318
Ο Αντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ | EPA/MARTIAL TREZZINI

Μπλίνκεν: Θα δώσουμε τις απαντήσεις που θέλει η Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 16:15
Ο Αντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ
| EPA/MARTIAL TREZZINI

Μπλίνκεν: Θα δώσουμε τις απαντήσεις που θέλει η Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 16:15

Oι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές». Ετσι περιέγραψε τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας,

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική»,  αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Αντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στη συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση. Το θέμα των γραπτών απαντήσεων των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας, είχε θίξει λίγο νωρίτερα, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.

Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, ήταν η απάντησή του στο αίτημα που διατύπωσε ξαφνικά η Μόσχα, λίγο πριν τη συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών, η Βορειοατλαντική Συμμαχία να περιοριστεί στα σύνορα του 1997 και να αποχωρήσει από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η ρωσική αξίωση απορρίφθηκε από το Βουκουρέστι και τη Σόφια, ενώ ο Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε:

«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής».

Η συζήτηση με τον Λαβρόφ δεν ήταν πολεμική· ήταν ευθεία, επαγγελματική, είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι, αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...