409
H Ιβάνκα Τραμπ, με τον αδελφό της Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, σε παλιότερη ομιλία του πατέρα τους | REUTERS/Carlos Barriad

Ουάσινγκτον: Η επιτροπή του Κογκρέσου κάλεσε την Ιβάνκα Τραμπ να καταθέσει για την 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 12:06
H Ιβάνκα Τραμπ, με τον αδελφό της Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, σε παλιότερη ομιλία του πατέρα τους
|REUTERS/Carlos Barriad

Ουάσινγκτον: Η επιτροπή του Κογκρέσου κάλεσε την Ιβάνκα Τραμπ να καταθέσει για την 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 12:06

Η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ερευνά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ζήτησε από την Ιβάνκα Τραμπ να προσέλθει για κατάθεση.

Σε επιστολή τους προς την κόρη του πρώην προέδρου, οι βουλευτές αναφέρουν ότι ζητούν την οικειοθελή συνεργασία της, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνάς τους και ότι οι ερωτήσεις τους θα περιοριστούν σε θέματα που σχετίζονται μόνο με τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, όπως με τον ρόλο της στον Λευκό Οίκο εκείνη την εποχή και τις δραστηριότητες που οδήγησαν ή επηρέασαν την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Είναι η πρώτη φορά που καλείται ένα μέλος της οικογένειας Τραμπ να μιλήσει για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Ο βουλευτής Μπένι Τόμσον, ο επικεφαλής της επιτροπής, πρότεινε στην Ιβάνκα να προσέλθει για κατάθεση στις 3 ή τις 4 Φεβρουαρίου.

Η επιτροπή σημειώνει ότι η Ιβάνκα Τραμπ ήταν παρούσα στο Οβάλ Γραφείο κατά τη διάρκεια σημαντικών συζητήσεων πριν από εκείνη την ημέρα. Επίσης, ήταν μπροστά στη συζήτηση μεταξύ του πατέρα της και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, που έγινε το πρωί της 6ης Ιανουαρίου, κατά την οποία ο τότε πρόεδρος πίεσε τον Πενς να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των εκλεκτόρων, κάτι που θα γινόταν αργότερα την ίδια ημέρα στο Κογκρέσο. Ο Πενς αρνήθηκε και η διαδικασία της επικύρωσης διεκόπη από την εισβολή του όχλου, αλλά ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της 7ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η Ιβάνκα Τραμπ προσπάθησε να πείσει τον πατέρα της να βγει στην τηλεόραση και να σταματήσει τον όχλο, μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Οπως αναφέρεται στην επιστολή των εννέα σελίδων, μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου έχουν καταθέσει ότι είχαν ζητήσει επανειλημμένα εκείνες τις ώρες την παρέμβαση της Ιβάνκα Τραμπ στον πατέρα της για να μεσολαβήσει ώστε να να φύγουν οι εισβολείς από το Καπιτώλιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η Ιβάνκα προσπάθησε τουλάχιστον δύο φορές να πείσει τον πατέρα της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσπαθήσει πολλές φορές να εμποδίσει άλλους συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο να παραδώσουν έγγραφα και να μιλήσουν στην επιτροπή, την οποία κατηγορεί για «κομματικοποιημένη» έρευνα.

Οι εκπρόσωποι της Ιβάνκα Τραμπ δεν φανέρωσαν τις προθέσεις της σχετικά με το αίτημα της επιτροπής, όμως υπενθύμισαν ότι το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου, είχε κάνει δημόσια δήλωση εναντίον της βίας και της κατάληψης του Καπιτωλίου.

Η επιτροπή έχει ανεβάσει ταχύτητες καθώς βιάζεται να παραδώσει το πόρισμά της πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικανοί, αποκτώντας έτσι την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, κάτι που σημαίνει ότι θα διαλύσουν την επιτροπή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...