609
«Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας», δηλώνει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας | Sooc

Δένδιας στο Ria Novosti: Σταθερή μας επιδίωξη η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 16:21
«Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας», δηλώνει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας
|Sooc

Δένδιας στο Ria Novosti: Σταθερή μας επιδίωξη η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 16:21

Συνέντευξη στο Ria Novosti παραχώρησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Μόσχα και την επικείμενη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του.

«Ελλάδα και Ρωσία διατηρούν ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας», τονίζει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας  λίγο πριν αναχωρήσει για την επίσημη επίσκεψή του τη Μόσχα, όπου θα έχει συναντήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ, στις 6 Νοεμβρίου.

Στην ατζέντα της συνάντησης: θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά και η αναζήτηση κοινού τόπου προς την επίλυση και διαχείριση των υφιστάμενων προκλήσεων. Επί τάπητος θα τεθούν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επενδύσεις

Ειδικά όσο αφορά το κομμάτι των επενδύσεων, ο κ. Δένδιας «βλέπει» ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και την ενίσχυση των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε ρωσικές επενδύσεις και σε άλλους τομείς» πέρα από εκείνον του τουρισμού, επισημαίνει και ενδεικτικά αναφέρει  ότι «ρωσικές επενδύσεις, σε κλάδους όπως οι υποδομές, οι μεταφορές και οι κατασκευές, μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω συμμετοχής επενδυτικών ομίλων στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η Κυβέρνησή μας και υλοποιείται κυρίως μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνδυασμό με το εν εξελίξει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Ομοίως και στον τομέα της ενέργειας, ο υπουργός εκτιμά πως «η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας με προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον», εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα και βέβαια στην Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός μας», τονίζει στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών και στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαιώνει ότι «σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των καλών και συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας».

Στο σημείο αυτό δεν παραλείπει να σημειώσει πως «η Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, παρέμεινε σταθερός συνομιλητής της Ρωσίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης συγκυρίας αναφορικά με τις σχέσεις της με τη Δύση, όπως αυτή των τελευταίων ετών».

Σε ερώτηση μάλιστα που του έγινε για το ρωσικό εμπάργκο αλλά και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις κυρώσεις που υιοθετήθηκαν εναντίον της Ρωσίας, αν και «είναι μεταξύ εκείνων που πλήττονται ιδιαίτερα από τη συμπερίληψη αγροτικών προϊόντων στα ρωσικά αντίμετρα, αφού τα αγροτικά είναι μεγάλο μέρος των εξαγωγών μας».

Η Ελλάδα, προσθέτει, «θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και επιδιώκει να συμβάλει θετικά στο διάλογο με τη Ρωσία» και στο πλαίσιο αυτό δηλώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».

Ειδική αναφορά τέλος, κάνει στην «ανάγκη πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου», τονίζοντας πως «η Ελλάδα γνωρίζει καλά, λόγω προκλητικά παραβατικών συμπεριφορών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μόνο η επιμονή στην αυστηρή τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και την περιφερειακή σταθερότητα».

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Στη συνέντευξή του στο RIA Novosti, o Nίκος Δένδιας ρωτήθηκε και για το αν προγραμματίζονται κοινές εκδηλώσεις Ελλάδας – Ρωσίας για το 2021, την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Οπως είπε, οι διαδικασίες και ο προγραμματισμός είναι σε εξέλιξη, αναγνωρίζοντας βέβαια «τον καθοριστικό ρόλο», όπως είπε, «της ελληνικής Διασποράς στη Ρωσία αναφορικά με την έναρξη και την εξέλιξη του αγώνα για την ανεξαρτησία».

«Ως εκ τούτου», κατέληξε στην απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών, «πρόθεσή μας είναι να τιμήσουμε την ιστορία των λαών και των κρατών μας και να επισημάνουμε την ανάγκη να αποτελέσει οδηγό για την μελλοντική εξέλιξη των σχέσεών μας».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...