372
Η Αναλένα Μπέρμποκ στην ομιλία της στον ΟΗΕ στο πλαίσιο της συζήτησης «Global Food Security Call to Action» | REUTERS/Eduardo Munoz

Μπέρμποκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο – προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 10:07
Η Αναλένα Μπέρμποκ στην ομιλία της στον ΟΗΕ στο πλαίσιο της συζήτησης «Global Food Security Call to Action»
|REUTERS/Eduardo Munoz

Μπέρμποκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο – προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 10:07

Απειλείται ο πλανήτης με μια νέα επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία; Το ερώτημα είναι πλέον ρητορικό. Ο επονομαζόμενος «σιτοβολώνας» της Ευρώπης βρίσκεται σε οριακό σημείο –οι σοδειές θα είναι μειωμένες αλλά και οι γεμάτες αποθήκες καταστρέφονται από τους Ρώσους, οι οποίοι παράλληλα εμποδίζουν τα φορτία με τα σιτηρά να φύγουν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα, τον λιμό, ως όπλο: Αυτό ήταν το συμπέρασμα της Αναλένα Μπέρμποκ, της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πρακτικές των Ρώσων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο της συζήτησης «Global Food Security Call to Action».

«Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή», προσέθεσε.

Σύμφωνα με την αναλένα Μπέρμποκ, η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως προς κράτη της βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας είναι αποκλεισμένο στο λιμάνι της Οδησσού.

Η Ουκρανία -όπως και η Ρωσία- συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών διεθνώς. Στις δύο χώρες μαζί αναλογεί σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κριθαριού και το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε από την πλευρά του ότι έχει τεράστια σημασία να μπορέσουν να εξαχθούν τα σιτηρά, άλλα τρόφιμα και λιπάσματα που παράγουν η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να ρίξει εκατομμύρια ανθρώπους στη διατροφική ανασφάλεια και να προκαλέσει «κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια», προειδοποίησε.

Η εξάπλωση της πείνας ήδη σημείωνε ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κατά τον ΟΗΕ.

«Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε, από τα 135 εκατομμύρια προτού ξεσπάσει η πανδημία στα 276 εκατομμύρια σήμερα», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News