529
Για να είναι ασφαλή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και από τους πολίτες, αλλά και από τους συντηρητές | George Vitsaras /SOOC

«Αθώες» οι δημόσιες συγκοινωνίες για τη μετάδοση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 10:30
Για να είναι ασφαλή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και από τους πολίτες, αλλά και από τους συντηρητές
|George Vitsaras /SOOC

«Αθώες» οι δημόσιες συγκοινωνίες για τη μετάδοση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 10:30

Δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα άμεση σχέση μεταξύ της χρήσης αστικών συγκοινωνιών και της μετάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με την πολυσέλιδη έκθεση που εκδόθηκε από την Ομοσπονδία Αμερικανικών Μέσων Μεταφοράς (APTA).

Η έκθεση βασίζεται σε μία ολοκληρωμένη ανασκόπηση ερευνών από ειδικούς που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου για τις δημόσιες συγκοινωνίες και τη μετάδοση του κορονοϊού.

Ως αποτέλεσμα της ανασκόπησης προκύπτει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού από τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι ελάχιστος, όταν βέβαια τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας από τους επιβάτες, αλλά και από τους συντηρητές.

Μεταξύ των κανόνων μείωσης της μετάδοσης περιλαμβάνονται η σωστή χρήση της μάσκας, τα λειτουργικά συστήματα εξαερισμού και οι ελάχιστες δυνατές ή καθόλου συνομιλίες των επιβατών, δηλαδή να μη μιλούν (π.χ. σε κινητό) και να μη συζητούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους μέσα σε λεωφορείο, μετρό και λοιπά μέσα.

Σε έτερη ανάλυση, από μελέτη που διήρκεσε τρεις μήνες, σε άτομα που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν έχει φανεί καμία συσχέτιση με αύξηση ή μείωση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή στους συγκεκριμένους δήμους που διέμεναν, όπως αναφέρει η έκθεση της APTA.

Η μετάδοση επιτυγχάνεται κατά βάση με τις επαφές ανθρώπων σε μία τοπική κοινωνία και όχι με την επιβίβασή τους στα μέσα μεταφοράς, υπογραμμίζει η μελέτη, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος δεν κολλάει μέσα στο μετρό, αλλά όταν φτάσει στο γραφείο του ή στο σπίτι ενός συγγενούς ή φίλου του.

Η χρήση μάσκας, άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς μειώνει τα σταγονίδια (από το στόμα) και τα αερολύματα (από τη μύτη). Ως εκ τούτου, σε όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας στον κόσμο, όπως βέβαια και στην Ελλάδα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που έχουν επισημάνει όχι μόνο οι έλληνες επιστήμονες, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σχετικά με τα μέσα μεταφοράς, οι ειδικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται για τον σωστό αερισμό και τον καθαρισμό των φίλτρων σε λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα και πλοία, έχουν εκδοθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Ειδικών Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ.

Η σιωπή… σώζει!

Υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για την έλλειψη συσχέτισης μεταξύ της αύξησης των επιβατών στα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας και την αύξηση στις νέες μολύνσεις Covid-19, όπως αναφέρει η έκθεση της APTA.

Στα μέσα συγκοινωνίας οι επιβάτες δεν μιλούν μεταξύ τους ή μιλούν ελάχιστα και χαμηλόφωνα. Αυτό είναι μία δεδομένη κοινωνική συμπεριφορά που ισχύει σε όλες τις χώρες. Εξάλλου, σε έρευνες έχει φανεί ότι πολλές συρροές κρουσμάτων έχουν ξεκινήσει από χώρους όπου η ομιλία με δυνατή φωνή είναι απαραίτητη για να επικοινωνήσεις.

Τέτοιοι χώροι είναι τα μπαρ, οι εσωτερικοί χώροι στα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας, όπου η δυνατή ομιλία, το τραγούδι ή ακόμα και οι ψαλμωδίες, εκτοξεύουν σταγονίδια με κορονοϊό στον αέρα και μολύνουν παρευρισκόμενους στον χώρο.

Αυτό που συμβαίνει κατά την άφιξη στον προορισμό κάποιου που μετακινείται, επηρεάζει την πιθανότητα να προσβληθεί από κορονοϊό πολύ περισσότερο από το μέσο που έχει χρησιμοποιήσει για τη μετάβασή του.

Αρκετά από τα άτομα που μετακινούνται, είτε με το αυτοκίνητό τους είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι κατά πλειοψηφία εργαζόμενοι και είναι αυτά που είχαν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, ανεξαρτήτως του μέσου μετακίνησής τους, καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...