435
Ενα ουράνιο τόξο και ένα μήνυμα ελπίδας ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στην πανδημία», αναρτημένο στο παράθυρο ενός βρετανικού σπιτιού | Reuters

O Ερντογάν «λογοκρίνει» το ουράνιο τόξο-σύμβολο της ελπίδας στην πανδημία

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2020, 15:36
Ενα ουράνιο τόξο και ένα μήνυμα ελπίδας ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στην πανδημία», αναρτημένο στο παράθυρο ενός βρετανικού σπιτιού
|Reuters

O Ερντογάν «λογοκρίνει» το ουράνιο τόξο-σύμβολο της ελπίδας στην πανδημία

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2020, 15:36

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έμειναν στο σπίτι όταν έκλεισαν τα σχολεία λόγω της πανδημίας.

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με τον Guardian, οι δάσκαλοι ενθάρρυναν τα παιδιά να ζωγραφίζουν ουράνια τόξα και να τα κρεμούν στο παράθυρό τους, δίνοντας ελπίδα τις δύσκολες ημέρες.

Αυτό έγινε αρχικά και στην Τουρκία.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες τα εκεί τοπικά εκπαιδευτικά συμβούλια δίνουν σαφείς και ρητές εντολές στους δασκάλους να σταματήσει αυτή η τακτική επειδή τα ουράνια τόξα είναι μέρος μιας «συνωμοσίας» για να γίνουν τα παιδιά…. γκέι.

«Αντί να ενισχύσουν το ηθικό, τα ουράνια τόξα στην Τουρκία έχουν γίνει ένα ακόμη σύμβολο διαίρεσης και διαμάχης, το πιο πρόσφατο πολιτιστικό πεδίο μάχης σε μια χώρα που διακατέχεται από πολιτική και θρησκευτική πόλωση», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

«Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία κατά των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ είναι ευρέως διαδεδομένη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ακόμη και αν οι απλοί άνθρωποι δεν βλέπουν τη σχέση μεταξύ των σχεδίων των παιδιών και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων», δήλωσε η Μεράλ Γκιουλσέν, εκπρόσωπος της ένωσης εκπαιδευτικών Eğitim Sen.

«Δεν είμαι σίγουρη αν οι οδηγίες αυτές έχουν μεγαλύτερη κυβερνητική υποστήριξη. Εάν το ζήτημα εγείρεται από την κυβέρνηση,  μικρά πράγματα όπως αυτό μπορούν να γίνουν τεράστια», υποστήριξε στη συνέχεια.

«Καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται για μια μεγάλη οικονομική κρίση και η πίστη των ψηφοφόρων στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξασθενεί, η κυβέρνηση Ερντογάν αξιοποιεί νέους τρόπους για να ενισχύσει τη λαϊκή υποστήριξη της» αναφέρει ο Guardian.

Ενώ η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία, η κοινότητα ΛΟΑΤΚ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιο στίγμα και είναι συχνά ο στόχος φανατισμένης οργής από συντηρητικούς πολιτικούς και ειδικούς.

Οπως, λόγου χάρη, τον Αλί Ερμπάς, ιμάμη και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet).

Ο Ερμπάς,  λίγες ημέρες μετά την έναρξη του Ραμαζανιού, δήλωσε ότι «ο κορονοϊός οφείλεται στους ομοφυλόφιλους και τους άτεκνους».

Ο  Ερντογάν και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων ( Diyanet) Αλί Ερμπάς

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Σμύρνης επεσήμανε ότι τα σχόλια του Ερμπάς θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εγκλήματα μίσους, ενώ μια ομάδα που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπέβαλε καταγγελία.

Αυτές οι ενέργειες με τη σειρά τους οδήγησαν σε μια απειλή από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι «οποιαδήποτε επίθεση στην Diyanet, ισοδυναμεί με επίθεση στο ίδιο το κράτος».

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η φυσική ομορφιά ενός ουράνιου τόξου θεωρείται αυτόματα ότι έχει πολιτική ατζέντα στην Τουρκία», δήλωσε ο ακτιβιστής Αϊντίνκ Γιουκσέλ.

«Αλλά είναι πολύ χαρακτηριστικό για την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει έναν βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για τα προβλήματά της. Είναι ακόμη πιο εκπληκτικό γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα συνειδητοποιούν ότι το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ και θρησκευόμενος θεωρείται ασυμβίβαστο», καταλήγει με νόημα ο Γιουκσέλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...