454
Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων λόγω προβλημάτων στη μεταφορά προϊόντων από την Ασία στην Ευρώπη | Intimenews

Ξεμένουν από βασικά φάρμακα στην ΕΕ – υπάρχει θέμα και για την Ελλάδα;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 5 Νοεμβρίου 2019, 07:44
Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων λόγω προβλημάτων στη μεταφορά προϊόντων από την Ασία στην Ευρώπη
|Intimenews

Ξεμένουν από βασικά φάρμακα στην ΕΕ – υπάρχει θέμα και για την Ελλάδα;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 5 Νοεμβρίου 2019, 07:44

Ακόμη και ασθενείς με σοβαρές χρόνιες νόσους, όπως είναι η επιληψία, αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω των ελλείψεων φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά, που προκαλούν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την Ασία.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, κάποιοι ασθενείς στη Βρετανία περιμένουν έως και ένα μήνα για χάπια της επιληψίας, στη Δανία έχουν εξαντληθεί αρκετά βασικά φάρμακα, ενώ στη Νορβηγία τα αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλά δεκαετίας.

Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν στελέχη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Protagon, δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα στις εισαγωγές. Κάτι που σημαίνει ότι η επάρκεια φαρμάκων που εισάγονται είναι ικανοποιητική. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις παράλληλες εξαγωγές, ώστε να μην «φύγουν» με τη μέθοδο των παράλληλων εξαγωγών αποθέματα απαραίτητα για τους έλληνες ασθενείς προς την Ευρώπη.

Ειδικοί από πολλές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς είναι δύσκολη πλέον ακόμη και η εύρεση προμηθευτή παιδικών εμβολίων, ινσουλίνης για τους διαβητικούς και αντιπηκτικών για άτομα με προβλήματα στην καρδιά.

«Γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν φτάσει σε σημείο να αυτοσχεδιάζουν, να αναζητούν εναλλακτικές αγωγές ή να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός ένδειξης», αναφέρουν οι Times.

Χωρίς έλεγχο

Μέχρι εδώ φτάσαμε επειδή πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναθέσει το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής των γενοσήμων τους στην Ασία και κυρίως σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, ακριβώς επειδή τα εργατικά «χέρια» είναι πιο οικονομικά.

Εκτός του βραχυπρόθεσμου προβλήματος με τους ασθενείς που θα μείνουν χωρίς φάρμακα, η συγκέντρωση της συντριπτικής παραγωγής φαρμάκων σε δύο χώρες της Ασίας, έρχεται να αναδείξει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα. Τη διασπορά των εργοστασίων παραγωγής φαρμάκων ή πρώτων υλών για φάρμακα.

Η επιλογή των χωρών παραγωγής που κάνουν εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τα είδη πρώτης και άμεσης ανάγκης όπως είναι τα φάρμακα, θα πρέπει να έχει τελείως διαφορετική διασπορά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ανασταλεί η τροφοδότηση σε χώρες της Ευρώπης όπως συμβαίνει τώρα, αλλά και των ΗΠΑ. Και όχι μόνο για περιπτώσεις όπως αυτήν, που υπάρχει εμπλοκή στις παραδόσεις.

Πέρυσι, οι εθνικές αρχές φαρμάκων της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ελλάδας, ανακάλεσαν τα φάρμακα για την υπέρταση που περιέχουν την δραστική ουσία βαλσαρτάνη. Η «πρώτη ύλη» της παρασκευάζεται για τις περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες αποκλειστικά από την κινεζική εταιρεία Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, με αποτέλεσμα όταν ανιχνεύτηκε η πρόσμειξης Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνης, η οποία ταξινομείται ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο, να βρεθεί σε όλα τα φάρμακα, ακόμη και αν προέρχονταν από διαφορετικές εταιρείες. Κάτι που προκάλεσε «έμφραγμα» στην παγκόσμια αγορά αντιϋπερτασικών φαρμάκων.

Επικίνδυνη κατάσταση

Φαρμακοποιοί από όλη την Ευρώπη προειδοποιούν ότι η κρίση φαρμάκων γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο και πλέον γίνεται ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει 278 φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν ήδη επηρεαστεί από τα προβλήματα παράδοσης της Ασίας, αν και μπορεί ο αριθμός αυτός να έχει υποεκτιμηθεί, καθώς δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής σε καμία χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News