1285
Από τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στην εκπομπή «Αρένα» του ΑΝΤ1 και στη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου | ΥΠΕΘΑ

Δένδιας: Πρέπει να αλλάξουν όλα στις Ενοπλες Δυνάμεις

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2024, 17:45
Από τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στην εκπομπή «Αρένα» του ΑΝΤ1 και στη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου
|ΥΠΕΘΑ

Δένδιας: Πρέπει να αλλάξουν όλα στις Ενοπλες Δυνάμεις

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2024, 17:45

«Ολα πρέπει να αλλάξουν στις Ενοπλες Δυνάμεις για να διατηρήσουμε ακριβώς τον ίδιο στόχο, τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 (η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής), κατά την οποία αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, καθώς και στην εθελοντική στράτευση των γυναικών.

«Στις Ενοπλες Δυνάμεις κάνουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταρρύθμισης, το είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, “το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταρρύθμισης στην Ιστορία του νέου ελληνικού κράτους”. Για να ετοιμάσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις λοιπόν για τον 21ο αιώνα, πρέπει να γίνουν πάρα πολύ ριζικά πράγματα, στα οπλικά συστήματα, στη δομή, στην καινοτομία, δηλαδή στη δυνατότητα να δημιουργήσουμε καινούρια συστήματα χρησιμοποιώντας τις δικές μας δυνατότητες, στη θητεία, στο δικό μας σημαντικό και έμψυχο προσωπικό, όλα πρέπει να αλλάξουν. Ολα πρέπει να αλλάξουν για να διατηρήσουμε ακριβώς τον ίδιο στόχο, τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας», τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα τη Πολεμικής Αεροπορίας ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «καταρχάς πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των αεροσκαφών μας, καθώς έχουμε “ένα κάρο” τύπους αεροπλάνων, έχουμε F-4, έχουμε Mirage 2000-5, έχουμε F-16 Block 30, έχουμε F-16 Block 50, έχουμε F16 Block 52, έχουμε F- 16 Viper, έχουμε Rafale. Δεν γίνεται έτσι. Τα F-4 πρέπει να αποσυρθούν, και αν μπορέσουν να πωληθούν. Τα Mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο, πρέπει να πωληθεί. Τα F-16 Block 30 πρέπει να πωληθούν. Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες να τα πουλήσουμε (σ.σ.τα Mirage 2000-5 και τα F-16 Block 30).

»Για όλα τα υπόλοιπα αεροπλάνα, πρέπει να τα φτάσουμε τα F-16 σε επίπεδο Viper, πρέπει να ενισχύσουμε τον στόλο των Rafale, έχουμε 24, θα ήταν καλό να τα φτάσουμε στα 30 και βεβαίως να πάρουμε τα F-35, την εκδοχή “4”, δηλαδή αυτήν που δεν έχει πετάξει ακόμη και που θα έχει θεραπεύσει όλες τις παιδικές ασθένειες τέταρτης γενιάς».

Ειδικότερα για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε επίπεδο Viper ανέφερε ότι «έχουμε μικρές καθυστερήσεις, (αλλά) θα καλύψουμε τον χρόνο. Πρέπει μέχρι το πολύ το 2027 να έχουμε φτιάξει έναν ικανό στόλο από αεροσκάφη F- 16 Viper».

Για τα F-35 εξήγησε ότι πρόκειται για μια «πλατφόρμα» που «δεν θα την πάρουμε αύριο το πρωί, πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της. Αλλά χρειάζεται στην Ελλάδα».

«Το ίδιο κάνουμε και στα ελικόπτερά μας. Δημιουργούμε έναν βασικό τύπο ελικοπτέρου, το Black Hawk στο Πολεμικό Ναυτικό και στον Στρατό και επίσης επειδή και τα Apache έχουν τον ίδιο κινητήρα, που θα μας επιτρέψει μια οικονομική και εύκολη συντήρηση. Εάν δεν έχεις λίγους τύπους και έχεις πάρα πολλούς να συντηρήσεις, τα έξοδα για τον έλληνα φορολογούμενο και για το υπουργείο Αμυνας είναι πλέον εκτός δυνατότητας», σχολίασε περαιτέρω.

Υπογράμμισε δε ότι στους εξοπλισμούς πρέπει «να σταματήσουμε τη νοοτροπία, όσο μπορούμε, “αγοράζω από το ράφι”, να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες μας, να δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε εμείς, μόνοι μας, ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Μπορούμε να κάνουμε drone, μπορούμε να κάνουμε αντι – drone, μπορούμε να κάνουμε συστήματα αυτονόμως κινουμένων πάνω στη θάλασσα κάτω από τη θάλασσα, στην ξηρά. Kαι από εκεί και πέρα να παίρνουμε με πολύ σοβαρή επιλογή ακριβώς ό,τι μας χρειάζεται, με ένα πρόγραμμα συντήρησης και όχι πάρα πολλούς τύπους που δημιουργούν φοβερά έξοδα διαφορετικών δομών συντήρησης».

Ελληνοτουρκικά

Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις –με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου και αξιωματούχων της Τουρκίας–, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει και μπορεί να απαντήσει σε οτιδήποτε λέγεται από την άλλη πλευρά. Ο ρόλος που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός είναι να μπορούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας να διασφαλίζουν ότι αυτά τα λεγόμενα στην πραγματικότητα δεν μπορούν να συμβούν. Αν με ρωτάτε τώρα αν τέτοιες δηλώσεις είναι παραδεκτές ή όχι, νομίζω ότι παρέλκει η απάντηση. Είναι προφανής».

