681
Το πορτρέτο του Ερντογάν περιφέρουν σαν το πρόσωπο του Θηρίου οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, έξω από τα τοπικά γραφεία του ΟΗΕ: ζητούν την άμεση καταδίκη της Τουρκίας για όσα μοχλεύει στον Καύκασο |  Hayk Baghdasaryan/Photolure via REUTERS

Αρμένιοι: «Η Τουρκία επιδιώκει τη δεύτερη γενοκτονία μας»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 21:48
Το πορτρέτο του Ερντογάν περιφέρουν σαν το πρόσωπο του Θηρίου οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, έξω από τα τοπικά γραφεία του ΟΗΕ: ζητούν την άμεση καταδίκη της Τουρκίας για όσα μοχλεύει στον Καύκασο
| Hayk Baghdasaryan/Photolure via REUTERS

Αρμένιοι: «Η Τουρκία επιδιώκει τη δεύτερη γενοκτονία μας»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 21:48

Πεπεισμένοι ότι το δράμα του αρμενικού λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ αφήνει ασυγκίνητο τον υπόλοιπο κόσμο φάνηκαν στις δηλώσεις τους προς τον ιταλικό Τύπο (Corriere della Sera και Repubblica) τόσο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν όσο και ο πατριάρχης των Αρμενίων Καρέκιν ο Β’.

Οσο και αν η πολιτική γλώσσα διαφέρει από την εκκλησιαστική, οι δύο επιφανείς Αρμένιοι κατήγγειλαν με τις ίδιες λέξεις το ίδιο πράγμα, ότι η Τουρκία και προσωπικώς ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούν διακαώς δεύτερη γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων. Αυτό το σημείο είναι το «κλειδί» όσων συμβαίνουν στον Καύκασο, λένε.

Μάλιστα ο Πασινιάν ήταν επιγραμματικός στην καταγγελία του, και με έναν τρόπο που ήθελε να θυμίσει στους Δυτικούς το παρελθόν τους: «Αν δεν τους σταματήσετε, οι Τούρκοι θα φτάσουν στη Βιέννη» είπε, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η τουρκική μόχλευση του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γίνεται με τα χαντζάρια των σύρων ισλαμιστών – μία πρακτική που ο Ερντογάν δοκιμάζει στην ευρύτερη γειτονιά της χώρας του, από τη Λιβύη μέχρι τον Καύκασο και το Ιράκ, αμέσως αφ’ ότου σταθεροποιήθηκε κάπως η κατάσταση στη Συρία.

«Ο Ερντογάν οπλίζει τους Αζέρους επειδή επιθυμεί και δεύτερη γενοκτονία. Εστειλε εδώ τους σύρους τζιχαντιστές να πολεμήσουν, και έχουμε αποδείξεις για αυτό».

Ο αρμένης πρωθυπουργός έδωσε τη συνέντευξη στους Ιταλούς μόλις επέστρεψε από το μέτωπο, όπου επισκέφτηκε τους στρατιώτες. Από τις 27 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα σήμερα, οι μάχες μεταξύ των στρατευμάτων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν σταμάτησαν ποτέ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ τύποις επικρατεί «ανακωχή».

Τρομοκράτες εκ Τουρκίας

Οι δηλώσεις του Πασινιάν έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού τοποθετεί το πρόβλημα Τουρκία στις πραγματικές γεωπολιτικές διαστάσεις του: «Η Τουρκία ακολουθεί στον Καύκασο την ίδια στρατηγική που υιοθέτησε και στη Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ή στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ. Είναι μια επεκτατική πολιτική. Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η σύγκρουση δεν θα είχε ξεκινήσει χωρίς την παρέμβαση της Τουρκίας. Ηταν η Τουρκία που ενεθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί. Τουρκικός στρατός συμμετέχει στις επιθέσεις. Και όχι μόνο αυτοί: οι Αζέροι έχουν στις τάξεις τους τζιχαντιστές που έρχονται από τη Συρία. Πρόκειται για τρομοκράτες που έστειλαν οι Τούρκοι».

Τα επιχειρήματα του Πασινιάν συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία: «Εχουμε στα χέρια μας τζιχαντιστικά βίντεο που αποδεικνύουν όσα λέμε. Ακόμα και τα σώματα των τζιχαντιστών δείχνουν ποιος είναι τι. Αποδεικτικά στοιχεία έχουν ήδη δημοσιευτεί και στο web. Ειδικό λογισμικό κατέστησε δυνατή την ανάλυση αυτών των βίντεο, έτσι προσδιορίστηκε ο τόπος λήψης των εικόνων. Οι Τούρκοι θέλουν δεύτερη γενοκτονία του αρμενικού λαού. Ρωτώ τη διεθνή κοινότητα: Τι είδους εκεχειρία μπορούμε να υπογράψουμε με αυτούς τους τρομοκράτες; Δεχόμαστε επίθεση, πρέπει να υπερασπίσουμε την πατρίδα, όπως κάθε έθνος που απειλείται με εξόντωση».

Οπως είπαμε, την ίδια επιχειρηματολογία ανέπτυξε και ο πατριάρχης των Αρμενίων σε δική του συνέντευξη. Ο Καρέκιν ο Β’ είπε και αυτός ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν τη δεύτερη γενοκτονία του αρμενικού λαού και ότι για τον σκοπό τους αυτόν έχουν ρίξει στο πλευρό των Αζέρων μισθοφόρους.

«Οι Αζέροι είναι έτοιμοι να εκδιώξουν όλους τους Αρμένους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και να σβήσουν όλα τα ιστορικά ίχνη» είπε ο αρμένος πατριάρχης. «Πίσω από την εφετινή επιχείρηση, που θυμίζει τη γενοκτονία των ανθρώπων μας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπάρχει και πάλι το χέρι της Αγκυρας».

Η πολεμική τριάδα Αζέροι – Τούρκοι – τζιχανιστές καταγγέλλεται και από τον αρμένη πατριάρχη, με την πρόσθετη επισήμανση προς όλους ότι η τριάδα βομβαρδίζει στοχευμένα αμάχους και εξίσου στοχευμένα καταστρέφει εκκλησίες και ιστορικά μνημεία. Στο φόντο η περιφρόνηση της εν λόγω τριάδας προς τους διεθνείς νόμους και η απανθρωπιά της, αφού δεν επιτρέπει στον Ερυθρό Σταυρό να απομακρύνει τραυματίες και σκοτωμένους από την πρώτη γραμμή.

Τον πρώτο ρόλο της Ρωσίας και της «ομάδας του Μινσκ» στην κατάπαυση του πολέμου στον Καύκασο αναγνώρισε ο Καρέκιν ο Β’, ενώ δήλωσε ότι από τη διεθνή κοινότητα αναμένει πρωτοβουλίες για την αποτροπή «της δεύτερης γενοκτονίας». Εξήρε τη στάση του ορθοδόξου πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου όσον αφορά τον διαθρησκευτικό διάλογο στην περιοχή (ορθόδοξοι, μονοφυσίτες, μωαμεθανοί), ωστόσο υπογράμμισε την υποστήριξη που τελικά έδωσαν οι ιμάμηδες του Μπακού στην πολεμοχαρή πολιτική του Αζερμπαϊτζάν και αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι συνομιλητές: «Ετσι αναίρεσαν όσα στο πλαίσιο των συναντήσεών μας έχουν δηλώσει περί ειρήνης και αγάπης μεταξύ των λαών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...