331
Ο Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη Φιλαδέλφεια | REUTERS/Joshua Roberts

Μπάιντεν κατά Τραμπ: «Ανάβει τις φλόγες του μίσους»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 09:55
Ο Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη Φιλαδέλφεια
|REUTERS/Joshua Roberts

Μπάιντεν κατά Τραμπ: «Ανάβει τις φλόγες του μίσους»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 09:55

Πρόεδρο που ενδιαφέρεται μόνο για την επανεκλογή του –δηλαδή το προσωπικό συμφέρον– και όχι για το καλό της χώρας χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ ο (βέβαιος) αντίπαλός του για τις εκλογές του Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν.

Η χώρα χρειάζεται ηγεσία, τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια, στην οποία παρομοίασε τον Τραμπ με τους ρατσιστές πολιτικούς του Νότου της δεκαετίας του ’60.

«Αυτό θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας; Φόβο, θυμό και αλληλοκατηγορίες, αντί για την αναζήτηση της ευτυχίας;», είπε στην ομιλία του ανακαλώντας τις ρίζες του αμερικανικού έθνους. Η «αναζήτηση της ευτυχίας» είναι ακριβώς ένα από τα απαράγραπτα δικαιώματα ενός ανθρώπου, όπως περιγράφεται και στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε ακόμη στη δήλωση Τραμπ, ότι «όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, τότε αρχίζουν και οι σφαίρες», λέγοντας ότι αυτά δεν είναι λόγια που πρέπει τα εκστομίζει ένας πρόεδρος: παραπέμπουν σε ρατσιστή αστυνομικό της δεκαετίας του ’60, υπενθύμισε, κατηγορώντας ευθέως τον αντίπαλο του ότι με όσα λέει ανάβει τη φλόγα του μίσους.

Ο Μπάιντεν καταδίκασε τη βία και τους βανδαλισμούς, αλλά ζήτησε και την μεταρρύθμιση της αστυνομίας. Το σόου του Τραμπ με τη Βίβλο στα χέρια, επίσης, δεν διέφυγε από την προσοχή του: «Αν άνοιγε τη Βίβλο, ίσως διάβαζε για την αγάπη προς τους άλλους. Και ίσως θα έπρεπε να ανοίξει να διαβάσει και το Σύνταγμα, εκεί θα έβρισκε την Πρώτη Αναθεώρηση», είπε αναφερόμενος στη διάταξη για την ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ.

Και, μέσα σε όλα, προκριματικές εκλογές

Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού και των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, διεξήχθησαν την Τρίτη προκριματικές εκλογές για τους Δημοκρατικούς σε εννέα Πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον. Μια διαδικασία καθαρά τυπική, καθώς ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει αντίπαλο.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, ήταν δοκιμή για τη διαδικασία του Νοεμβρίου που θα πρέπει να λάβει υπόψη τον κορονοϊό. Η επιστολική ψήφος είναι μια λύση που μάλλον θα δοκιμαστεί ευρέως, αν και ο Τραμπ την πολεμά για δικούς του λόγους και αφήνει υπονοούμενα ότι είναι μέθοδος που μπορεί να νοθεύσει το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...