374
| REUTERS/Carlos Barria

Μπάιντεν: Εξαιρετικά επιτυχημένος ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 23:19

Μπάιντεν: Εξαιρετικά επιτυχημένος ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 23:19

Μέσα σε δύο εβδομάδες ο αμερικανός πρόεδρος έχει απευθυνθεί στους πολίτες τουλάχιστον πέντε φορές, εξηγώντας τι συνέβη στο Αφγανιστάν όπου αυτό που θα ήταν μια σχετικά τακτική αποχώρηση έπειτα από 20 χρόνια μαχών εξελίχθηκε σε πολιτικό φιάσκο και σε ανθρωπιστική τραγωδία.

Την Τρίτη τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο αμερικανικός στρατός ήταν έτοιμος «για κάθε ενδεχόμενο» που θα ανέκυπτε κατά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. «Ακόμη και αυτό» πρόσθεσε αναφερόμενος στην ταχύτατη κατάρρευση του αφγανικού στρατού, που είχε εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί με (πολύ) αμερικανικό χρήμα.

Η παραδοχή που γινόταν στην Ουάσινγκτον ήταν ότι ο αφγανικός στρατός θα άντεχε στις επιθέσεις των Ταλιμπάν μετά την 31η Αυγούστου, όταν θα είχαν αποχωρήσει πλήρως οι αμερικανικές δυνάμεις. Αλλά, όπως παραδέχτηκε πρόεδρος Μπάιντεν, «αυτό αποδείχθηκε ανακριβές».

Για άλλη μια φορά υπερασπίστηκε την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε άλλες επιλογές από «την στρατιωτική αποχώρηση ή την κλιμάκωση».

Εξήγησε: «Είχαμε μόνο τις εξής επιλογές: Είτε να τηρήσουμε τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν, είτε να πούμε ότι δεν φεύγουμε και να στείλουμε πίσω δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο. Η πραγματική επιλογή ήταν μεταξύ αποχώρησης ή κλιμάκωσης. Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατέρμονο πόλεμο και δεν πρόκειται να παρατείνω μια ατέρμονη αποχώρηση».

«Σας δίνω τον λόγο μου, από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση, μια σοφή απόφαση και η καλύτερη απόφαση για την Αμερική», ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε εξαιρετική επιτυχία τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν, ευχαριστώντας όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωσή της. Η επιχείρηση εκκένωσης, η οποία ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα, δεν θα μπορούσε να γίνει με έναν πιο συντεταγμένο τρόπο, όπως είπε. «Αναλαμβάνω την ευθύνη», τόνισε, αλλά πρόσθεσε ότι αν νομίζει κανένας ότι θα μπορούσε να γίνει με περισσότερη τάξη «εγώ διαφωνώ».

«Ακόμη δεν έχουμε τελειώσει», πρόσθεσε, αν και δεν διευκρίνισε, όπως σημειώνει ο Guardian, αν αναφερόταν σε λίγες εκατοντάδες Αμερικανούς (όχι ένστολους) που παραμένουν ακόμη στο Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στον κίνδυνο της τρομοκρατίας, η οποία «κάνει μετάσταση σε πολλά μέρη του κόσμου». Οι ΗΠΑ, συνέχισε, θα μάχονται κατά τις τρομοκρατίας σε πολλά σημεία του κόσμου, υπονοώντας ακόμη ότι θα το κάνουν με τη χρήση drone, χωρίς να βάζουν στο έδαφος στρατιώτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...