656
Τζορτζ Κλούνεϊ και Κρίστοφερ Aμποτ σε σκηνή από τη νέα σειρά «Catch-22» | Philipe Antonello/Hulu

«Catch-22»: η αντιπολεμική σάτιρα του Τζορτζ Κλούνεϊ

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2018, 07:00
Τζορτζ Κλούνεϊ και Κρίστοφερ Aμποτ σε σκηνή από τη νέα σειρά «Catch-22»
|Philipe Antonello/Hulu

«Catch-22»: η αντιπολεμική σάτιρα του Τζορτζ Κλούνεϊ

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2018, 07:00

Μια τεράστια έκταση με φρύγανα περιβάλλει την πίστα του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου της Βεναφιορίτα στην Ολμπια της Σαρδηνίας. Σταμάτησε να λειτουργεί πριν από 45 χρόνια, αλλά αποκαταστάθηκε πλήρως υπό την επίβλεψη του διεθνούς φήμης ιταλού κινηματογραφικού παραγωγού Εντσο Σίστι ώστε να αποτελέσει το κεντρικό σκηνικό για τα γυρίσματα του «Catch-22», μιας νέας τηλεοπτικής σειράς στην παραγωγή της οποίας συμμετέχουν το Sky Italia, η Paramount Television, η Anonymous Content και η Smokehouse Pictures, η εταιρεία παραγωγής του Τζορτζ Κλούνεϊ και του συνεταίρου του Γκραντ Χέσλοβ.

Το «Catch-22» θα αρχίσει να προβάλλεται την άνοιξη του 2019 και βασίζεται στο ομώνυμο έργο του αμερικανού συγγραφέα Τζόζεφ Χέλερ, ένα αριστουργηματικό αντιπολεμικό κοινωνικό μυθιστόρημα, μια σάτιρα κατά του πολέμου (και όχι μόνο) που έχει ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη (το 1970 σε σκηνοθεσία του Μάικ Νίκολς) και θεωρείται από πολλούς κριτικούς ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά κείμενα του 20ού αιώνα.

Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Πιανόζα, ένα νησί ανοιχτά των ακτών της Τοσκάνης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ πρωταγωνιστής είναι ο σμηναγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Τζον Γιοσάριαν (τον υποδύεται ο Κρίστοφερ Αμποτ), ο οποίος προσπαθεί να μην παραφρονήσει μέσα στον απόλυτο παραλογισμό της στρατιωτικής πειθαρχίας.

Ο Κρίστοφερ Αποτ ως ο σμηναγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Τζον Γιοσάριαν

Το τηλεοπτικό «Catch-22» αποτελείται από έξι επεισόδια τα οποία σκηνοθέτησαν (από δύο o καθένας) ο Κλούνεϊ, ο Χέσλοβ και η Ελεν Κούρας. Αλλά ο Κλούνεϊ ανέλαβε και χρέη εκτελεστικού παραγωγού ενώ υποδύεται και τον μοχθηρό υποσμηναγό Σάισκοπφ. «Μπορείτε να υποστηρίξετε πως υποδύομαι έναν μεγάλο μαλάκα» ανέφερε ο ίδιος, μάλιστα, μιλώντας στην La Repubblica κατά τα γυρίσματα της σειράς στη Σαρδηνία.

«Ουσιαστικά σχεδόν κανένας σε αυτήν την ιστορία δεν είναι καλός άνθρωπος, είναι όλοι λίγο παράφρονες, όπως στο ‘S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα’. Δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο δίχως ελαττώματα, αλλά εγώ έχω πολλά. Μόνον οι νέοι είναι συμπαθητικοί, αλλά και αυτοί είναι ιδιαίτερα σκοτεινοί. Εγώ συμπεριφέρομαι κάκιστα στον Αμποτ, που υποδύεται τον Γιοσάριαν. Και του αξίζει. Γιατί είναι νέος, είναι ωραίος και αντέχει στις μπουνιές και… στη συνέχεια κοιμάται με τη σύζυγο του δικού μου προσώπου, οπότε είναι δίκαιο που τον βασανίζω. Πέρα, όμως, από την πλάκα, και ο Γιοσάριαν είναι τρόπον τινά ένας δειλός που προσπαθεί συνεχώς να ξεφύγει από τον πόλεμο. Για εμάς, σήμερα, αυτό είναι αυτονόητο, αλλά τότε δεν ήταν. Ενας λιποτάκτης ήταν όντως ένας λιποτάκτης, ένας αχρείος» πρόσθεσε ο αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός.

Ο Τζορτ Κλούνεϊ υποδύεται τον μοχθηρό υποσμηναγό Σάισκοπφ

Oσον αφορά το μυθιστόρημα του Τζόζεφ Χέλερ, πρόκειται «για ένα βιβλίο που αναφέρεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά κατέληξε στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70 να αποτελεί ένα έργο κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ. Αποκαλύπτει τον παραλογισμό της στρατιωτικής γραφειοκρατίας και όλων εκείνων που την ακολουθούν κατά γράμμα. Οι στρατιωτικοί σήμερα αγαπούν αυτό το μυθιστόρημα γιατί περιγράφει τον κόσμο που έπρεπε να αντιμετωπίσουν με όλα τα γελοία στοιχεία του».

Στο καστ του «Catch-22» περιλαμβάνεται και ο Τζανκάρλο Τζιανίνι ο οποίος υποδύεται ένα πρόσωπο που κάποιοι στην Ιταλία υποστήριξαν πως αποτελεί την τέλεια ενσάρκωση του ιταλικού χαρακτήρα. Γιατί «και στο βιβλίο και σε αυτήν τη σειρά είναι ένα μοναδικό άτομο σε θέση να συμμαχεί με οποιονδήποτε ούτως ώστε να επιβιώσει. Οταν η Ιταλία βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή εκείνος φωνάζει ‘Χάιλ Χίτλερ’ και όταν φεύγουν λέει ‘αντίο βρομεροί Γερμανοί’ ενώ όταν έρχονται οι Αμερικανοί δεν σταματά να αναφέρεται στον Uncle Sam» εξήγησε ο Κλούνεϊ, πλέκοντας ταυτόχρονα το εγκώμιο του ιταλού ηθοποιού.

Καρέ από το δεύτερο επεισόδιο της σειράς

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο πάντα ευαισθητοποιημένος πολιτικά κινηματογραφιστής-ακτιβιστής μίλησε και για την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ όπου πλέον «στα σύνορα αρπάζουν τα παιδιά από τους γονείς τους», απλά για να παραδεχτεί πως «κάποτε χλεύαζα συγκεκριμένες χώρες και τις κυβερνήσεις τους ενώ τώρα πρέπει να σιωπήσω. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος και σκέφτομαι πάντα πως τα πράγματα θα βελτιωθούν. Ευελπιστώ μόνον να είμαι ακόμα ζωντανός όταν θα συμβεί αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...