741
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing της Τρίτης 5/11 | INTIMEnews

Πέτσας: «Εντολή Μητσοτάκη η δίκαιη κατανομή των μεταναστών» – πώς θα γίνει

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 14:59
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing της Τρίτης 5/11
|INTIMEnews

Πέτσας: «Εντολή Μητσοτάκη η δίκαιη κατανομή των μεταναστών» – πώς θα γίνει

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 14:59

Ο αριθμός των μεταναστών που θα μετεγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας τη μεταφορά άλλων 4.000 αιτούντων άσυλο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίο στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη, ο κ. Πέτσας  μίλησε για ζήτημα εθνικής σημασίας, ενώ υπογράμμισε πως είναι εντολή του Πρωθυπουργού η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι πρώτον, τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια και δεύτερον, ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Παράλληλα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο.

«Ωστε να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο», παρατήρησε χαρακτηριστικά,  «ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους».

«Αλλοι 4.000 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου»

Οσον αφορά τοπρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ακόμη ένα σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξης των 6.500 ατόμων, καθώς όπως διαβεβαίωσε, «άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Στόχος, είπε, είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

«Με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «οι Ελληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας».

Ο κ. Πέτσας έκανε επίσης λόγο για «χαοτικές καταστάσεις και αναρχία», που άφησε πίσω της στο Μεταναστευτικό η προηγούμενη κυβέρνηση, επικαλούμενος στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2019 υπήρχαν 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμισι χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μία αίτηση.

«Είχαμε 14.000 προσφυγές στην αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επιστροφή τους. Και δυστυχώς, σε τέσσερα χρόνια  είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές στην Τουρκία βάσει της κοινής δήλωσής της με την ΕΕ. Στο μεταξύ, παρά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF, είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ στον αντιποδα, σήμερα αποτελεί νόμο του κράτους ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα, ωστόσο, η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών παραμένει τραγική.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι στη Μόρια, το ΚΥΤ της Λέσβου, βρίσκονται  περίπου 15.000 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι 2.800 άτομα, στη ΒΙΑΛ στη Χίο, διαμένουν 5.000 άτομα (χωρητικότητα 1.000), στη Σάμο 6.200 (χωρητικότητα 650), στη Λέρο 2.270 (χωρητικότητα 860), στην Κω 3.755 (χωρητικότητα 816).

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ακόμα θέσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν από τα νησιά. Παράλληλα, όπως γράφει η «Καθημερινή», ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει δημοσιοποιήσει μία ακόμη πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να ενοικιάσουν τα ξενοδοχεία τους.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις, πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που επικαλείται η εφημερίδα, κάνουν λόγο για περιορισμένες και υποκινούμενες κινητοποιήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες «είναι αναμενόμενες και δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό.

Οσο για την άγνοια που δηλώνουν οι τοπικές αρχές για τον σχεδιασμό που έχει γίνει για μεταφορά αιτούντων άσυλο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι καμία κίνηση από την πλευρά του υπουργείου δεν γίνεται κρυφά. «Σε διαφορετική περίπτωση», διερωτώνται με νόημα, «πώς γνωρίζουν όσοι αντιδρούν ότι θα έρθουν αιτούντες άσυλο στην περιοχή;»

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες όσον αφορά τη μείωση των ροών από την Τουρκία, στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τους επόμενους μήνες αλλά και στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για το άσυλο από την αρχή του νέου χρόνου. «Είναι σημαντικό ότι όσοι σχεδιάζουν αυτό το ταξίδι θα καταλάβουν ότι είναι μάταιο να έρθουν αν δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Απλώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους και μετά θα επιστραφούν πίσω», ανέφεραν πηγές τους υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που μίλησαν στην «Kαθημερινή».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...