453
Αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε την Κυριακή, μερικές ώρες πριν την εφαρμογή του «απαγορευτικού», στα συνοριακά σημεία διέλευσης Εσθονίας - Ρωσίας | REUTERS/Janis Laizans

«Μπλόκο» στους Ρώσους τουρίστες από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 23:13
Αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε την Κυριακή, μερικές ώρες πριν την εφαρμογή του «απαγορευτικού», στα συνοριακά σημεία διέλευσης Εσθονίας - Ρωσίας
|REUTERS/Janis Laizans

«Μπλόκο» στους Ρώσους τουρίστες από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 23:13

Τέσσερις από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνορεύουν με τη Ρωσία ξεκίνησαν να απαγορεύουν την είσοδο σε ρώσους τουρίστες από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν ενώ η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία. Τους εν λόγω περιορισμούς επέβαλαν η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, συγκεκριμένα, ενώ η Φινλανδία αποφάσισε να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα της αν και έχει μειώσει τον αριθμό των ραντεβού στα προξενεία για τους ρώσους ταξιδιώτες που θέλουν να βγάλουν βίζα.

Η κίνηση αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς κυρώσεων και άλλων μέτρων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή τα κράτη-μέλη της από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Μεταξύ άλλων, η ΕΕ έχει απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Ρωσία, αφήνοντας διαθέσιμες μόνο τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις ενώ τον Σεπτέμβριο συμφώνησε να περιορίσει την έκδοση βίζας για ελεύθερη μετακίνηση στην ζώνη Σένγκεν.

Η απαγόρευση εισόδου στοχεύει σε τουρίστες και εξαιρεί ρώσους αντιφρονούντες που ζητούν προστασία στην ΕΕ μαζί με οδηγούς φορτηγών, πρόσφυγες και μόνιμους κατοίκους χώρων της ΕΕ καθώς και εκείνους που επισκέπτονται μέλη των οικογενειών τους.

«Πολίτες της Ρωσίας, μην προσπαθήσετε να διασχίσετε τα σύνορα, δεν είστε καλοδεχούμενοι εδώ –πρέπει να σταματήσετε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να φύγετε από αυτή την όμορφη χώρα!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Εντγκαρ Ρίνκεβιτς.

«Μοιρασμένο» το μπλοκ

Το θέμα των μετακινήσεων στην ΕΕ έχει διχάσει το ευρωπαϊκό μπλοκ, με πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο και η Πράγα να υποστηρίζουν ότι θα είναι αντιπαραγωγικό να απαγορευθεί η πρόσβαση στους ρώσους πολίτες, μετέδωσε το Reuters.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φινλανδία, η οποία είχε υποστηρίξει ότι οι ρώσοι τουρίστες δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου, δηλώνει τώρα ότι η υπό συζήτηση απαγόρευση μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για τη ζώνη Σένγκεν βάσει της οποίας όλες οι χώρες σέβονται τη βίζα που εκδόθηκε από άλλη χώρα της ζώνης αυτής. «Μία χώρα χορηγεί βίζα, μια άλλη δεν την κάνει αποδεκτή. Αυτό σίγουρα δεν είναι ιδιαιτέρως επιθυμητό για το σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα.

Η εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις διαφορές εντός της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι πολλοί ρώσοι ταξιδιώτες τώρα θα στραφούν στα φινλανδικά σύνορα.

«Υπάρχει ένα παραθυράκι και το παραθυράκι είναι η Φινλανδία», δήλωσε η κυρία Κάλας στο Reuters το Σάββατο. «Αρα δεν είναι εντελώς αποτελεσματικό… αλλά και πάλι είναι καλύτερο από το τίποτα», πρόσθεσε η ίδια.

«Οχι» στην απαγόρευση της ρωσικής τουριστικής βίζας λένε και η Ελλάδα και η Κύπρος, σύφμωνα με ρεπορτάζ του Politico τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News