381
Ο ρώσος πρόεδρος συζητά με τον ΓΕΕΘΑ του, στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ (φωτογραφία αρχείου) | SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / EPA

Ο Πούτιν κάτι μεταξύ… ταξίαρχου και συνταγματάρχη

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 20:19
Ο ρώσος πρόεδρος συζητά με τον ΓΕΕΘΑ του, στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ (φωτογραφία αρχείου)
|SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / EPA

Ο Πούτιν κάτι μεταξύ… ταξίαρχου και συνταγματάρχη

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 20:19

Για προσωπική ενασχόληση του Βλαντίμιρ Πούτιν με το επιχειρησιακό σκέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται για περισσότερες από 80 ημέρες, μιλούν δυτικές πηγές που επικαλέστηκε ο Guardian σε δημοσίευμά του τη Δευτέρα 16 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, μάλιστα, η εμπλοκή του ρώσου προέδρου είναι τέτοια, που παρομοιάζεται με εκείνη ενός «συνταγματάρχη ή ταξίαρχου», με τον ίδιο να φέρεται να έχει λόγο ακόμη και στον καθορισμό των κινήσεων του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, όπου την περασμένη εβδομάδα, πάντως, οι εισβολείς υπέστησαν μία αιματηρή ήττα.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ουκρανικής πλευράς ότι ο διοικητής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, έχει παραγκωνιστεί, οι πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρουν πως ο Πούτιν εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τον στρατηγό. Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ανατολικό μέτωπο, συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι «ο Πούτιν και ο Γερασίμοφ συμμετέχουν τακτικά στη λήψη αποφάσεων, σε ένα επίπεδο που κανονικά θα περιμέναμε να αποφασίζουν ένας συνταγματάρχης ή ένας ταξίαρχος».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο συντάκτης αμυντικών θεμάτων του Guardian, Νταν Σάμπαχ, η Μόσχα δεν έχει καταφέρει κάποια σημαντική προέλαση των δυνάμεών της στο μέτωπο αυτό, στο Ντονμπάς, όπου επί έναν μήνα αποτυγχάνει να περικυκλώσει τα μικρότερα σε αριθμό ουκρανικά στρατεύματα.

Η εκτίμηση περί στενής και προσωπικής ανάμειξης του Πούτιν στα ζητήματα του πολέμου αποδίδεται σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης.

Σύμφωνα με τον Μπεν Μπάρι, πρώην ταξίαρχο του βρετανικού στρατού και εμπειρογνώμονα χερσαίου πολέμου στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, «ένας αρχηγός κυβέρνησης πρέπει να έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να παίρνει στρατιωτικές αποφάσεις. Θα έπρεπε να καθορίζει την πολιτική στρατηγική αντί να “βαλτώνει” με την καθημερινή δραστηριότητα επί του πεδίου».

Ομως ο στρατός της Ρωσίας λειτουργεί περισσότερο «από πάνω προς τα κάτω» ιεραρχικά, σε σχέση με τα δυτικά στρατεύματα, με οδηγίες που συνήθως αποστέλλονται από τους στρατηγούς στο πεδίο της μάχης και τουλάχιστον 12 ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί, κατά το Κίεβο.

Επισημαίνεται ότι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης έχουν αναφερθεί ξανά στην εκτίμηση πως ο Πούτιν βρίσκεται «στο τιμόνι» της εισβολής, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις των Αμερικανών, ο ρώσος πρόεδρος «εξακολουθεί να έχει φιλοδοξίες και πέρα από το Ντονμπάς» και πιθανότατα προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...