287
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στο δάσος της Δαδιάς | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Δαδιά: Κοντά στις φωλιές των αρπακτικών οι φλόγες

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2022, 11:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2022, 15:19
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στο δάσος της Δαδιάς
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Δαδιά: Κοντά στις φωλιές των αρπακτικών οι φλόγες

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2022, 11:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2022, 15:19

Νοτιοδυτικά, προς το πυροφυλάκιο της Γερακίνας, το τμήμα του Εθνικού Πάρκου στο οποίο βρίσκονται οι φωλιές των αρπακτικών, κινούνταν, το πρωί της Τρίτης, με αργή ταχύτητα και έρπουσα η πυρκαγιά, μεταφέροντας έτσι στη συγκεκριμένη περιοχή του δάσους το κύριο μέτωπο της φωτιάς.

Οι φλόγες κατακαίνε το σπουδαίο δάσος για έκτη συνεχή ημέρα και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, είχαν καταστρέψει 25.000 στρέμματα.

Με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη να παραμένει στη Δαδιά, πραγματοποιήθηκε το πρωί η σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων με την κατάσβεση φορέων.

Σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες, με το πρώτο φως της ημέρας τα μηχανήματα έργου συνέχισαν την περαιτέρω διάνοιξη της αντιπυρικής ζώνης, η οποία θα δώσει στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στην περιοχή ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή τους Εθνικού Πάρκου, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, που παραμένουν ισχυρές, επιχειρούν κατά θέσεις σε όλη την έκταση του πάρκου όπου προσβάλλουν την πυρκαγιά χαμηλά προς αποφυγή νέων αναζωπυρώσεων, ενώ από αέρος επιχειρούν την Τρίτη τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Προσωπικό και μηχανήματα του Στρατού τα οποία εργάστηκαν νυχθημερόν, έκαναν αρχική διάνοιξη σε εξαιρετικά δύσβατη περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς.

Η διάνοιξη έγινε σε απόσταση περίπου 1.400 μέτρων από το μέτωπο, ενώ οι κλίσεις φτάνουν το 30% με 35% ώστε να διευκολυνθεί η δράση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι εναλλαγές της κατεύθυνσης των ασθενών ανέμων, που σήμερα πνέουν βορειοανατολικοί έντασης 3 μποφόρ, πιθανόν να αποτελέσουν για ακόμη μία μέρα τον ρυθμιστικό παράγοντα στη συμπεριφορά και εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Με το κύριο μέτωπο της φωτιάς να κινείται νοτιοδυτικά, οι σταδιακές και συνεχόμενες διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του αέρα δυσχεραίνουν εκ νέου το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης αυξάνοντας την πιθανότητα κηλιδώσεων (νέων εστιών) .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...