767
Ρωσικής εμπνεύσεως, όχι απαραιτήτως με έγκριση του Κρεμλίνου: ο γιατρός-μαϊμού της Astra Zeneca και ο Μπόρις Τζόνσον-γέτι, μετά τον εμβολιασμό του | CreativeProtagon

Ρωσοβρετανικός πόλεμος για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 09:30
Ρωσικής εμπνεύσεως, όχι απαραιτήτως με έγκριση του Κρεμλίνου: ο γιατρός-μαϊμού της Astra Zeneca και ο Μπόρις Τζόνσον-γέτι, μετά τον εμβολιασμό του
|CreativeProtagon

Ρωσοβρετανικός πόλεμος για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 09:30

Για σκοπιμότητα κατηγορούν τη Ρωσία τα βρετανικά Μέσα, με αφορμή μία ολόκληρη καμπάνια, που στόχο έχει να διαβάλει την ποιότητα του υποψήφιου εμβολίου της Οξφόρδης για τον κορονοϊό.

«Τα μηνύματα είναι σκόπιμα μη εξελιγμένα, δομημένα με μαύρο χιούμορ και στόχο έχουν να διασπείρουν τον φόβο, την αβεβαιότητα και τον σκεπτικισμό» γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Στην καμπάνια που τρέχει στα κοινωνικά δίκτυα στη Ρωσία, το βασικό μήνυμα είναι ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης θα σας μετατρέψει σε μαϊμούδες.

Η έμπνευση αυτών που σχεδίασαν την καμπάνια και τα σκίτσα, ήταν το RNA (το γενετικό υλικό) του ιού του κοινού κρυολογήματος που πλήττει τους πιθήκους, το οποίο η Οξφόρδη έχει χρησιμοποιήσει ως βάση για το εμβόλιό της.

Μία από τις εικόνες δείχνει τον βρετανό πρωθυπουργό να έχει κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και να έχει μεταμορφωθεί σε γέτι. Η λεζάντα της φωτογραφίας αναφέρει: «Μου αρέσει το εμβόλιο του μεγαλοπόδαρου».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αφότου υποτίθεται ότι έκανε το εμβόλιο της Οξφόρδης, κρατά ένα φάκελο της AstraZeneca στο χέρι και περιφέρεται παραμορφωμένος στην Ντάουνινγκ Στριτ

Μια άλλη εικόνα δείχνει έναν χιμπατζή με στηθοσκόπιο και στολή εργαστηρίου της AstraZeneca, της εταιρείας που παρασκευάζει το εμβόλιο, να κρατά μια σύριγγα. Προφανώς παραπέμπει σε επιστήμονα της εταιρείας που έχει ήδη κάνει το εμβόλιο στον εαυτό του και περιμένει και άλλα… πειραματόζωα.

Σε μιμίδιο, o «θείος Σαμ» (μια κοινή εθνική προσωποποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης) εμφανίζεται να λέει: «θέλω να κάνεις και εσύ το εμβόλιο-μαϊμού».

Μπαίνεις στα εργαστήρια της AstraZeneca άνθρωπος, εμβολιάζεσαι και βγαίνεις χιμπατζής. Μία από τις εικονογραφήσεις που προβάλλονται στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η βρετανική εφημερίδα διατυπώνει την εκτίμηση ότι πίσω από τα μιμίδια βρίσκεται η προσπάθεια κάποιων να επηρεάσουν τους πολέμιους των εμβολίων και να πλήξουν πιθανές πωλήσεις του εμβολίου της Οξφόρδης σε χώρες όπου η Ρωσία φιλοδοξεί να πουλήσει το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, μιλώντας στους Times καταδίκασε τις απόπειρες να υπονομευθεί η σημαντική δουλειά των επιστημόνων, δηλώνοντας ότι «η παραπληροφόρηση συνιστά ξεκάθαρη απειλή για τη δημόσια υγεία. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο τώρα, εν μέσω μιας πανδημίας που εξακολουθεί να αφανίζει χιλιάδες ζωές καθημερινά, να αναστατώνει σημαντικά την καθημερινότητά μας και να πλήττει την οικονομία μας».

O ίδιος συνέστησε στον κόσμο να επιλέγει να ενημερώνεται μόνο από αξιόπιστες πηγές και υπενθύμισε πόσο έχουν βοηθήσει την ανθρωπότητα τα εμβόλια και τα φάρμακα που αναπτύσσει η επιστήμη.

Γελοίες χαρακτήρισε τις απόπειρες παραπληροφόρησης και ο βρετανός καθηγητής Παθολογίας δρ Χίλαρι Τζόουνς, ο οποίος επαίνεσε την ομάδα της Οξφόρδης για τις αξιόπιστες μεθόδους που χρησιμοποιεί και την προτεραιότητα που δίνει στην ασφάλεια.

Ο Θείος Σαμ δίνει εντολή να κάνεις το εμβόλιο-μαϊμού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καμπάνια δυσφήμησης ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, όταν έγινε γνωστό ότι εθελοντής στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca αρρώστησε και το πρόγραμμα τέθηκε σε προσωρινή αναστολή.

Χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, όπου η Ρωσία προσπαθεί να προωθήσει το δικό της εμβόλιο, έχουν μπει στο στόχαστρο της εκστρατείας δυσφήμησης, αναφέρει πηγή των Times, ενώ επιδίωξη όσων κρύβονται πίσω από τα μιμίδια είναι το υλικό να εξαπλωθεί και στα social media της Δύσης.

«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι απόπειρες προπαγάνδας έχουν την έγκριση του Κρεμλίνου» γράφει η Daily Mail.

Εκπρόσωπος, πάντως, της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο είπε στους Times ότι ο υπαινιγμός ότι το ρωσικό κράτος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες δυσφήμησης του εμβολίου της AstraZeneca «είναι ο ίδιος παραπληροφόρηση. Προφανώς, αποσκοπεί στο να απαξιώσει τη μάχη που δίνει η Ρωσία για την καταπολέμηση της πανδημίας και η οποία περιλαμβάνει την καλή συνεργασία μας με τη Βρετανία στο πεδίο της επιστήμης».

«Εμβόλιο υποβάθμισης», ο τίτλος του πίνακα πίσω από τον γιατρό-μαϊμού που χορηγεί τα εμβόλια της Οξφόρδης

Πάντως, στα μέσα του καλοκαιριού, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη ρωσική R-Pharm, με στόχο την παραγωγή εμβολίου για τον κορονοϊό που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Λίγο αργότερα, η Βρετανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει, χωρίς όμως να έχουν αποδείξεις, ότι χάκερ υποστηριζόμενοι από το ρωσικό κράτος προσπάθησαν να αρπάξουν δεδομένα για το υποψήφιο εμβόλιο της Covid-19.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν τότε άμεση, καθώς ο επικεφαλής του Ταμείου Αμέσων Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ, είχε χαρακτηρίσει ψευδείς τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς και παράλληλα είχε τονίσει πως η Μόσχα «δεν έχει ανάγκη να κλέψει μυστικά, αφού ήδη έχει συνάψει συμφωνία με την AstraZeneca για την παραγωγή βρετανικού εμβολίου στη Ρωσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...