330
Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε από το δωμάτιο «Ρούζβελτ» του Λευκού Οίκου για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ που χαρακτήρισε ασφαλές, παρά το μίνι κραχ της Silicon Valley Bank και της Signature Bank | REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: «Καμία ανησυχία για τις αμερικανικές τράπεζες»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 21:28
Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε από το δωμάτιο «Ρούζβελτ» του Λευκού Οίκου για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ που χαρακτήρισε ασφαλές, παρά το μίνι κραχ της Silicon Valley Bank και της Signature Bank
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: «Καμία ανησυχία για τις αμερικανικές τράπεζες»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 21:28

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα «ασφαλές», αν και υποσχέθηκε αυστηρότερο πλαίσιο, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να παρέμβουν με έκτακτα μέτρα ύστερα από την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερη κρίση.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημά μας είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε» είπε ο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του. Οσον αφορά το φαινόμενο της κατάρρευσης, το απέδωσε σε ρίσκο των διοικήσεων, το οποίο εξανέμισε τα κεφάλαια των επενδυτών. Ομως «έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός» σχολίασε.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε εφαρμογή νέου κανονισμού στο τραπεζικό σύστημα μετά τη μεγαλύτερη πτώχευση αμερικανικών τραπεζών από την οικονομική κρίση του 2008. Και απέδωσε στη διακυβέρνηση Τραμπ την ανατροπή των νόμων που ψηφίστηκαν ακριβώς έπειτα από εκείνη την κρίση.

«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και από τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενισχύσουν τους κανόνες για τις τράπεζες, ώστε να καταστεί λιγότερο πιθανό τέτοιο είδος τραπεζικής χρεοκοπίας στο μέλλον. Επίσης, να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο το Κογκρέσο είναι διχασμένο, έτσι δεν είναι σίγουρη η θέσπιση πιο σκληρών κανόνων τραπεζικής λειτουργίας. Πάντως και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί έχουν ασκήσει κριτική στους διευθυντές τραπεζών της Silicon Valley.

Τα έκτακτα μέτρα που θεσπίστηκαν ύστερα από το μίνι κραχ περιείχαν εγγυήσεις καταθέσεων και στα δύο πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο την ανακούφιση ακολούθησε ανησυχία ότι η κατάσταση αυτή θα διαταράξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα χρηματιστήρια. Κάτι που απεδείχθη εν μέρει σωστό.

Οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρώπη και στην Ασία βυθίστηκαν τη Δευτέρα 13 Μαρτίου πριν από το άνοιγμα της αγοράς των ΗΠΑ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη υποχώρησαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη S&P 500 μειώθηκαν κατά 0,7% και φάνηκε ότι οι δηλώσεις Μπάιντεν επανέφεραν την αισιοδοξία.

Οι καταθέσεις των πολιτών στην καταρρεύσασα Silicon Valley Bank μεταφέρθηκαν σε μία νεοσυσταθείσα τράπεζα-γέφυρα, από την οποία άπαντες είχαν τη δυνατότητα της εκταμίευσης το πρωί της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...