981
Μέσι εναντίον Ρονάλντο, μια εικόνα που θα γίνεται όλο και πιο αρχειακή... | EPA/CreativeProtagon

Clásico χωρίς Μέσι – Ρονάλντο; Τα λεφτά μας πίσω!

Sportscaster Sportscaster 27 Οκτωβρίου 2018, 20:16
Μέσι εναντίον Ρονάλντο, μια εικόνα που θα γίνεται όλο και πιο αρχειακή...
|EPA/CreativeProtagon

Clásico χωρίς Μέσι – Ρονάλντο; Τα λεφτά μας πίσω!

Sportscaster Sportscaster 27 Οκτωβρίου 2018, 20:16

Το «Καμπ Νου» θα είναι ασφυκτικά γεμάτο. Οπως κάθε φορά που η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης για τη «μητέρα των μαχών» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ενα ανθρώπινο ηφαίστειο, έτοιμο να εκραγεί στο γκολ των Καταλανών. Αυτό το «Clásico», όμως, θα είναι πολύ διαφορετικό από τα 35 προηγούμενα. Διακόσιες χιλιάδες μάτια -και εκατομμύρια ακόμη στους τηλεοπτικούς δέκτες- θα αναζητούν στο τερέν τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο: τους δυο κορυφαίους παίκτες του καιρού μας, που την τελευταία δεκαετία έδωσαν άλλη διάσταση στο πιο διάσημο ντέρμπι της Ευρώπης.

Η ισπανική τιτανομαχία δεν έχασε, ποτέ, το ενδιαφέρον της. Ιδίως από τη δεκαετία των ’30s κι έπειτα, που η Μπαρτσελόνα έγινε το σύμβολο του αγώνα απέναντι στη δικτατορία του Φράνκο και της Μαδρίτης. Είναι μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση που ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Οπως είχε πει ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, την εποχή που ήταν προπονητής των «Μπλαουγκράνα», «ρίξε μέσα όλη την ιστορία, την πολιτική και το κλίμα που δημιουργούν τα ΜΜΕ, και θα έχεις το τέλειο εκρηκτικό μείγμα αυτών των αγώνων». Αλλά, στη διαδρομή του χρόνου, πάντα βρισκόταν ένας λόγος, ώστε η αντιπαλότητα μεταξύ των δυο συλλόγων να φουντώνει ακόμη περισσότερο.

Ο Βαλβέρδε καλείται να προετοιμάσει την Μπαρτσελόνα για ένα μεγάλο ματς

Το 1936 ήταν η δολοφονία του προέδρου της Μπαρτσελόνα, Τζόσεπ Σουνιόλ, από στρατιώτες του Φράνκο. Το 1953, η «αρπαγή» του Αλφρέντο ντι Στέφανο από τη Ρεάλ. Το 2000, η «προδοσία» του Λουίς Φίγκο, που άφησε τη Βαρκελώνη για τη Μαδρίτη, θαμπωμένος από τα εκατομμύρια που του είχε προσφέρει ο Φλορεντίνο Πέρεθ. Υστερα, η άφιξη του Ζοσέ Μουρίνιο (ως προπονητή της Ρεάλ), που έριξε λάδι στη φωτιά του μίσους. Και από το 2009, που ο Κριστιάνο φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ, η συναρπαστική μονομαχία του με τον Μέσι για τον τίτλο του κορυφαίου σύγχρονου ποδοσφαιριστή. Πλέον, κάθε ντέρμπι Μπαρτσελόνα – Ρεάλ (και τ’ ανάπαλιν) ήταν ένα «μπρα ντε φερ» του Αργεντινού με τον Πορτογάλο, που αφορούσε όλο τον κόσμο. Εάν υποστήριζες την Μπαρτσελόνα, ήσουν με τον Μέσι – και αντιστρόφως.

Από εκείνη τη μέρα που πρωτοστάθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλον, δεν υπήρξε «Clásico» χωρίς να αγωνιστεί, έστω ένας από τους δύο. Ο Λίο δεν έλειψε ποτέ. Ο Κριστιάνο, μόνο μια φορά: στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας το 2014 (2-1 η Ρεάλ). Στα 35 ματς της κοινής τους παρουσίας η Μπαρτελόνα μέτρησε 16 νίκες, ενώ η Ρεάλ 11. Ο Μέσι είναι ο πρώτος σκόρερ στα χρονικά των ντέρμπι (0,68 γκολ ανά αγώνα), όμως ο Ρονάλντο είχε απίστευτες επιδόσεις στο «Καμπ Νου». Σκόραρε 12 φορές σε 15 εμφανίσεις (0,8 γκολ ανά αγώνα).

