492
| Reuters

Η Μέρκελ τα βλέπει όλα σε… κύκλους (διάρκειας 70 ετών)

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 07:15
|Reuters

Η Μέρκελ τα βλέπει όλα σε… κύκλους (διάρκειας 70 ετών)

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 07:15

Κύκλους κάνει η ζωή (και η Ιστορία).

Αυτό πιστεύει σθεναρά από μικρή η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κατά την Bild, είναι οπαδός της θεωρίας της κυκλικής Ιστορίας, που επαναλαμβάνεται κάθε 70 χρόνια.

«Τα μαθήματα των μεγάλων καταστροφών πρέπει να γίνονται κτήμα μας, ειδικά όταν βλέπουμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο να επαναλαμβάνεται», σημειώνει η Bild, αναφέροντας τα ιστορικά παραδείγματα της Ειρήνης της Αυγούστας του 1555 και του Τριακονταετούς Πολέμου (1618-1648) ή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και του γαλλο-γερμανικού πολέμου του 1870-71.

Και φυσικά, να μην ξεχνάμε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945), αφού 75 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός επέστρεψαν στην Ευρώπη.

Ο καγκελάριος συγκρίνει τη σημερινή νοοτροπία με αυτήν της δεκαετίας του 1920 στη Γερμανία, όταν επικράτησε η λαϊκή δυσαρέσκεια μετά την «εθνική τραγωδία» κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σήμερα ο κόσμος πλήττεται από τη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα, τον κορονοϊό, που μοιάζει αρκετά με πόλεμο. Η Μέρκελ προβλέπει ότι έρχεται ένα «μεγάλο κακό» και είναι σίγουρη ότι οι τρέχοντες περιορισμοί «δεν αρκούν για να το κρατήσουν μακριά». Αυτός ο ιός θα μπορούσε να καταστρέψει ένα οικοδόμημα που είναι εύθραυστο και μπορεί να βλάψει σοβαρά την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική», επισημαίνει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.

Ετσι, καταλήγει στην Bild, η Μέρκελ επικεντρώνεται στο να αποκτήσει, όσο μπορεί, «τον πλήρη έλεγχο ενάντια στην απώλεια ελέγχου», τον μοναδικό τρόπο αποφυγής του χάους και της καταστροφής.

«Ξεχάστε ταξίδια και πάρτι, μείνετε όσο γίνεται στα σπίτια σας»

Το Σάββατο το βράδυ, η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τα ταξίδια και τις συναναστροφές τους.

Η  Μέρκελ έκανε «προσωπική έκκληση στον κάθε Γερμανό», μετά τη δυσκολία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συμφωνήσει με τις τοπικές κυβερνήσεις στους τρόπους περιορισμού του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού. Κάθε ημέρα μετράει», είπε η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά της.

«Πρέπει να κάνουμε κι άλλα. Απευθύνομαι σε εσάς: να συναντάτε λιγότερους ανθρώπους, είτε στο σπίτι σας είτε εκτός σπιτιού. Παρακαλώ ξεχάστε τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα και τα πάρτι που δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Μείνετε όσο γίνεται στα σπίτια σας», είπε η Μέρκελ.

Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία είναι χαμηλότερος σε σχέση με το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, έχει αρχίσει να αυξάνεται και το Σάββατο ανήλθε σε ημερήσιο ρεκόρ με 7.830 μολύνσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας αυξήθηκε το Σάββατο κατά 33 και ανήλθε σε 9.767.

Τροχοπέδη στις προσπάθειες της Μέρκελ αποτελεί το γεγονός, ωστόσο, ότι οι επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στην επιβολή αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, δικαστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν ακυρώσει μέτρα απαγόρευσης για την παραμονή σε ξενοδοχεία για όσους επισκέπτες φθάνουν στη χώρα από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολιτικοί και ειδικοί του τομέα υγείας έχουν κάνει έκκληση προς τον πληθυσμό να λάβει εθελοντικά μέτρα, επιπλέον των όσων ισχύουν – χρήση μάσκας, αποφυγή κοινωνικών επαφών και συχνό πλύσιμο των χεριών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...