344
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου | EPA/ERDEM SAHIN

Δήμαρχοι κατά Ερντογάν: Η κυβέρνηση κρύβει τους νεκρούς του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 11:22
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου
|EPA/ERDEM SAHIN

Δήμαρχοι κατά Ερντογάν: Η κυβέρνηση κρύβει τους νεκρούς του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 11:22

Μέτωπο αντιπαράθεσης με την κεντρική εξουσία για την –μάλλον προβληματική- διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την Τουρκία άνοιξαν οι δύο ισχυρότεροι δήμαρχοι της χώρας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου της Κωνσταντινούπολης και ο Μανσούρ Γιαβάς, αντιπολιτευόμενοι και οι δύο στον πρόεδρο Ερντογάν, λένε ανοιχτά ότι η κυβέρνηση κρύβει τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων του κορονοϊού. Μιλούν ειδικότερα για αναντιστοιχία μεταξύ των στατιστικών του υπουργείου Υγείας και των δεδομένων από τις δομές υγείας στην περιοχή τους.

Στην Τουρκία – και αυτό δεν το αρνείται η κυβέρνηση – καταγράφεται εκ νέου αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, όπως συμβαίνει λίγο ως πολύ σε πολλές χώρες ανά την Ευρώπη. Το Σάββατο εν προκειμένω καταγράφηκαν 1.549 κρούσματα και 39 θάνατοι.

Οι δήμαρχοι επιμένουν ότι η εικόνα είναι χειρότερη, γράφουν οι Financial Times. Αριθμοί όπως αυτοί που ανακοινώθηκαν σε εθνικό επίπεδο, καταγράφονται σε κάθε πόλη χωριστά, υποστηρίζουν.

Στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα ζει περίπου το 25% του πληθυσμού της Τουρκίας. Επισήμως τα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας είναι 267.000 και οι θάνατοι από Covid-19 πάνω από 6.000.

«Εχω αποστείλει τέσσερις-πέντε επιστολές στον υπουργό Υγείας [Φαχρεντίν Κοτζά]. Χρειάζεται διαφάνεια», δήλωσε σχετικά ο Ιμάμογλου. Το ίδιο και στην Αγκυρα. «Την περασμένη Τρίτη είχα 17 θανάτους στην Αγκυρα, ενώ, την ίδια ημέρα, στην Τουρκία είχαμε 20-22», είπε ο Μανσούρ Γιαβάς που αναρωτήθηκε: «Τι όφελος υπάρχει σε αυτή την ελλιπή καταμέτρηση;»

Επισήμως, το υπουργείο Υγείας απορρίπτει τους ισχυρισμούς των δημάρχων.

Οι θέσεις όμως των δημάρχων απηχούν και αυτές ιατρών και των συλλόγων τους, που επίσης θεωρούν ότι η κυβέρνηση συστηματικά υποβαθμίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας ως προς τις απώλειες.

Σε δεύτερο επίπεδο, πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο της διαμάχης ανάμεσα στον Ερντογάν και τους δημάρχους.

Ο πρόεδρος δεν είναι ποτέ με καλό μάτι την απώλεια των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας – πόσο μάλλον της Κωνσταντινούπολης στην οποία είχε εκλεγεί και ο ίδιος.

Αλλά και οι δήμαρχοι, αμφότεροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αξιοποίησαν τη θέση τους για να καταγγείλουν υποθέσεις διαφθοράς και άλλων σκανδάλων που σχετίζονται  με το κόμμα του Ερντογάν. Προχώρησαν μάλιστα και ένα βήμα πιο πέρα, στήνοντας δομές φροντίδας για όσους χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...