611
Με Covid-19 πάνω από 100 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου της πόλης έχουν τεθεί εκτός μάχης |

Δραματική η κατάσταση στη Δράμα: Ενας στους τέσσερις έχει κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 11:14
Με Covid-19 πάνω από 100 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου της πόλης έχουν τεθεί εκτός μάχης
|

Δραματική η κατάσταση στη Δράμα: Ενας στους τέσσερις έχει κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 11:14

Η περιφερειακή ενότητα της Δράμας δοκιμάζεται από την πανδημία, καθώς όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της πόλης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ένας στους τέσσερις είναι θετικός στον κορονοϊό.

«Αυτό που μας ανησυχεί», τόνισε, «είναι ότι δεν ελαττώνονται οι νοσηλείες στο νοσοκομείο. Με το που δίνεται εξιτήριο, τα κρεβάτια ξαναγεμίζουν». Από τις 240 κλίνες που έχει, τις 140 τις μετέτρεψε σε Covid. «Εχουμε αναπτύξει τρεις κλινικές απλές Covid δυναμικής 140 κλινών και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 136 ασθενείς, ενώ όσον αφορά τις ΜΕΘ αναπτύξαμε από τα έξι κρεβάτια που είχαμε, δώδεκα και αυτή τη στιγμή είναι και τα δώδεκα κατειλημμένα. Καθημερινά γίνονται εισαγωγές. Στο χειρουργείο μέσα έχουμε αναπτύξει τρία κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας (μεταβατικό στάδιο πριν από τη ΜΕΘ)», περιέγραψε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος στάθηκε και στον υψηλό αριθμό νοσούντων από Covid-19 μεταξύ των μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού:

Οπως είπε, στο νοσοκομείο έγιναν 43 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, αλλά 80 νοσηλευτές και 25 γιατροί νοσούν από τον κορονοϊό. Δηλαδή 105 άτομα είναι εκτός μάχης. «Από τους 11 γιατρούς της παθολογικής κλινικής που πρέπει να έχει με βάση το οργανόγραμμα, υπηρετούν μόνο τέσσερις, εκ των οποίων οι δύο νοσούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά τις αεροδιακομιδές τριών ασθενών από το νοσοκομείο της Δράμας και σήμερα πάλι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ασθενείς που ενδεχομένως θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες ΜΕΘ.

Ακτίνα αισιοδοξίας, το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24 θετικά κρούσματα στον νομό – τα λιγότερα τις τελευταίες ημέρες.

«Εχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ»

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Δράμας, περιέγραψε και η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας, Νίτσα Κιόρτεβε, σε δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM».

Οπως είπε, δύο διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται στην αίθουσα χειρουργείων, διότι δεν υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια. Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν θα διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία.

«Δεν είναι όλοι οι νοσηλευόμενοι μεγάλης ηλικίας», σημείωσε η κυρία Κιορτέβε, αρκετές νοσηλείες είναι της ηλικίας 30-50 όπου έρχονται με βαριά συμπτώματα στο νοσοκομείο και χρειάζονται οξυγόνο και παρατεταμένη νοσηλεία. Όπως είπε, οι περισσότεροι εμφανίζουν επιβαρυμένη κλινική εικόνα, διότι μένουν σπίτι παρά τα σοβαρά συμπτώματα.

Η κυρία Κιορτέβε επιβεβαίωσε ότι περίπου 20-25 ιατροί νοσούν από COVID-19 όπως και 80 νοσηλευτές και διοικητικοί. Η κυρία Κιορτέβε υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο Δράμας είναι υποστελεχωμένο. «Το φωνάζουμε χρόνια, αλλά κανείς δεν συγκινείται», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση ξέφυγε στη Δράμα, διότι υπήρχε παρατεταμένος εφησυχασμός, εξήγησε. Υπήρχε η αίσθηση ότι τα χειρότερα πέρασαν, άνοιξαν καταστήματα, δεν τηρούνταν τα μέτρα, έγιναν μετακινήσεις προς Θεσσαλονίκη και Σέρρες και έτσι ξέφυγε η κατάσταση, δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας.

Από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ συνεχίζεται εν τω μεταξύ η διενέργεια rapid tests, με τη μέθοδο του drive through, σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Επιπλέον, συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν rapid tests και στην κεντρική πλατεία της Δράμας, αλλά μόνο σε άτομα προερχόμενα από ιχνηλάτηση, που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και κλήθηκαν να κάνουν το τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετάδοση του ιού και σε αυτούς.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι σε έκτακτη συνεδρίαση στο Νοσοκομείο Δράμας των μελών του Συλλόγου Ιατρών και των σωματείων νοσηλευτών και εργαζομένων, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης με αίτημα την άμεση αποστολή βοήθειας προς το νοσοκομείο.

Από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ ζητείται να σταλούν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας γιατροί ανάλογων ειδικοτήτων, όπως παθολόγοι, πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι κ.ά.

Επίσης, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, με επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης, στις 8 Νοεμβρίου, ζήτησε να μάθει αν υπάρχει ενδιαφέρον για απασχόληση ιατρικού προσωπικού και αν υπάρχουν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου που προτίθενται άμεσα να υπηρετήσουν στο νοσοκομείο.

Στη Δράμα μετέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Στις 11.00 επισκέπτεται το Γενικό Νοσοκομείο, όπου θα έχει σύσκεψη με τη διοίκηση και διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου και συνάντηση με εργαζομένους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...