Σε ό,τι αφορά τα περί «ουράνιας πατρίδας» ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι «προφανώς αυτό που ζητάνε είναι να μην επεκτείνει η Ελλάδα τον εναέριο χώρο της στα 12 ναυτικά μίλια, όπως μπορεί και στη θάλασσα, αυτό είναι πίσω από όλη αυτήν τη θεωρητικά εύηχη ρητορική, αυτό κρύβεται».

Παρατήρησε δε ότι υπάρχει μια διατύπωση πιο «προχωρημένων αναθεωρητικών θέσεων» από την Αγκυρα, «οι οποίες στο τέλος καθίστανται και mainstream στην Τουρκία, κύρια άποψη», όπως έχει δείξει η εμπειρία, παραπέμποντας στα περί «γαλάζιας πατρίδας»: «Στην αρχή ήταν ισχυρισμός, μετά από λίγο καιρό έγινε κάδρο μπροστά από το οποίο στεκόταν ο πρόεδρος Ερντογάν. Τώρα ακούμε, “ουράνια πατρίδα”. Μπορεί αύριο το πρωί να ακούσουμε “διαστημική πατρίδα”, αυτό το πράγμα συνεχώς διευρύνεται».

Οσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας σχολίασε: «Ως γενική τοποθέτηση πρέπει πάντα να μιλάμε με την Τουρκία, όταν βεβαίως οι συνθήκες στο πεδίο μας το επιτρέπουν. Ομως πάντα υπάρχει προσοχή στο υπό ποιους όρους γίνεται αυτή η συνάντηση ώστε να μην επιτραπεί στην άλλη πλευρά να δημιουργήσει μια ρητορική και να θέσει θέματα τα οποία θα μας υποχρεώσουν να αντιδράσουμε και άρα θα είναι χειρότερα μετά την επίσκεψη από ό,τι ήταν πριν από την επίσκεψη. Είναι μία περίοδος στην οποία, ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι μαζί μας».

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ

Για την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «τα στελέχη μας είναι σε κίνδυνο, αυτή είναι πραγματική εμπόλεμη ζώνη. Είναι εκεί όμως για να προασπίσουν το συνταγματικό τους καθήκον, την προστασία των συμφερόντων της πατρίδας, του επιπέδου ζωής των Ελλήνων, τις δυνατότητες της χώρας μας να παίζει τον ρόλο της, τον ρόλο των λιμανιών μας και επίσης ένα ευρύτερο καθήκον, το ευρωπαϊκό μας καθήκον. Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ είναι μία αμυντική επιχείρηση, δεν χτυπάνε τους Χούθι στην Υεμένη, αντιμετωπίζουν οτιδήποτε οι Χούθι εκτοξεύουν εναντίον των ίδιων των πλοίων αλλά και των εμπορικών πλοίων που περνάνε, για να διασφαλίσουν την ελευθερία χρήσης των διεθνών υδάτων. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει αμυντικές δυνατότητες».

Θητεία και εθελοντική στράτευση γυναικών

Σε ερώτηση για ζήτημα μείωσης της θητείας ο κ. Δένδιας απάντησε: «Οχι. Νομίζω ότι η θητεία είναι αρκετά μικρή και δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση. Το θέμα όμως ποιο είναι; Να υπάρχει εκμετάλλευση αυτού του χρόνου. Δεν πρέπει να είναι αγγαρεία, πρέπει να είναι ευκαιρία».

Για την εθελοντική στράτευση των γυναικών ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να αγνοούμε τον μισό πληθυσμό μας. Πρέπει να του δώσουμε, εάν το θέλει, διότι η κοινωνική μας οργάνωση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε αυτή τη φάση να το επιβάλουμε, τη δυνατότητα να υπηρετήσει. Εχουμε εμπειρία γιατί το 15% περίπου, ίσως και παραπάνω, κοντά στο 17% των επαγγελματικών στελεχών μας, είναι γυναίκες. Γιατί λοιπόν σε μία γυναίκα που θέλει εθελοντικά να υπηρετήσει να μην της δώσουμε την ευκαιρία; Και να υπηρετήσει όχι μόνο στα μετόπισθεν, όχι μόνο σε νοσοκομεία, όχι μόνο σε γραφεία, αλλά στις δυνάμεις κρούσης του Ελληνικού Στρατού;

»Θα το ξεκινήσουμε εθελοντικά, θα αυξήσουμε τις υποδομές για να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν θέλουμε να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη, θέλουμε να έχουν την αξιοπρέπειά τους, τη δυνατότητά τους…».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση προοπτικά οι γυναίκες να στρατεύονται υποψχρεωτικά ο κ. Δένδιας έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Αυτό θα το αποφασίσει κάποια μελλοντική πολιτική ηγεσία. Κάποια μελλοντική Βουλή και κάποια μελλοντική ελληνική κοινωνία, όχι των ημερών μου. Ομως, ότι θα πρέπει να υπάρχει ως επιλογή κάποτε στο μέλλον, αυτό είναι κάτι το αυτονόητο. Εγώ αυτό που θα ήθελα είναι η ελληνίδα γυναίκα, η ελληνίδα μάνα, η ελληνίδα σύζυγος, να μπορεί να παίξει στη ζωή της, εφόσον το επιθυμεί, και αυτόν τον ρόλο, τον ρόλο του στρατευμένου στην πατρίδα και στην προστασία του σπιτιού, της οικογένειας, των δικαιωμάτων της. Και νομίζω ότι αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα λειτουργήσει, να δούμε πώς και οι γυναίκες θα το δουν, γιατί δεν μπορούμε να ετεροπροσδιορίσουμε το μισό κοινωνικό σύνολο, πρέπει το ίδιο να αποφασίσει πώς βλέπει τον εαυτό του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...