464
Τσίπρας και Βερναρδάκης. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δημοσκόπηση-σοκ για το Μαξίμου: «Μαύρη τρύπα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2019, 19:29
Τσίπρας και Βερναρδάκης. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δημοσκόπηση-σοκ για το Μαξίμου: «Μαύρη τρύπα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2019, 19:29

Την αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν υποφέρει στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά αντέχει στις νότιες περιφέρειες της χώρας και ιδίως στην Αττική έρχονται να ανατρέψουν νέες δημοσκοπικές έρευνες που δημοσιοποιεί το «Πρώτο Θέμα».

Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και στις τέσσερις περιφέρειες της πρωτεύουσας, την Α’ Αθηνών και τις τρεις νέες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Β’ Αθηνών, σε βαθμό που πολλοί προβεβλημένοι βουλευτές του να είναι πολύ δύσκολο να επανεκλεγούν.

Με βάση πάντως τις μετρήσεις του «Πρώτου Θέματος», από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών δεν κερδίζει σημαντικά η ΝΔ, σε αντίθεση με την Α’ Αθηνών όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την MRB αγγίζει το 37,3% έναντι 18,1% της κυβερνητικής παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει περίπου τους μισούς ψηφοφόρους του στην Α’ Αθήνας, η οποία ταυτίζεται με τα όρια του Δήμου Αθηναίων και 17,8% από εκείνους που τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 δηλώνουν τώρα ότι θα ψηφίσουν ΝΔ!

Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ο οποίος απαρτίζεται από τους δήμους Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Παπάγου-Χολαργού και εκλέγει 15 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σχεδόν 17% από τα ποσοστά που είχε πάρει στην αντίστοιχη περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2015. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» οφελιμένο βγαίνει κυρίως το ΚΚΕ και όχι τόσο η ΝΔ ενώ ακόμα η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι ιδιαίτερα υψηλή (26,6%).

Στον Νότιο Τομέα, που απαρτίζεται από τους δήμους Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Δαφνής-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας και εκλέγει 18 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα και η ΝΔ έχει αντιστρέψει το σκηνικό: προηγείται με 9% του κυβερνώντος κομματος, το οποίο τον Σεπτέμβριο του ’15 είχε απολαύσει μια διαφορά 8,1% στους 13 αυτούς δήμους.

Εκεί όπου το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ μεγεθύνεται είναι στον Δυτικό Τομέα που είναι υποτίθεται οι λαϊκές συνοικίες της Β’ Αθηνών. Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Αγία Βαρβάρα, Αγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Ιλιο, Περιστέρι και Αιγάλεω (11 έδρες). Σύμφωνα με την MRB, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το μισό της δύναμής του, καταρρέοντας από το 42,57% του Σεπτεμβρίου του 2015 στο 21,4% τώρα. Η ΝΔ καταφέρνει να εμφανίζεται πρώτη σε μια περιοχή που σπάνια είχε καλές επιδόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η δημοσκοπική εικόνα συνιστά μείζον πρόβλημα για το Μαξίμου, το οποίο ήδη μετρά τις απώλειες στη Βόρεια Ελλάδα και έρχεται αντιμέτωπο με τους φόβους των βουλευτών που πολύ δύσκολα θα επανεκλεγούν όταν στηθούν κάλπες.

Λέγεται βέβαια, ότι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, υπουργός Επικρατείας και επί των δημοσκοπήσεων στο Μαξίμου, έχει άλλες μετρήσεις που δείχνουν μια άλλη εικόνα. Οχι αντιστροφής αλλά μιας τουλάχιστον διαχειρίσιμης ήττας όποτε γίνουν εκλογές, είτε τώρα είτε τον Οκτώβριο, τον οποίο θέλει ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να προσπαθήσει στους μήνες που απομένουν να βελτιώσει το κλίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News