Τους θυμάστε; Μέσι και Ρονάλντο διεκδικώντας τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή του κόσμου από το μακρινό 2007 (EPA/WALTER BIERI)

Για να βρούμε «Clásico»… ορφανό και από τους δυο, θα πρέπει να γυρίσουμε 11 χρόνια πίσω. Ηταν Δεκέμβριος του 2007 και ο Μέσι τραυματίας. Η Ρεάλ του Μπερντ Σούστερ είχε νικήσει (1-0) στην Καταλονία την Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ με γκολ του Ζούλιο Μπαπτίστα. Στην «Μπάρτσα» έπαιζαν, τότε, ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Τουρέ και ο Ροναλντίνιο, όμως ο «μικρός μάγος» έλειπε αφάνταστα. Βρισκόταν, τραυματίας, στην εξέδρα. Πού ήταν ο Ρονάλντο; Μα, φυσικά, στη Γιουνάιτεντ του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Σήμερα, 3.957 ημέρες μετά, ο Μέσι θα παρακολουθεί, πάλι, από την εξέδρα των επισήμων με δεμένο χέρι. Κι ο Ρονάλντο, στην Ιταλία, θα σκέπτεται εάν έκανε καλά που… παραιτήθηκε από συμπρωταγωνιστής του «Clásico». Από όλους εκείνους τους παίκτες που είχαν αγωνιστεί το 2007, μόνον ο Σέρχιο Ράμος θα βγει το απόγευμα (Κυριακή 17:15, Cosmote Sports 1) στο χορτάρι του «Καμπ Νου».

Ο Λοπετέγκι της Ρεάλ είναι σε δύσκολη θέση. Και αν χάσει από την «Μπάρτσα» θα είναι σε ακόμα χειρότερη

Μαζί με τον Μέσι πονάει και η Μπαρτσελόνα. Στους 151 αγώνες της που έχει χάσει σε όλη του την καριέρα ο αργεντινός σούπερ-σταρ, νίκησε μόνο στους 98 (ποσοστό 65%). Από τη σεζόν 2005-2006 που τον έβαλε στη ζωή της ως βασικό, συνηθίζει να κερδίζει πάνω από οκτώ στα δέκα παιχνίδια της. Χωρίς τον ηγέτη της είναι «άλλη» ομάδα. Πολύ πιο προβλέψιμη, λιγότερο ενθουσιώδης και αποτελεσματική. Αλλά, αυτή που έχει πάθει «καταστροφή» από τότε που ο Ρονάλντο μετακόμισε στο Τορίνο, είναι η Ρεάλ.

Σύμφωνα με την As, το σημερινό μπορεί να είναι το τελευταίο ματς του Τζουλέν Λοπετέγκι στον πάγκο της «Βασίλισσας», εφόσον οι Μαδριλένοι ηττηθούν από τη μεγάλη τους αντίπαλο. Ο 52χρονος τεχνικός έγινε ο πρώτος προπονητής της που έχασε τέσσερα από τα 11 πρώτα επίσημα παιχνίδια του στον πάγκο της μετά το 1994 (ο Ράφα Μπενίτεθ είχε απολυθεί αήττητος, με επτά νίκες και τέσσερις ισοπαλίες). Την περασμένη Τρίτη, στον αγώνα με τη Βικτόρια Πλζεν, οι οπαδοί των «Μερένχες» του κουνούσαν λευκά μαντήλια αποχαιρετισμού, εν μέσω καταιγιστικών αποδοκιμασιών. «Αυτή η Μαδρίτη είναι μία καταστροφή», έγραψε η Marca στο πρωτοσέλιδό της για τη Ρεάλ, η οποία βρίσκεται στην έβδομη θέση της βαθμολογίας και έχει σκοράρει μόλις 13 γκολ σε εννέα αγωνιστικές (έναντι 23 της Μπαρτσελόνα).

Στα 238 προηγούμενα «Clásico», σε όλες τις διοργανώσεις, οι νίκες είναι μοιρασμένες: 95 για τη Ρεάλ, 93 για την Μπαρτσελόνα. Στη La Liga, το σκορ είναι 72-70 υπέρ της Ρεάλ. Τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντοτε τόσο ισορροπημένα. Η Μπαρτσελόνα όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στη «Βασίλισσα», ουσιαστικά μετά τη σεζόν 1990-1991. Κατέκτησε 15 Πρωταθλήματα (η Ρεάλ, οκτώ) και πέντε Champions League (η Ρεάλ, πέντε). Ακόμη περισσότερο, από τη μέρα που ο Πεπ Γκουαρντιόλα αντάμωσε τον Μέσι (2008). Στα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα, οι Καταλανοί κέρδισαν τη Ρεάλ 12 φορές (για τη La Liga) και έχασαν μόλις τέσσερις.

Από τους δυο συλλόγους έχουν περάσει οι μεγαλύτεροι «αστέρες» των γηπέδων. Ποτέ τα «Clásico» δεν ήταν προσωπική υπόθεση δυο παικτών. Ποτέ μέχρι το 2009, που ο Μέσι με τον Ρονάλντο άρχισαν την υπέροχη βεντέτα τους. Το απόγευμα, στο «Καμπ Νου», Μπαρτσελόνα και Ρεάλ θα αραδιάσουν στο χορτάρι, συνολικά, 169 τρόπαια. Ποδοσφαιριστές εκατομμυρίων. Μα, όλοι θα νοσταλγούν τους μεγάλους απόντες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...