687
Η Αζια Αρτζέντο είπε τα πράγματα με το όνομά τους στο εφετινό φεστιβάλ των Καννών | REUTERS/Regis Duvignau

Η γυναίκα που αναστάτωσε τους «Γουάινσταϊν» των Καννών

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 11:36
Η Αζια Αρτζέντο είπε τα πράγματα με το όνομά τους στο εφετινό φεστιβάλ των Καννών
|REUTERS/Regis Duvignau

Η γυναίκα που αναστάτωσε τους «Γουάινσταϊν» των Καννών

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 11:36

«Το 1997 ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν με βίασε εδώ, στις Κάννες. Ημουν 21 ετών. Αυτό το φεστιβάλ ήταν το αγαπημένο του μέρος για κυνήγι»: τα λόγια της Αζια Αρτζέντο ήταν ίσως ό,τι πιο σοκαριστικό αλλά και αναγκαίο ακούστηκε κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού φεστιβάλ που έριξε αυλαία το Σάββατο, 19 Μαϊου.

Η ίδια πρόβλεψε ότι δεν πρόκειται να ξαναείναι ποτέ ευπρόσδεκτος σε ένα φεστιβάλ και από μία κινηματογραφική κοινότητα που παλιότερα όχι μόνο τον υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες, αλλά και τον «διευκόλυνε», όπως αναφέρει και δημοσίευμα των New York Times. 

Γεμάτη δυναμισμό και αποφασισμένη να πάρει το αίμα της πίσω, ακόμα κι αν έχουν περάσει 21 ολόκληρα χρόνια από την τραυματική της εμπειρία, η ιταλίδα σκηνοθέτις είπε ακόμα κόβοντας την ανάσα πολλών: «υπάρχουν απόψε στο ακροατήριο κάποιοι που έχουν μεγάλη ευθύνη για τη στάση τους απέναντι στις γυναίκες. Ξέρετε ποιοι είστε…και το σημαντικότερο, ξέρουμε εμείς ποιοι είστε και δεν πρόκειται να σας αφήσουμε ατιμώρητους απο δω και πέρα».

https://www.youtube.com/watch?v=A0ZwPZjqoVk

Το εμβρόντητο κοινό αντέδρασε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Ισως αυτός ήταν ο ιδανικότερος τρόπος για να κλείσει ένα φεστιβάλ, το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των αποκαλύψεων του #MeToo. Μία εβδομάδα νωρίτερα, 82 γυναίκες, οι οποίες αντιπροσώπευαν τον χαμηλότατο αριθμό ταινιών που έχουν γυριστεί από γυναίκες σκηνοθέτιδες και είχαν φιλοξενηθεί στις ανδροκρατούμενες καλλιτεχνικά Κάννες, έκαναν συμβολική κατάληψη-διαμαρτυρία στο κόκκινο χαλί, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι πρέπει σύντομα να έρθει το τέλος αυτής της ανισότητας.

Και πάνω που ήταν αρκετοί εκείνοι που έλεγαν ότι, καλές οι συμβολικές κινήσεις, αλλά κάποιος πρέπει επιτέλους να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους, ήρθε ο τυφώνας Αζια Αρτζέντο και τάραξε τα ήρεμα νερά της Κρουαζέτ και μάλιστα την τελευταία ημέρα, για να μείνει αυτό σαν φινάλε και τροφή για σκέψη στο μυαλό όλων.

Η 42χρονη σήμερα Αζια, κόρη του διάσημου ιταλού σκηνοθέτη Ντάριο Αρτζέντο είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που έχει ασχοληθεί με την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, το μόντελινγκ και τον ακτιβισμό. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Vanity Fair, ήταν μία από τις γυναίκες που έδωσαν συνέντευξη στον βραβευμένο πλέον με Πούλιτζερ για την έρευνά του Ρόναν Φάροου. Η ίδια, όπως και άλλες γυναίκες που κρατούσαν επί χρόνια βρώμικα μυστικά για τον Γουάινσταϊν, από εκείνη τη στιγμή ήταν αποφασισμένη να επανορθώσει για την «καταστροφική σιωπή» της, όπως η ίδια την είχε χαρακτηρίσει.

Αναγκάστηκε ωστόσο, να εγκαταλείψει την Ιταλία και να μετακομίσει στη Γερμανία μετά τις αποκαλύψεις, καθώς αντιμετώπιζε πολλά περιστατικά ενοχοποίησης του θύματος από πολύ κόσμο-η κλασική συμπεριφορά της κοινωνίας που στρέφεται πολύ συχνά ενάντια στο θύμα και όχι στον θύτη.

Οπως συνεχίζει το δημοσίευμα του Vanity Fair, όταν η Αρτζέντο είπε ότι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο ακροατήριο κάποιοι που έκαναν πλάτες στον Γουάινσταϊν, κάποιοι έμειναν εμφανώς εμβρόντητοι και δεν χειροκρότησαν καν-στάση που ίσως μαρτύρησε την ενοχή τους.

Το Φεστιβάλ των Καννών, έχει από πολλούς κατηγορηθεί το πιο σεξιστικό όλων, με άγραφους νόμους που απαγόρευαν σε γυναίκες που δεν φορούσαν ψηλοτάκουνα να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί, αλλά και ξέφρενα πάρτι σε πανάκριβα γιοτ με δεκάδες πόρνες.

«Ολος ο κόσμος έχει αλλάξει, κι εμείς οφείλουμε να αλλάξουμε μαζί του» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Τιερί Φρεμό σε εφετινή συνέντευξη τύπου. Και συνεχίζοντας: «πραγματικά σοκαριστήκαμε [με τις κατηγορίες εις βάρος του Γουάινσταϊν]. Σε σημείο που αρχίσαμε να αναθεωρούμε και τους εαυτούς μας και τις δικές μας πρακτικές».

Οι θαρραλέες δηλώσεις της Αρτζέντο μπροστά σε τόσο κόσμο και σε μια τόσο λαμπερή βραδιά κατά την οποία οι περισσότεροι προτιμούν να πιουν σαμπάνια, να φάνε καναπεδάκια με σολωμό και όχι να προβληματιστούν με τόσο άβολες αλήθειες, βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στα social media. Χιλιάδες ήταν τα υποστηρικτικά σχόλια για εκείνη στο twitter και όπως η ίδια είπε μέσα από ένα πικραμένο tweet: «σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη. Νιώθω ότι εσείς με καταλαβαίνετε πολύ περισσότερο από όσους βρίσκονταν σε εκείνη την αίθουσα. Ο μόνος άνθρωπος που ήρθε να με συγχαρεί και να μου πει υποστηρικτικά λόγια ύστερα από όσα είπα, ήταν ο Σπάικ Λι».

Οι Κάννες χρειάζονται πολύ χρόνο γιανα αλλάξουν τρόπο σκέψης. Το ίδιο και οι λαμπεροί καλεσμένοι της. Το σηματάκι με τη γυναίκα που υψώνει τη μαχητική γροθιά της κοσμεί όλους τους λογαριασμούς της Αρτζέντο στα social media.

«Αποφάσισα να πω την αλήθεια, αφού κανένας άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει» σχολίασε στον λογαριασμό της στο Instagram.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...