405
Στιγμιότυπο από πρόσφατη επίσκεψη του γάλλου προέδρου σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Valeo | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Γαλλία: Το En Marche σε πτώση και ο Μακρόν προδομένος ξανά

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 07:30
Στιγμιότυπο από πρόσφατη επίσκεψη του γάλλου προέδρου σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Valeo
|Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Γαλλία: Το En Marche σε πτώση και ο Μακρόν προδομένος ξανά

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 07:30

Υποχωρεί στη δημοφιλία το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν En Marche, ενώ φυλλοροεί και από απόψεως στελεχών μέσα στην κρίση της πανδημίας και ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου.

Από την κοινή πρόταση των νοτίων Ευρωπαίων περί έκδοσης «κορονο-ομολόγων» (η οποία, τελικά, δεν ευοδώθηκε) μέχρι το συμπεφωνημένο με την Ανγκελα Μέρκελ πακέτο για την αντιμετώπιση της ύφεσης, οι κινήσεις του γάλλου προέδρου στην ευρωπαϊκή σκακιέρα έδειξαν ότι η Γαλλία (απέναντι στη Γερμανία, κυρίως) διατηρεί πάντα το ειδικό βάρος της, το οποίο χαρίζει διεθνές κύρος και στον πρόεδρό της. Εξω ο Μακρόν πετυχαίνει διακρίσεις με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Το πρόβλημα, για αυτόν, είναι πάντα η εσωτερική πολιτική σκηνή.

Το τελευταίο κρούσμα εγκατάλειψής του, όπως σχολιάζει η Corriere della Sera, είναι η παραίτηση του δημάρχου της Λιόν από την υποψηφιότητά του με το κόμμα του Μακρόν και προς όφελος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών. Ο Ζεράρ Κολόμπ, 72 ετών, δεν κάνει πολιτικό χουνέρι στον Μακρόν για πρώτη φορά στη ζωή του. Είχε παραιτηθεί και από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών τον Οκτώβριο του 2018, με σκοπό να επιστρέψει και να αφοσιωθεί στην αγαπημένη του Λιόν. Μόνο που τότε ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος για τον γάλλο πρόεδρο: μόλις είχε ανακάμψει από το σκάνδαλο Μπεναλά και ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει τα φρενήρη, όπως θα αποδεικνύονταν, Κίτρινα Γιλέκα.

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, το παιχνίδι για το κόμμα του Μακρόν είναι χαμένο στο Παρίσι όπου η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, του σοσιαλιστικού κόμματος, μάλλον θα ανανεώσει τη θητεία της. Η νίκη στη Λιόν θα ήταν κάποια απάντηση, αλλά ο Κολόμπ τον εγκατέλειψε και δεύτερη φορά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Κολόμπ ήταν ο πρώτος παραδοσιακός πολιτικός που πείστηκε από τον Μακρόν, ο πρώτος σοσιαλιστής που υποστήριξε αυτόν τον νεαρό υποψήφιο δίνοντάς του τη στήριξή του, ο μοναδικός άνθρωπος που έκλαψε από χαρά όταν ο Μακρόν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. «Εκλαιγε όπως ο πατέρας που βλέπει τον γιο του με το πτυχίο του επιστήμονα ανά χείρας» λέει γλαφυρά ο ρεπόρτερ της ιταλικής εφημερίδας.

Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου συσχετίζουν την παραίτηση Κολόμπ με την Μπριζίτ Μακρόν. Οι σχέση Μακρόν – Κολόμπ υπονομεύτηκε, γράφουν, από τις δεδομένες εντάσεις μεταξύ του δημάρχου της Λιόν με την Μπριζίτ Μακρόν, όπως και με το στενό περιβάλλον του προέδρου.

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν περνάει σκληρές ημέρες γενικώς, έχει χάσει και την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που επιβάλλει συμμαχία με τον Φρανσουά Μπαϊρού, ένα παλιό στέλεχος του γαλλικού Κέντρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...