα με περίπου ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα -ανέρχεται πλέον σε 1.017 (από 973 χθες), όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει πως προχωρά στη σταδιακή χαλάρωση, από τις 27 Απριλίου, των δραστικών μέτρων που επέβαλε πριν από έναν μήνα για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο Covid-19 αυξήθηκε σε 26.732 από 26.336, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει, από την πλευρά της, ότι τα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού λειτουργούν, ανακοινώνοντας χρονοδιάγραμμα για την χαλάρωση των περιορισμών από τις 27 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, η χαλάρωση της καραντίνας θα είναι «αργή» και «σταδιακή», εξηγεί η ελβετική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κομμωτήρια, τα φυσικοθεραπευτήρια, τα ιατρεία, οι παιδικοί σταθμοί ή ακόμα και τα ανθοπωλεία θα είναι τα πρώτα που θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν, υπό την προϋπόθεση να «υπάρχουν ελάχιστες άμεσες επαφές, να μην καταγράφουν μεγάλη συρροή πελατών, για τους οποίους θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν σχέδια προστασίας τους», εξηγεί το ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Τα ιατρεία θα μπορούν να δέχονται πελάτες και να διεξάγουν μη επείγουσες διαδικασίες και το κοντινό περιβάλλον, εκτός της οικογένειας, ενός νεκρού θα μπορεί να παρίσταται σε κηδείες.

Τα σχολεία, τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα και οι αγορές θα μπορέσουν να ανοίξουν από την 11η Μαϊου.

Από τις 8 Ιουνίου, στα ιδρύματα δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι ζωολογικοί κήποι θα επιτραπεί να ανοίξουν, επισήμανε το ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.