627
Αποψη του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Ελσίνκι, όπου οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα και γρήγορα από την Αγία Πετρούπολη. Η αύξηση των τουριστών από τη Ρωσία μετά το «απαγορευτικό» στις πτήσεις ενόχλησε τη φινλανδική κυβέρνηση | Giulio Paletta/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Τι σημαίνει η αναστολή της συμφωνίας ΕΕ – Ρωσίας για τη βίζα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 18:11
Αποψη του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Ελσίνκι, όπου οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα και γρήγορα από την Αγία Πετρούπολη. Η αύξηση των τουριστών από τη Ρωσία μετά το «απαγορευτικό» στις πτήσεις ενόχλησε τη φινλανδική κυβέρνηση
|Giulio Paletta/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Τι σημαίνει η αναστολή της συμφωνίας ΕΕ – Ρωσίας για τη βίζα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 18:11

Την πρόταση της για την προαναγγελθείσα πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων (βίζας) της Ευρωπαϊκης Ενωσης με τη Ρωσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2007, παρουσίασε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία διευκολύνει την έκδοση θεωρήσεων για πολίτες της ΕΕ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για παραμονές που δεν υπερβαίνουν τις 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών. Εως και την 1η Σεπτεμβρίου 2022, περίπου 963.000 Ρώσοι είχαν έγκυρη βίζα στον χώρο Σένγκεν. Ωστόσο η Μόσχα «διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο» και επομένως «δεν θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για διευκολύνσεις έκδοσης θεωρήσεων», τουλάχιστον για όσο διάστημα συνεχίζει «να ασκεί την καταστροφική της εξωτερική πολιτική και στρατιωτική επιθετικότητα προς την Ουκρανία, περιφρονώντας πλήρως τη διεθνή τάξη», ανέφερε η Κομισιόν στη σχετική ανακοίνωσή της.

Η αναστολή της συμφωνίας, η οποία συνιστά απόκριση του ευρωπαϊκού μπλοκ στους «αυξημένους κινδύνους και τις απειλές για την ασφάλεια της Ενωσης», θα έχει ως αποτέλεσμα «οι Ρώσοι πολίτες να μην απολαμβάνουν πλέον προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ και να αντιμετωπίζουν μια πιο χρονοβόρα, πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη διαδικασία αίτησης για βίζα».

Σε περίπτωση υιοθέτησης του μέτρου, η ΕΕ θα παραμείνει ανοιχτή σε ορισμένες κατηγορίες ρώσων αιτούντων θεώρησης που ταξιδεύουν για ουσιαστικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων κυρίως μελών οικογενειών πολιτών της ΕΕ, δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, προσέθεσε η Επιτροπή.

Διευκρίνισε, δε, ότι τα κράτη μέλη θα εξακολουθούν να έχουν ευρεία ευχέρια στη διαχείριση των αιτημάτων θεωρήσεων που θα φτάνουν σε αυτά.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ είχε ήδη αναστείλει εν μέρει τη συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία, στις 25 Φεβρουαρίου 2022, όσον αφορά ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Η νέα πρόταση των Βρυξελλών αφορά σε πλήρη αναστολή της συμφωνίας.

Επιπλέον, η Επιτροπή παρουσίασε μία πρόταση για τη μη αναγνώριση των ρωσικών διαβατηρίων που εκδίδονται σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Πρόκειται για μέτρα που συζητήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών στην άτυπη συνάντησή τους στις 31 Αυγούστου, επί των οποίων καταγράφηκε «πολιτική συμφωνία», ανέφερε η Κομισιόν.

Τερματισμός της προνομιακής πρόσβασης στην ΕΕ για τους Ρώσους πολίτες

Η πρόταση για αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων θα θέσει τέλος σε όλες τις διευκολύνσεις για τους ρώσους πολίτες που υποβάλλουν αίτηση για βίζα βραχείας διαμονής στον χώρο Σένγκεν. Αντ’ αυτού θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες του Κώδικα Θεωρήσεων.

Στην πράξη, οι Ρώσοι αιτούντες θα αντιμετωπίσουν:

  • Υψηλότερο τέλος θεώρησης: Το τέλος θεώρησης θα αυξηθεί από 35 € σε 80 € για όλους τους αιτούντες.
  • Αυξημένο χρόνο διεκπεραίωσης: Η τυπική προθεσμία για τη λήψη απόφασης από τα προξενεία σχετικά με τις αιτήσεις βίζας θα αυξηθεί από 10 σε 15 ημέρες. Η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί έως και 45 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όταν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος της αίτησης.
  • Περιοριστικούς κανόνες για τις θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων: Οι αιτούντες δεν θα έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση σε βίζες που ισχύουν για πολλαπλές εισόδους στον χώρο Σένγκεν.
  • Εναν μεγαλύτερο κατάλογο δικαιολογητικών εγγράφων: Οι αιτούντες θα πρέπει να υποβάλουν τον πλήρη κατάλογο των αποδεικτικών στοιχείων όταν υποβάλλουν αίτηση για βίζα. Δεν θα επωφελούνται πλέον από τον απλουστευμένο κατάλογο που περιλαμβάνεται στη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων.
Επόμενα βήματα

Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει και να εγκρίνει την πρόταση για την αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης των θεωρήσεων. Μόλις εγκριθεί, η αναστολή θα τεθεί σε ισχύ τη δεύτερη ημέρα μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Η Ρωσία θα ενημερωθεί για την απόφαση αναστολής το αργότερο 48 ώρες πριν από την έναρξη ισχύος της.

Αντίστοιχα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση για τη μη αναγνώριση των ρωσικών ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδονται σε κατεχόμενες ξένες περιοχές.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η Κομισιόν τόνισε ότι η ΕΕ υποστηρίζει ακλόνητα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...